Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Fotoskolan > Fototeknik 7 - Tillbehör

Fototeknik 7 - Tillbehör

Den vanligaste orsaken till suddiga bilder är skakningsoskärpa. Tänk på tumregeln att inte handhålla kameran på längre tider än 1/brännvidden. Med en 50mm måste man alltså ha 1/50s (1/60) eller kortare slutartid. Detta gäller småbild. För DSLR räkna med "motsvarande småbildsbrännvidd".

Stativ

Använd alltid stativ om det går. Enbensstativ och bildstabiliseringsobjektiv är givetvis bra men de ersätter inte stativet som behövs för längre slutartider. Stativet ska  vara så stabilt som möjligt men även det sämsta är bättre än inget alls när det gäller långa slutartider.

Tumregel: 1 kg stativ per 100 mm brännvidd. Exempel: 400 mm => 4 kg

Det är STOR skillnad på olika stativ. De enklaste billigaste duger bara för en kompaktkamera eller en systemkamera med normalobjektiv (och vidvinkel). Ska man använda långa telen måste man ha ett rejält stativ. Trä och kolfiber dämpar vibrationer bättre än aluminium och är dessutom lättare.

Kulled eller 3-vägshuvud är smaksak. Med kulled, välj en med så stor kula som möjligt.

Arbeta så lågt som möjligt, undvik mittpelaren. Använd trådutlösare eller självutlösare för att minska risken för vibrationer.

Använd gärna spegeluppfällning om det finns på din kamera. Med halvlånga slutartider (1/2s - 1/30s) är det ofta stor skillnad. Se exempel (delutsnitt 1x1mm ur småbild 24x36mm) med ett 500mm objektiv på stativ med slutartid 1/8s.


Övre raden (a) är utan och nedre raden (b) med spegeluppfällning. Tre olika stativ med vikt 1 kg, 3 kg och 5 kg användes (1, 2, 3).
 
Trådutlösare

Används för att minska vibrationer när man använder stativ och längre slutartider.

Till äldre kameror finna standariserade mekaniska trådutlösare som skruvas in i avtryckets gänga. Välj en påkostad variant för bättre hållbarhet. Trådulösaren kan även låsas för riktigt långa exponeringar.

Till moderna kameror finns elektriska trådulösare med speciella kontakter. Tyvärr är de ofta ganska dyra. Till vissa kameror finns i stället en liten IR fjärrkontroll.
 

Vinkelsökare

Arbetar man med en systemkamera lågt ner kan det vara jobbigt att titta i sökaren. För att underlätta kan man använda en vinkelsökare som gör att man ser sökarbilden uppifrån. De är tyvärr ganska dyra och sökarbilden blir både mindre och mörkare.

 
Fokuseringsskivor (mattskivor, sökarskivor)

Till vissa systemkameror (främst äldre och proffskameror) kan man byta ut sökarens fokuseringsskiva. T ex för att få en helt slät skiva utan störande markeringar/snittbild eller för att få ett rutnät som kompositionshjälp.

 
Telekonverter

En telekonverter monteras mellan kamerahuset och objektivet. Fördelen är att brännvidden förlängs och att närgränsen bibehålls. Nackdelar är att man tappar ljus och att skärpan blir något sämre. Se en telekonverter som ett komplement och inte som en ersättning för ett längre objektiv.

Telekonvertar finns vanligtvis i två strykor. Dels 1,4x som förlänger brännvidden med 1,4x (ger 1 stegs ljusbortfall) och dels 2x (2 steg). Den förstnämnda är optiskt bättre.

Det finns dessutom två typer. Den ena passar alla objektiv och blir då en kompromiss. Den andra typen har utstickande linser och passar endast vissa långa telen då linserna skulle krocka annars. Denna typ ger bättre resultat, speciellt lägre vignettering.


Telekonvertrar utan respektive med utstickande linser

Billiga telekonvertar är sällan bra. Man ser en tydlig skärpeförsämring, speciellt med 2x varianterna. Riktigt bra telekonvertrar av 1,4x typ kan vara så bra att man knappt ser någon skillnad.

