Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

När stänga av IS?

Produkter
(logga in för att koppla)

Johannes Tallroth

Aktiv medlem
Ni som plåtar fåglar och djur.
Hur gör ni med IS:en han ni den alltid på?
När man plåtar flygande fågel så går det oftast snabbt och man använder snabba tider.
IS kan väl knappast göra någon nytta när man följer och fotograferar en snabbt flygande fågel?
Att ha IS:n aktiverad i de lägena ger väl knappast några fördelar, utan bara nackdelar i form av snabbare urladdade batterier?

Eller?
 
Jo, det kan i vissa lägen innebära att bilden blir försämrad, eftersom IS-gruppen hela tiden försöker stabilisera en rörelse så är den då i arbete när du rör på kameran. Detta kan göra att dina bilder faktiskt blir oskarpare än om du kört med funktionen avstängd.

Däremot så fungerar IS mode 2, som finns bl.a. på på 300/4L IS. Detta läge stabiliserar i ena riktningen (t.ex. höjdled vid panorering).
 
www.pixia.se skrev:
Ni som plåtar fåglar och djur.
Hur gör ni med IS:en han ni den alltid på?
När man plåtar flygande fågel så går det oftast snabbt och man använder snabba tider.
IS kan väl knappast göra någon nytta när man följer och fotograferar en snabbt flygande fågel?
Att ha IS:n aktiverad i de lägena ger väl knappast några fördelar, utan bara nackdelar i form av snabbare urladdade batterier?

Eller?

Jag brukar alltid ha min VR på. Utom på stativet.
Flygande fågel fotar jag med VR, såvida jag inte har kameran "lös" på stativet. Då kopplar jag ur den.

Jag switchar mellan Nikons två VR-lägen Normal och Active, beroende situation. (Normal medger panorering, och kameran kompenserar bara i vertikal ledd)

Att VR:en drar ström bryr jag mig inte så mycket om. Jag tycker moderna batterier har sån kapacitet att det inte gör något.

Med tanke på den långa brännvidd det kan handla om 400-600mm (med konvertrar) så tror jag VR har sin funktion. Det är svårt att komma ner på de tider som krävs för att handhålla dessa brännvidder utan VR.

/Janne, som ursäktar för sitt Nikon-språk, som han i detta fall tror är samstämmigt med Canon-språk
 
(Normal medger panorering, och kameran kompenserar bara i vertikal ledd)
Njae, ska man vara riktigt petig så känner VR av vilken ledd du rör dig i och stabiliserar vinkelrät mot denna rörelse. Oavsett om det är vertikalt eller horisontellt. Annars hade det varit svårt att panorera i höjdformat.

Så fungerar även IS på Canons objektiv när det finns ett läge 2.
 
den nya IS'en som canons objektiv har behöver du inte stänga av IS. MODE-2 fungerar perfekt med stativ. Den känner av att det är på stativ och ställer om sig för att reducera spegelskak osv. FInns trådar om detta också

/M
 
Det ska inte bara vara i läge 2. Läge 2 är i första hand för att kunna känna av panorering och då bara stabilisera vinkelrätt mot rörelsens axel.
 
Enligt Canons Lens Work III bok så går det att använda IS på stativ från objektivet 300/2,8 IS som kom 1999 och de som är nyare.
 
Hej

Kör alltid med Mode 2 på mitt 500mm och 400mm men jag har nästan aldrig Wimberley huvudet helt låst eller har jag gluggen vilade på tex dörkarmen eller handhållet, funkar bra. Dock inte gjort några vetenskapliga tester, men har litat på informationen från tex

http://www.polking.com/wbuch/scharf/index_e.htm

http://forums.robgalbraith.com/showflat.php?Cat=&Number=220915

http://www.birdsasart.com/bn169.htm


"(Editor's note: Chuck told me some time ago that (except when photographing a static subject from a moving vehicle) IS 2 Mode performs exactly the same as IS 1 mode when any of the lenses above are mounted on a tripod. For that reason, I set the IS Mode for these lenses on Mode 2 and for all intents and purposes never set it to Mode 1. "



Chuck Westfall jobbar på Canon USA.

Arthur Morris, känd fågelfotograf som är sponsrad av Canon och har nära kontakt.

Så jag kör med mode2 på både flygande och sittande fågel, funkar bra.

1/25s med mode2, glugg vilande över bildörrs karm (inte så stabilt), lite över 900mm och med ISO 1600.

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/44963279

Tycker det är smidigt att ha en icke låst huvud med tex ett Wimberley, helt plötsligt flyger den sittande fågeln och då kan det var svårt att hinna låsa upp och följa den flygande fågeln.

http://www.pbase.com/omar_brannstrom/image/38742785

MVH

Omar
 
Senast ändrad:
Hej

Jag har lärt mig alla "viktiga" URL utantill

Skojade lite :) :)



Kan tänka mig om jag hade något stationärt, som en orädd uggla, kanske jag skulle ha låst huvudet och kanske om tiderna var dåliga kört med spegeluppfällning istället för IS.



Hälsningar

Omar Bränström
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.