Leica-M-gubben
Aktiv medlem
Har du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.UV/Skyddfilter åker på när jag vet det kan behövas. Men aldrig mer som vardagsskydd.
/Stefan
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Har du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.UV/Skyddfilter åker på när jag vet det kan behövas. Men aldrig mer som vardagsskydd.
/Stefan
Dags att skaffa luftkudde till kameran. Man kanske kan snacka ihop sig med gänget bakom cykelhjälmen HövdingHar du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.
Jag tror mer att Stefan tänker att om det är regn i luften så tar han med paraply. Och ska han till motocrossbanan med kameran sätter han på skyddsglas. Men en vanlig stjärnskådarkväll kör han utan.Har du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.
Har du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.
Precis! Man skyddar sig mer när man vet att risken ökar mångfald.Jag tror mer att Stefan tänker att om det är regn i luften så tar han med paraply. Och ska han till motocrossbanan med kameran sätter han på skyddsglas. Men en vanlig stjärnskådarkväll kör han utan.
Om jag skulle använda kamera för att fotografera mötande bilar så skulle jag nog spänna fast den med säkerhetsbältet på passagerarsätet fram, men jag skulle inte använda UV- eller skyddsfilter.Har du samma inställning till bilbälte? Isf gäller det att vara snabb innan det smäller.
Modern antireflexbehandling är riktigt hård, så man måste använda ganska mycket våld om man ska putsa bort den.Frontlinsen kan ju då å då behöva putsas. Med åren sliter detta på linsens antireflexbehandling. I sådana fall vore det bättre om slitaget i stället hamnade på ett utbytbart skyddsfilter.
+1 för skyddsfilter
Instämmer, har samma erfarenheter.UV-filtren har räddat mina frontlinser flera gånger så jag använder dem som regel. Jag plåtar ofta när det är mörkt och då blir det uppenbart att kvaliteten skiljer och är helt avgörande. Bara de bästa filtren orsakar inga spökreflexer från starka ljuskällor och ljuspunkter, det är min erfarenhet. En annan erfarenhet är att försämringen i bildkvalitet är försumbar om man använder ett riktigt bra filter, med andra ord kan inte jag se någon skillnad på bilderna om jag använt filter eller ej. Det kan säkert finnas undantag, men jag har hittills inte råkat ut för det.
Andra ger uttryck för andra erfarenheter, jag tänker inte gå i polemik med dem och jag hoppas att de även kan respektera mina erfarenheter.
Sedan beror det ju lite på vilket objektiv det handlar om. Om filtret är dyrare än gluggen finns ju ingen anledning liksom. Man måste ju alltid väga kostnaden mot nyttan.
Hur stor del i detta "fenomen" som kan lastas skyddsfiltret är ju väldigt enkelt att testa.Ja, var och en måste få göra sitt eget val utan att idiotförklaras. Det verkar inte finnas något rätt eller fel.
Ämnet är intressant både ur beteendevetenskaplig och ur optisk synvinkel.
Avseende det optiska är det intressant att förstå lite mer om vad som kan ställa till det - exempelvis med spöklyktor i mörker. Vilket inte gäller bara billyktor i mörket, utan helt vanliga hemmabilder med exempelvis stearinljus.
Ljus i strålgången träffar sensorn. Som är plan och blank. Ljuset speglas och en del av det vänder tillbaka ut i strålgången igen. Träffar det där på en plan yta igen - ett skyddsglas - så speglas det och vänder tillbaka inåt. En spökbild registreras i sensorn.
Det är alltså som att stå mellan två speglar vända mot varandra och titta in i den ena. Det blir en oändlig korridor av upprepade bilder av sig själv i sig själv
I kameran speglas ljuset fram och tillbaka. Ljus rör sig 300 000 kilometer på en sekund. Med en så kort slutartid som 1/1000 s hinner ljuset färdas 300 km. Alltså 30 mil. Det blir ganska många vändor fram och tillbaka i ett kameraobjektiv under tiden som slutaren är öppen.
I varje vända mattas såklart ljuset av. Det är inte allt som reflekteras tillbaka. Ju bättre antireflexbehandling desto mindre speglas tillbaka. Men förutsättningarna i konstruktionen med en plan sensor och ett plant skyddsglas - det är som att be om spökbilder och slöjor.
Ja det var det jag gjorde när jag såg jag fick falska ljusfläckar, som då försvann när jag skruvade av filtret. Detta var nog för 8-10år sedan och därefter har jag aldrig skruvat på något filter.Hur stor del i detta "fenomen" som kan lastas skyddsfiltret är ju väldigt enkelt att testa.
Fenomenet var inte lika påtagligt på filmtiden eftersom film inte är lika spegelblank som en sensor.Hur stor del i detta "fenomen" som kan lastas skyddsfiltret är ju väldigt enkelt att testa.
Och då hade ju också uv-filtret en funktion att fylla eftersom filmen var känslig för uv-ljus. Annars kan man väl anta att dyra filtrer kan ha betydelse för fotohandlarna och ge lite extra marginal på försäljningen. Hus och objektiv är ju ganska prispressade.Fenomenet var inte lika påtagligt på filmtiden eftersom film inte är lika spegelblank som en sensor.
Den som använder bilbälte vet också att somliga olyckor inte är förutsägbara.Man kan ju undra hur ofta ett filter skulle skydda frontlinsen, jag har fotograferat i 50 år och har aldrig haft en incident som ett filter har kunnat rädda, eller har inte haft någon skada på frontlinsen