 
Närbildstillbehör

Det finns många olika slags tillbehör för att ta närbilder.

Macroobjektiv

Speciella objektiv som förutom att kunna användas som ett vanligt objektiv även kan användas för närbilder då det kan fokusera på mycket nära håll. Dessa objektiv är mycket bekväma att använda och är alltid optiskt mycket bra.

Försättslinser

Det finns s.k. försättslinser som skruvas på som ett filter. Med hjälp av dessa kan man fokusera närmare och ta närbilder. De är mycket enkla att använda och relativt billiga. Välj helst de bättre tvålinsiga varianterna för bästa resultat.


Mellanringar / bälg

Tillbehör som monteras mellan kamerahus och objektiv. De är lite bökigare att använda än andra närbildstillbehör.

För mer information om närbilder se min makroartikel

 
Filter

Filter skruvas i filtergängan på objektivet. Det finns en mängd olika sorts filter. Normalt är de runda och av glas. Det finns även hållare för fyrkantiga plastfilter.

Välj filter av hög kvalitet. Se till att de är ordentligt antireflexbehandlade.

UV-filter

Egentligen UV-spärrfilter. Dessa filter har med moderna objektiv och filmer/sensorer ingen som helst funktion annat än som linsskydd.

Skylightfilter

Som UV-filter fast de ger en något varmare färgton vilket kan vara bra till vissa kalla objektiv/film-kombinationer. En DSLR med automatiskt vitbalans korrigerar bort filtrets värmande effekt.

Färgkorrektionsfilter

Används till färgfilm för att ta bort färgstick. Med en DSLR ställer man in vitbalansen i stället.

80A, 80B blått färgkorrektionsfilter för dagsljusfilm i konstljus
81A varmtonsfilter för mulet väder med varma filmer
81B varmtonsfilter för mulet väder med neutrala filmer
81C/D/E starkare varmtonsfilter för t ex öppen skugga
82A svagt blått filter för att neutralisera en varm film
85C färgkorrektionsfilter för konstljusfilm i dagsljus
”cc”  färgkorrektionsfilter, cyan/magenta/gul, i olika styrka

 

Färgfilter

Används till svartvit film för att styra tonåtergivningen. T ex gul/orange för att få lite mörkare himmel.

Gråfilter, ND-filter (Neutral Density)

Helt grå filter som används för att ge möjlighet till större bländaröppningen eller längre slutartider. Finns i olika styrkor. T ex 8x (ND 0.9) som ger tre steg.

Polarisationsfilter

Mycket användbart filter som tar bort reflexer i vatten, växter, glas mm. Det kan även ge mustigare himmel och grönska. Filtret stjäl ca 2 steg ljus.

Filtret består av en fast del och en roterbar del. Man vrider på det tills önskad effekt syns i sökaren.

Det finns två typer som båda fungerar på samma sätt. Linjära filter och cirkulära filter som är dyrare. Den cirkulära typen måste användas till spegelreflexkameror med halvgenomskinlig spegel (t ex alla DSLR och AF-kameror för film).




Utan respektive med polarisationsfilter.


Avtonat gråfilter (graduated ND)

Ett filter som används för att minska ner motivets tonomfång för att det ska passa filmen/digitaltekniken. Används främst för att dämpa en alltför ljus himmel. Filtren är fyrkantiga och används i en speciell hållare så att man kan placera den tonade skarven på lämpligt ställe i bilden.

Med en DSLR kan man även i Photoshop lägga ihop två bilder med olika exponering och få samma effekt (kräver stativ och stillastående motiv).


Utan respektive med avtonat gråfilter.

 
Motljusskydd

Ett mycket viktigt tillbehör som alltför många slarvar med. Motljusskydden hindrar direktljus att träffa objektivets frontlins. Utan motljusskydd riskerar man sämre kontrast och fula reflexer. Motljusskyddet fungerar också som mekaniskt skydd av frontlinsen.


Utan respektive med motljusskydd.



Publicerad 2005-09-23.

