Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Naturen runt Hammarkullen dokumenterad

Naturen runt Hammarkullen dokumenterad

Foto: Hendrik Zeitler, ur boken "424".

 

Under åtta år dokumenterade fotografen och Hammarkullebon Hendrik Zeitler naturen runt Hammarkullen i Göteborg. Nu ställs ett urval av bilderna ut på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen ”424 – Hammarkullens natur” öppnar lördagen den 13 april.

– Det känns jätteroligt att få ställa ut ännu en erkänd fotograf som tolkar och nyanserar bilden av Hammarkullen på Stadsmuseet, säger Karsten Bjergfelt, utställningsproducent. 

Det är den tredje tillfälliga utställningen som visas i anslutning till museets uppmärksammade fotoutställning ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” - som innehåller drygt 200 av Jens S Jensens dokumentärbilder från 70-talets Hammarkullen och Volvo. Men medan Jensen porträtterade miljonprogrammet och dess invånare i en tydlig dokumentär berättartradition, fokuserar Hendrik Zeitler främst på naturen som omger husen, och blandar dokumentära och konstnärliga arbetssätt för att skildra miljön. Här avporträtteras inga människor, däremot spåren av dem.

– Spåren berättar om att ett bostadsområde är mer än en ansamling av hus, det finns alltid både en historia och ett sammanhang. Och just många förorters styrka är närheten till naturen, lugnet och tystnaden, säger Hendrik Zeitler.

Foto: Hendrik Zeitler, ur boken "424".

Hendrik kom från Tyskland till Sverige i slutet av 1990-talet och bosatte sig kort därpå i Hammarkullen. Men det var först i samband med att han skaffade hund som han började upptäcka nya delar av sitt hemområde: skogar och vilda naturområden, mitt i miljonprogrammets hjärta. Rester av det gamla Hammarkullen – husgrunder, jordkällare, trädgårdsväxter i skogen – blandades här med stigar, kojbyggen och obegripliga konstruktioner av grenar, snören och plankor. Många av upptäckterna dokumenterades med hjälp av en storformatskamera under promenader bland klippor, blåbärssnår och enbuskar. Dokumentationsarbetet kom att pågå under åtta år. Resultatet blev fotoboken "424" som utkom 2014 och utsågs till vinnare i Svensk Bokkonst samma år. Nu visas ett urval på Stadsmuseet.

– I utställningen får vi möta en sida av Hammarkullen som är okänd för många. Och eftersom skogen runt bostadsområdet inte sköts om av någon rymmer den många intressanta spår av mänsklig aktivitet, som Hendrik Zeitler fångar upp i sina fyndiga och välkomponerade bilder, säger Karsten Bjergfelt.

Foto: Hendrik Zeitler, ur boken "424".

Fotoutställningen ”424 – Hammarkullens natur” öppnar lördagen 13 april Göteborgs stadsmuseum. Utställningen pågår 13 april-16 juni 2019 och visas i anslutning till Stadsmuseets fotoutställning "Jobba, leva, bo - bilder av ett samhälle".



Publicerad 2019-04-08.

4 Kommentarer

Der Steppenwolf 2019-04-08 18:44  
"424" som utkom 2014 och utsågs till vinnare i Svensk Bokkonst samma år. Nu visas ett urval på Stadsmuseet.

– I utställningen får vi möta en sida av Hammarkullen som är okänd för många. Och eftersom skogen runt bostadsområdet inte sköts om av någon rymmer den många intressanta spår av mänsklig aktivitet, som Hendrik Zeitler fångar upp i sina fyndiga och välkomponerade bilder, säger Karsten Bjergfelt."

Av dom bilderna jag ser här drar jag slutsatsen att Karsten och jag inte tittat på samma bilder.
Dessa var rent av dåliga.
Alf-Magnus 2019-04-08 23:00
Tja nu säger ingen att bilderna är bra ur ett fotoklubbspespektiv utan ur ett stadsmuseums perspektiv och i det sammanhanget är det bättre än mycket av det som vissa och beundras här på fotosidan.
Der Steppenwolf 2019-04-09 00:59
Kan håla med om att det handlar om perspektiv men detta fick mig att regera (förutom det att bilderna verkar vara tagna av nån med ett mobil i förbigående): "som utkom 2014 och utsågs till vinnare i Svensk Bokkonst samma år"
Ingen stadsmuseum nämnd där utan att boken utsågs till "vinnare i svensk fotobokskonst 2014"....
Det måste ha varit en sällsynt dålig år för fotoböcker i Sverige isf. En häpnadsväckande dålig sådan om dessa bilder vann i bokform...
Alf-Magnus 2019-04-09 09:28
I bland kan det vara bra att ta sig en funderar vad fotografi är och fyller för funktioner, skälv har ja tröttnat på "bra bilder" utan finner bilden funktion mer intressant

Merläsning

ANNONS