52 Kommentarer

Daniel-Gbg 2005-09-27 22:39  
Tackar och bugar!
sMitternacht 2005-09-27 22:51  
Betyg: 5
Trodde inte att spegeluppfällning skulle ha så stor betydelse - intressant! Får väl börja använda det nu.
PetFish 2005-09-27 22:58  
Betyg: 4
Pedagogiskt och bra skrivet. Att det kunde vara så stor skillnad på stativ och stativ trodde jag inte även om jag inser att man behöver ett rejält stativ till en tung utrustning.
emji 2005-09-27 23:08  
Hej Olle!
Tack för ännu en riktigt bra artikel. Det mesta jag lärt mig inom fotografering kommer från dina tidigare artiklar. Tack igen!

Mvh Michael Jönsson :)
vision 2005-09-28 07:36  
Betyg: 4
Mycket intressant och bra.
Framförallt, skillnaden på stativ och strativ…!
prylnissen 2005-09-28 08:13  
Betyg: 4
Rak och enkel snabbgenomgång; Bra!
BjörnA 2005-09-28 08:21  
Betyg: 5
Tydlig och bra text med ett pedagogiskt perspektiv. Bildexemplen på olika stativvikter och med och utan spegeluppfällning var mycket givande. Stort tack Olle!
-Viper- 2005-09-28 08:44  
Betyg: 5
Rak och enkel väldigt bra artikel.
Gotlandsfotografen 2005-09-28 10:40  
Betyg: 5
Suverän artikel! Bra jobbat Olle!
E-son 2005-09-28 11:18  
Betyg: 5
Tydlig, nyttig och gansak enkel. Mycket bra
tomasandersson 2005-09-28 14:23  
Liksom alla tidigare artiklar i serien är denna bra och tydlig. En liten fråga bara: Får man samma resultat som med ett 5-kilosstativ om man hänger en 4-kilosvikt i kroken under ett 1-kilosstativ?
Grimmer 2005-09-28 17:45  
Betyg: 3
Det enda som tas upp mer än det man enkelt hittar på internet eller på FS är stativet. Trevligt iofs att ha alla normala tillbehör på ett och samma ställe.
organ_ist 2005-09-28 17:49  
Betyg: 5
Tack Olle. Mkt matnyttigt för en nybörjare som undertecknad.
Olle Bjernulf 2005-09-28 18:46  
Att hänga en tyngd (t ex kameraväska) på stativet hjälper delvis men blir inte alls lika stadigt som ett tyngre/stadigare stativ.
jkene 2005-09-29 08:10  
Bra artikel Olle, speciellt exempel med/utan motljusskydd. Har alltid vetat att det nog kan vara bra att ha på, men inte direkt insett att effekten utan kan vara så drastisk. Har dock en följdfråga om polfilter - har ofta hört att det ska vara cirkulärt för att inte ge problem. Jag kör linjärt och har aldrig upplevt problem!? Varför? (Och jag är flitig polfilteranvändare :-))
Haraldus 2005-09-29 10:56  
Mycket bra artikel med tydliga exempel och förklaringar. En sak som jag vill komplettera med är att UV-filter kan ha stor effekt vid fotografering på hög höjd (> 1500 över havsnivå) Om UV-filter då används blir en blå himmel mörkare. Om UV-filter ej avvänds på hög höjd kan det uppstå vissa randeffekter i form av ljusa linjer vid konturer med himlen som bakgrund.
Har även fått info om att det, i södra Sydamerika vid stora ozonhål, behövs UV-filter även vid havsytan. UV-ljuset kan vara så starkt så att de betande fåren förses med ögonskydd för att inte bli blinda.
Hübsch 2005-09-29 17:34  
Betyg: 3
Bra information.
Som ägare av en EOS 350D undrar jag efter att ha läst denna artikeln...
Har jag något att vinna på att jobba med filter mer än som skydd?
MrBigger 2005-10-01 15:06  
Betyg: 4
Helt OK
Mycket fakta och lätt förstått
Bra!!
Naile 2005-10-01 21:12  
Betyg: 4
Jättebra! kanske lite kortfattat om vissa delar, men i huvudsak mycket informativt
enghell 2005-10-02 18:52  
Jättebra och kortfattad beskrivning av tillbehör.Vill bara tillägga att det finns "Avtonat gråfilter (graduated ND)" som är runda med vanlig filtergänga och inte bara rektangulära för filterhållare typ Cokin,Lee m.fl.Sedan är förstås de rektangulära lättare att använda.
Ulf Landin 2005-10-03 09:08  
Betyg: 5
En mycket bra och föredömligt kortfattad artikel / instruktion. Det enda jag saknar är om telekonvertrarna på ett AF-tele/telezoomobjektiv. När / vid vilken ljusstyrka slutar autofokusen är fungera?
Svartling 2005-10-03 09:09  
Betyg: 5
Jättebra info för novis med massa idéer. Nu kan inköpen planeras.
jpbernhardt 2005-10-04 16:11  
Betyg: 5
Väldigt bra artikel må jag säga ;)
SgtPeppers 2005-10-05 12:23  
Betyg: 4
Tack för en bra artikel, bra att du gjorde skillnad på DSLR och analogt i filter sektionen, har undrat ett tag över det.
Miss lins 2005-10-07 09:42  
Betyg: 5
Tack Olle
Det va precis vad jag behövde lära mig och gissa om jag ska inhandla Div prylar nu ;)
Ursidae 2005-10-08 18:00  
Lärorik o nyttig info.
Tack.
nilha 2005-10-22 16:54  
Betyg: 5
Bra artikel, rätade ut flera frågetecken för mig, mer sånt!
Tobias.N 2005-10-31 19:13  
Betyg: 5
Mycket bra att veta!
Beermann 2005-11-03 11:45  
Betyg: 5
Värdefull info för en Amatör som jag!
Tack mvh Mikael
Martin Steen 2005-11-05 09:17  
Betyg: 5
Kanon! Informativ och kompakt.
Mvh Martin
ntz 2005-11-17 02:17  
Betyg: 5
Tack. Mycket informativt och tydligt.
Conny Lundberg 2005-12-01 00:01  
Betyg: 5
Precis lagom information på ett enkelt sätt!
dejniel84 2005-12-28 22:34  
Betyg: 4
Mycket bra artikel.
Mvh Markus
strongman81 2006-02-19 10:21  
Betyg: 5
Bra och lättförståelig information för nybörjare/amatörfotograf.
Tack Jimmy
Puggen 2006-06-03 12:15  
Betyg: 5
Perfekt artikel, intressant och lärorik läsning
Albwah 2006-08-29 19:05  
Betyg: 5
Bra ifon, inehåller en massa skaer som jag undrade över, tack :D
Mikael Dunker 2006-10-06 22:15  
Betyg: 5
Mycket intressant och enkelt att greppa.
krol999 2006-12-10 00:09  
Betyg: 4
Det var det som jag behövde. Tack
Mats 59 2007-02-04 03:05  
Betyg: 4
Informativt och bra info för en nybörjare
Thx // MM
masaro 2007-06-07 23:33  
Betyg: 5
Tackar för en lärorik artikel. :)
Johan Pehrson 2007-09-27 09:54  
Betyg: 5
Tack! nu ska jag gå o köpa filter! Mycket bra artikel!
Bodensaren 2007-10-10 17:24  
Betyg: 5
Tack!
Bra med bilder som visar skillnaderna.
boldten 2007-11-30 23:32  
Betyg: 4
Bra artikel. Hade gärna sett att man kunde förstora bildexemplen.
Andreas Nordgren 2008-03-01 23:52  
Betyg: 5
Mycket bra och informativ artikel som hjälpt till kring visa funderingar t ex kring filter & funktion.
Lennarths 2008-12-30 20:56  
Betyg: 4
Intressant och informativt! L
MBertilsson 2009-02-20 23:02  
Betyg: 5
Tack å bock, mycket väl skrivet!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar