Annons
Artiklar > Nick Brandt åter i Stockholm – visar urbaniserat Afrika

Nick Brandt åter i Stockholm – visar urbaniserat Afrika

Naturen och djurlivet i Afrika håller snabbt på att utplånas. Största hotet mot djuren är inte längre tjuvjakt utan miljöförstöring. Med projektet  ”Inherit the Dust" har Nick Brandt satt fokus på miljöförstöring och urbanisering. Bilderna visas på Fotografiska i Stockholm under hela sommaren.

Det är tredje gånger som Nick Brandt ställer ut på Fotografiska i Stockholm. De tidigare utställningarna har visat porträtt av Afrikas stora djur. I sin nya serie visar Nick Brandt episka panoramabilder över miljöer där djur inte längre kan leva.

Nick Brandt fotograferar. Foto: Joshua Yeh

På varje plats har Brandt installerat ett fotografiskt djurporträtt i naturlig storlek mitt i ett landskap som nu präglas av explosionsartad stadsutveckling, fabriker, ödelagda betesmarker och stenbrott. Människorna i bilderna lever sina liv som vanligt utan att ta notis om fotografierna och dess djur som nu bara har en spöklik närvaro i landskapet.

Nick Brandt har även producerat en ny fotobok  med samma namn som utställningen: Inherit the Dust, utgiven av Edwynn Houk Editions och Thames & Hudson i mars i år.

Bilderna visas även i New York, Los Angeles, Berlin och London. I Fotosidan Magasin 4/2016 kan du läsa en lång intervju med Nick Brandt.

Foto: Nick Brandt

Utställning
Inherit the Dust
Fotografiska 20 maj – 11 september

Bok
Inherit the Dust
Thames & Hudson
ISBN: 9780692520543



Publicerad 2016-05-20.

32 Kommentarer

Alf-Magnus 2016-05-20 17:19  
Känns på något sätt att det skulle behövas en kritisk granskning av hans arbete och metoder. Något känns inte riktigt rätt.
RobinGee 2016-05-21 03:30
Vore kul om du kunde utveckla det lite. Vad Nick Brandt försöker göra är att påpeka något, och personligen skulle jag starkt uppmana alla fotografer att följa i hans fotspår. Sverige är inte ett dugg bättre. Som barn växte jag upp i en av vad som nu är Stockholms förorter, med pendeltåg. Det var ”normalt” att vakna en morgon och älgarna hade förstört gräsmattan, vi barn och ungdomar drev omkring i skogarna, och stämplades som ”asociala”, och det var normalt att stöta på rådjur och allehanda vilda djur, man satt och läste en bok, TV fanns inte än, så strök en räv över tomten. Socialistregimen (S) beslutade att man skulle ”utveckla” införa ”reformer” och ersatte skogarna och djuren med betong djungler och att asfaltera över alltihopa. Idag känns det verkligen inte rätt heller.
RobinGee 2016-05-21 03:58
Som addendum, istället för att säga att man ”beslutade” är det kanske riktigare att säga att man ”enväldigt demokratiskt beslutade”, för så gick det nämligen till, och tycks fortfarande göra det.
Arne Bivrin 2016-05-21 08:48
Det behöver du utveckla. Vad känns inte rätt? Vad gör att det behövs en kritisk granskning av hans tidigare arbete och metoder? Jag antar att du redan har läst om Nicks tidigare utställningar och verk?
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nick_Brandt
RobinGee 2016-05-24 03:58
alf jagnell efterlyser en ”kritisk granskning” av Nick Brandts arbete, så jag beslutade mig för att göra en. Det första som klart framstår är att Nick Brandt producerar konstverk, inte press eller dokumentär fotografi. Han tar bilder av djuren i sin naturliga omgivning i reservaten. Sedan letar han upp de värsta möjliga omgivningarna, som övergivna förfallna fabriker, soptippar, slum områden, stenbrott, byggplatser, rivningsområden, osv. och sätter upp en kopia av djuren i naturlig storlek och fotograferar. Originalbilderna i medium format skannas och photoshoppas. Han framhäver kontrasterna mellan ett naturligt tillstånd och det värsta människan har skapat, eller lämnat efter sig. Som press eller dokumentärfotografi skulle arbetet underkännas, bilderna är både arrangerade och manipulerade, men uppenbart är det inte det Nick Brandt vill göra. Han vill producera konstverk med ett inbyggt meddelande. Kameran och datorn är hans ”pensel” och ”penna”. När tjuvskyttet i Afrika eskalerade för flera år sedan vände sig Afrika, främst Tanzania och Kenya där de största och mest berömda reservaten finns, till Kina. Kina ville investera i Afrika och skapa ett bärkraftigt miljövänligt självhushåll och Kina kunde genom sin enorma storlek och kraft få ett avsevärt inflytande på framtiden. Djuren och reservaten har stor nationalekonomisk betydelse för de afrikanska länderna. Afrikanerna använde uppenbart Nick Brandts bilder i sina förhandlingar. Detta låg helt i linje med vad Kina ville åstadkomma. Kina hade långt tidigare förbjudit den här handeln, men troligtvis hade det förbudet bara bidragit till tjuvjakten och smugglingen. Nu tog man verksamma krafttag, hundratals arresteringar och fällande domar, långa fängelsestraff, bistånd till kampen mot tjuvjakten. Allt detta har gett resultat. Även smuggling till andra platser som Japan och Korea har stävjats. Nick Brandts arbete var definitivt en katalysator. Elfenben, och allt sådant material som horn, anses i Asien traditionellt ha olika medicinska effekter och ge olika skydd. Det är ren vidskeplighet, men det lever kvar hos de äldre, 80 plussare, i Kina, och i breda lager av befolkningen i främst Japan och Korea. Nick Brandt har alltså verkligen åstadkommit något med sitt arbete. Nu kan vi bara hoppas på att Nick Brandt får efterföljare som med kamera och penna för fram och avslöjar andra oegentligheter på jorden. Jag tänker främst här på den grovt falska bild som svenska och andra media har skapat av många länder, folk, områden och frågor, och som de flesta svenskar okritiskt tycks har svalt. Häng ut lögnarna. Avslöja dom. Är det någon därute som känner för jobbet?
Alf-Magnus 2016-05-24 09:46
Hum skulle vara intressant med en källhänvisning. Vist att Kina investerar i Afrika till skillnad mot Väst det grillar jag. Kan bara referera till era annan Afrika skildrar som har en helt annan ton i sinna bilder, Jens Assur http://www.liljevalchs.se/utstallningar/jens-assur-africa-great-country/
RobinGee 2016-05-24 14:43
Jag skulle gärna vilja göra perfekt genomarbetade uppsatser, men jag har helt enkelt inte tid. Gör som jag gjorde, sök på webben, läs kommentarer, recensioner, och främst de intervjuer som Nick Brandt har givit genom åren. Ta även en detaljerad titt på bilderna. Det är inte alltför svårt att se vad han har fotograferat. Om du inte känner igen saker som en soptipp, stenbrott eller en nedlagd fabrik så kan jag inte hjälpa dig. En sak fick mig att surna till. Jens Assurs, ”Africa is a Great Country”, Afrika är en kontinent, med otaliga länder, stammar, nationer, språk, kulturer, osv. inte ett ”land”. Kina är ingen kontinent, men annars gäller samma sak där. I Afrika drog kolonisatörerna upp gränsarna, med efterföljande konflikter, i Kina finns inga formella gränser som i Afrika, Kina skapades av den grymma Qin dynastin för 2,200 år sedan. Med risk att bli tjatig, båda erbjuder enorma tillfällen för fotografering. Kanske gör även Sverige det, men fastna inte i billig slask-media sensation och fotografera brinnande bilar och stenkastande idioter. Bli en ny Nick Brandt.
Alf-Magnus 2016-05-24 15:20
tja Jens Assur tittel är ironisk med udden riktad mot den postkoloniala västerlandet och våran syn på kontinenten.
Alf-Magnus 2016-05-25 15:42
Hum Robin nu misstänker jag att du har väldigt gott om tid att skriva ”uppsatser” så varför inte ge oss litet referenser.
RobinGee 2016-05-26 02:58
alf jagnell, visst har du rätt i att svenskarna, med flera, har en skev vy av Afrika, beklagligt nog inte bara Afrika. Förr, jag går tillbaka över 40 år, var svenskarna ett vetgirigt upptäcktsresande folk som ville veta allt, lära allt och upptäcka allt om världen. Reseberättelser flödade. Idag har Sverige fått det sarkastiska öknamnet ”Europas Nordkorea”, stängt, slutet, alla skall rätta in sig efter statens påbud om vilka åsikter som är acceptable, och de som vägrar trakasseras och fryses ute. Ett Europas narcissus som älskar att beundra sig själv. Hur mycket vet egentligen ”Svensson” om Afrika, Kina, Ryssland och Sydafrika. Inte mycket. Nästan 100% kommer som nedsättande smutskastning och ofta fabricerade rena lögner och halvsanningar via media. Fotografin har en verklig och viktig uppgift att fylla här.

När det gäller tid, visst finns det tid, problemet är snarare hur man skall prioritera. Att skriva en genomarbetad artikel med referenser tar betydligt mer tid än att bara läsa igenom ett 40- tal intervjuer och artiklar och skriva ner intrycken. Jag lägger helst huvuddelen av min tid på betalande kunder. Du kanske själv skulle kunna fylla i genom att göra som jag, sök med sökmotorer och ge oss referenser.
Alf-Magnus 2016-05-26 10:32
Jo det är väldigt mycket Kina propaganda och väldigt mycket smutskastning av Sverige i det du skriver här på fotosidan, samtidigt som du inte verkar ha någon kontroll på Svenska fotografer. Putin har sinna Kina verkar också ha sinna
RobinGee 2016-05-26 11:51
När det gäller ”Kina propaganda” kan jag bara upprepa vad jag sagt många gånger, kom och upplev själv. Kina av idag är mycket av vad Sverige en gång var med stora personliga friheter som inte längre finns i Sverige. Det är en verklig skattkammare för alla som fotograferar, och inga stenkastningar eller hot. Min uppfattning om Sverige av idag bygger mest på medias rapporter om nedfallet, och att landet har den största utvandringen/flykten i sin historia. Kanske även det värt att skildra i bild. Jag har faktiskt rätt dålig koll på svenska fotografer, och i Kina är fotografi ännu ganska omoget. För bara några år sedan var det svårt att ens hitta kameror. Nu springer det massor av folk runt med stora systemkameror på magen och fotar.
Alf-Magnus 2016-05-26 12:10
Nej du har ingen koll varken när det gäller Svensk eller Kinesisk fotografi dessutom skriver du dålig Svenska, den känns dåligt översatt :-). Nej Sverige är inte i kris snarare är jag bekymrad över den Kinesiska finansbubblan.
RobinGee 2016-05-27 02:22
Ingen koll på kinesisk fotografi, och vilken kompetens kan du redovisa för att göra den bedömningen. Svensk fotografi är jag faktiskt lite dålig på, men den tycks vara väldigt inåtvänd, självbeundrande och narcissist, men det kan ju ändras, vi har ju bara på Fotosidan en ny artikel om Afrika. Vi hopps på fler från resten av värden för att motverka den traditionell negativa svenska så kallade ”slaskjournalismen” och ”ljugarejournalismen”. Dålig svenska, sant, jag skrapade mig genom skolan med ett ”med tvekan godkänd”, och det har inte blivit bättre av att jag lärt mig kommunicera på sju språk, och gör översättningar från Kinesiska. Matte, kemi och fysik var mina toppämnen. Man tenderar att röra ihop ordval och grammatik om man inte tänker sig för. Svensk fotografi har en lång tradition, och Sverige tillverkar ju kanske värdens mest berömda kamera, Hasselblad, även om optiken är tysk. Kinesisk fotografi är nyvaken, men bryter nya vägar och blir något att se upp med. Ännu är inget av den synts i Sverige.
Tony Johansson 2016-05-20 20:03  
En helt naturlig utveckling, tyvärr. Men man kan inte skylla på afrikanerna, varför skall dom välja att leva i armod, bara för att vi skall kunna titta på naturprogram på TV och /eller åka på safari !?
alfin 2016-05-20 20:26
De kanske borde verka för att bevara sin fauna av egenintresse, snarare än för att vi ska kunna se det på film?
Alf-Magnus 2016-05-20 22:06
Nja tycker det känns ganska så postkolonialt och undra hur långt han åkte ut från städerna för att få de tidigare bildern. Unnar afrikanerna utveckling. Vist är natur viktigt, men inte till vilket pris som helst.
Tony Johansson 2016-05-20 22:45
Visst, jag håller med dig. Men den lyxen kan den som är mätt, bara kosta sig på.
RobinGee 2016-05-21 04:20
Tony, det behöver inte vara en ”naturlig” utveckling som ger ett val mellan armod eller lyxliv. Det gäller att innevånarna själva skall kunna bestämma. Inklämt mellan Kina och Indien ligger ett litet land som heter Bhutan. Rikedom och lyx mäts efter hur nöjd man är med livet, armod det motsatta. Söder om Kunming och nära gränsen till Vietnam ligger ett annat litet ”rike” vilket formellt är en del av Kina men som har haft självstyre i nära 1,000 år, alltså även under kejsarna, och dom har det till denna dag, Hani folken. Man lever i harmoni med naturen, det ser primitivt ut på ytan, men folk är uttalat lyckliga med vad dom själva har bestämt. Här finns vilda tigrar, elefanter, och allsköns djur. Lite bilder här. http://www.kinarummet.v2hd.com/hani.htm Alla är välkomna, folk öppna och välkomnande, maten god, ett hotell kostar mellan 20 till 150 kronor, ett fotografisk mecka.
RobinGee 2016-05-21 04:43
Förmodligen åkte han på en arrangerad Safari tur, naturreservaten ligger inte långt från städerna. En dagsutflykt med bil räcker. Men är det det som är viktigt? Han försöker göra sig hörd över ett problem, storföretagens skövlingar och miljöförstöringar, ofta med politisk övertoner, för att inte nämna korruption. Borde vi inte istället uppmuntra fler att hjälpa till. Någon läsare här som räcker upp handen? Fotografin kan vara en stark röst. Afrika är en kontinent med 55 länder, i jämförelse, Sverige knappas mer är en liten kaffefläck på kartan.
Tony Johansson 2016-05-21 13:34
@Robin Gee.
Jo, jag känner till Bhutan och även begreppet "bruttonationallycka" (helt underbart begrepp egentligen). Men vad man måste ha med sig i bakhuvudet är att det tänkande som är förhärskande i Sydostasien har sprungit ur en helt annan kultur än den Afrikanska, nämligen buddismen.

Naturligtvis finns det människor som värnar om naturen precis som vi gör (eller tror oss göra) på den afrikanska kontinenten, men när det väl kommer till kritan och magen skriker, då vet jag vem som drar det kortaste strået, så enkelt är det bara. Djurlivet i Afrika är (generellt sätt) bara en källa till föda, punkt.

Sedan tycker jag att det är intressant att du nämner Kina , för det är nämligen Kina som ligger bakom mycket av "utvecklingen" på den afrikanska kontinenten så till vida att dom bygger ut bl. a infrastrukturen. Detta är inte för att dom vill vara några barmhärtighetssamariter, naturligtvis.

Nej, anledningen till Kinas välvilja är att dom vill åt de naturtillgångar som ligger i jorden på den afrikanska kontinenten, och vilka behövs i bl. a elektronikbranschen. Sedan är också nämnda Kina (sannolikt) den största importören av elfenben, med känt resultat på beståndet av den afrikanska elefanten.

Dessutom kan man se i Kina, hur viktig miljöaspekten är, i utvecklandet av det egna landet. I det närmaste obefintligt skulle jag vilja säga.

Den slutsatsen jag landat i om vi skall klara av att behålla planeten någorlunda intakt och samtidigt bevara den biologiska mångfalden är att det måste till en befolkningsminskning globalt sätt. I annat fall kommer utvecklingen på jorden att bli mest som en bakterieodling i ett petriglas, och alla som sett på naturprogram på TV vet hur det brukar se ut, efter ett tag, då bakterierna låtits dela på sig okontrollerat. Man kan väl säga att det blir ganska trångt i förlägningen.

Men, men, man är sig själv närmast och jag är inte optimist inför framtiden, utan jag tror att människan kommer att fortsätta med sitt destruktiva beteende "until the bitter end", och då vi redan passerat "the point of no return" (om vi inte redan gjort det).

Synd, för jorden (och den biologiska mångfalden) är i mitt tycke F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T !!
RobinGee 2016-05-22 04:14
Tony. Det är sant att kulturerna (det finns otroligt många) i Asien har annan bakgrund än de likaså många afrikanska. Kinas investeringar, inte bara in pengar utan just med den kultur du nämner, i Afrika har börjat förändra Afrika bort från ”magen skriker” levnadssättet till ett bärkraftigt levnadssätt i harmoni med miljön. Glöm inte att det var inte så länge sedan ”magen skriker” levnadssättet var normen i Kina, mindre än en generation. Det är otroliga levnadsöden man möter. Kina investerar efter principen win-win, alla skall tjäna på det, vilket du kan jämföra med till exempel USA hegemonins, Sverige inkluderat, metod att sticka ett vapen i ansiktet, ”vi är överens – eller hur”. Med fel svar trycker man av, eller skickar in en ställföreträdare för att göra jobbet. Tillåts jag nämna Vietnam, Iran, Libyen, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia, Bosnia, Saudi Arabia, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen, Pakistan, Syrien, och Ukraina. Kina importerar inte Elfenben. Elfenben existerar inte i handeln alls. Kom och se själv. Kinas satsningar är verkligen inte ”obefintliga”. Det är faktiskt sarkastiskt roande att se alla dessa ”Kina-experter” hoppa upp som gubben i lådan och bygga hela sin retorik på förfalska propaganda. Kina är idag erkänt världsledande i miljöförbättringar, 100 GW solkraft, 100 GW vindkraft, nybyggda dammar i bara Yangtze ger 15% av nationen elkraft, mer än fördubblad kärnkraft, miljarder av ”mikrogenerering” typ solvattenvärmare, solpaneler, etc. och inklusive energianvändning, våldsamt snabbt utbyggd kollektivtransport, snabbtåg, ledande i LED och solenergi både tekniskt och i användning. Det är bara första steget. Som jämförelse, USA har 92% fossilenergi, som skyddas av militanta fackföreningar (Källa Obama). Som exempel SvD hade en (betald) artikel om världens största solkraftverk, bekvämt ”glömde” man att Kinas Gobi installation är 20 gånger större. Lögn och förbannad lögn. Befolknings tillväxt, hur är det med reproduktionen i Sverige och EU, närmast tänker på islamska massinvandringen. Kina har redan bemästrat problemet. Kina var en gång ledande i världen i teknologi och kultur. Den positionen återtar man nu, trots intensiv smutskastning och intensiva förtalskampanjer. Jag är ju på plats och kan se med egna ögon, och arbetar mycket på att med min fotografi dokumentera förändringarna. Jag behöver inte läsa ”källor”. Bara igår körde jag 7 mil på motorcykeln, jag kan personligen jämföra med Tokyo (6 år på MC) och Stockholm (4 år på MC). Sverige känns i klartext ”skitigt” i jämförelse. Om du känner för att byta från pessimist till optimist, sluta läa och tro på förfalskningar.
Tony Johansson 2016-05-22 12:46
@ Robin Gee
Jag håller med dig i det mesta av vad du skriver inte minst vad det gäller den Amerikanska (Europeiska) imperialismen, jag är ingen förespråkare av någotdera .

Men att påstå att Kina inte är inblandad i elfenbenshandel, är struntprat, åtminstone om man skall ta Aftonbladet som en källa för sanning; http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19996573.ab
(artikel från 2014).

Visst hjälper kineserna till med utveckling i Afrika, jag har inte påstått något annat, men det är naturen och inte minst djurlivet som får stryka på foten och det var väl det som Nick Brandt vill visa med sina bilder, eller vill du göra gällande att bilderna är förfalskade ? Själv tycker jag att bilderna är talande för mitt resonemang.

Naturligtvis sker det en utveckling även i Kina vad det gäller miljöproblem, men det innebär inte att dom är borta, vilket ganska tydligt illustreras i denna artikel (med medföljande videoklipp);https://dagenskina.wikispaces.com/Milj%C3%B6f%C3%B6rst%C3%B6ring

Vad det gäller den muslimska massinvasionen till Sverige (och Europa) har jag bara en sak att säga:

Katastrof !!

Men det är en annan diskussion (och ett annat forum). Du kallar mig pessimist, jag kallar mig realist. Om det innebär att man är pessimist för att man ser världen (och verkligheten) som den är, ja då är jag pessimist.
RobinGee 2016-05-22 14:31
Det gav mig ett gott skratt. Tror du verkligen att Aftonbladet är en källa av sanning. Vad gäller Nick Brandt visar han gamla uttjänta förfallna installationer som härstammar från en svunnen tid långt innan Kina blev inblandad, vad han inte visar är de framsteg som görs för att göra det bättre. Jag tycker ändå att hans arbeta har värde i att påpeka att mer förbättringar måste komma, och dom förbättringarna händer just nu. Bilderna är säkert inte förfalskade, men dom verkar klart vara valda och arrangerade, selektivt, han vill föra fram ett budskap, och det är väl bra. Han väljer selektivt det sämsta och värsta för att illustrera, inget fel där. Jag ser ofta något liknande när det gäller Kina men i andra sammanhang, man fotograferar ett förslummat rivningsområde som håller på att rivas och saneras och skriver att sådant är Kina - smutsigt - förorenat. Det är falskhet. Hade man skrivit att Kina sanerar gammal slum för att förbättra för folket vore det sanning. Det blir skillnad mellan förfalskat hat-drev med smutskastning och sanning. Nick Brandt skriver ingadera, bilderna får tala. Han säger, ”förbättringar måste fortsätta”, och det gör dom. Tror du verkligen att hat-bloggare är tillförlitliga. Jag läste dagenskina.wikispaces.com Skrattretande, det är ren lögn, bokstavligen grov lögn. Jag ser med egna ögon hur kol och fossil användningen minskar dramatiskt och snabbt i Kina. Jag upplever det på plats. Jag känner det i näsan, min egen näsa. Miljöproblemen är faktiskt borta på många platser i Kina, 1.5% av landet har stora problem, 10% har problem. Kina är som helhet renare än Sverige. Det märks, känns och syns, om man är närvarande. Bloggen refererar till fem år gamla artiklar av en svensk hat journalist som ljög så grovt om Kina i sina svenska artiklar att hans visum drogs in, han återvände på turistvisum köpta på svarta marknaden och arbetade illegalt, och sparkades ut, och även hans svenska dagstidning gjorde tyst av med honom. När det gäller elfenben, för 30 år sedan var det närmast en storindustri i Hong Kong, idag är det helt borta, även inne i Kina. Kina löser inte problem som väst, genom att attackera symptomet med stereotypa reflexförbud med massa övervakning och små-böter. Man åtgärdar orsaken. För ett par år sedan införda Kina ett ”tillfälligt” förbud mot all handel med elfenben. Det har sedan skärpts ordentligt i steg, man samarbetar med afrikanska länder, smugglare och har klämts åt drakoniskt, 15 år i buren (Anhui, Zhejiang, Fujian, Guangdong) och det är organisatörerna, inte smugglarna, som främst kläms åt. Det är ”billigare” att slå ihjäl folk i Sverige än att handla med elfenben i Kina. Man stöder aktivt åtgärderna i Afrika, och Kina arbetar alltid efter principen ”esse non videri”, att verka utan att synas. Kina har idag enormt positivt inflytande på förbättringarna. Kina ÄR involverad i elfenbenshandeln, betydligt involverad, man arbetar på att rycka upp den med rötterna, bokstavligen bränna upp den, och är mycket framgångsrik. 700 personer har klämts åt hårt bara nyligen. När det gäller pessimism vs realism, jag ger samma råd till alla, klättar över kanten på ankdammen Sverige och titta efter själva. Kliv in i realvärlden, bort från den grovt förfalskade media bilden i Sverige. Väldigt mycket positivt pågår i världen, bli en ny ”Nick Brandt” med kameran. Avslöja och häng ut lögnhalsarna. Som ett exempel. Hur många gånger har vi läst dyngan om hur Peking fattade beslut 1992 och tvångsförflyttade miljoner människor mot deras vilja för att bygga Three Gorges Dam i Yangtze. Vi har gjort flera resor längs och på floden och träffat dessa förmenta förtryckta förflyttade människor. Sanningen är, förstahandsinformation, att det var just de som ville ha dammen. Dom började tjata 1918, och nyligen blev dammen färdig. Svenskarna sväljer lögnerna, nästan lever på dom, köttbullar och potatis tycks ha gått ur tiden.
Tony Johansson 2016-05-23 20:25
@Robin Gee.
Då har vi kommit till den punkt, då detta inlägget får bli det sista bidraget, för min del, i denna diskussion. För det första måste jag rätta dig lite grand, jag har aldrig påstått att jag tar Aftonbladet som en källa till sanning. Jag skrev (ordagrant) " åtminstone om man skall ta Aftonbladet som en källa för sanning ". Det betyder inte att jag tar Aftonbladets påstående som en källa till sanning, eftersom jag skrev prefixet OM.

Men nog om det. Jag delar (till viss del) din uppfattning om att han (sannolikt) har valt ut dessa platser, just för att understryka det budskap som bilderna förmedlar, och visst är det bra, budskapet kommer fram, åtminstone till mig.

Vad det gäller miljöförstöringen i Kina, så har jag egentligen inte så mycket att komma med där, eftersom jag inte forskat i ämnet eller varit på plats heller för den delen och själv kunnat dra mina slutsatser. Däremot planerar jag att resa till Kina om ganska exakt två år, då får jag förhoppningsvis möjligheten att bilda mig en egen uppfattning, även om jag inte kan vara borta i flera år.

Syftet med min resa till bl. a Kina inte att dokumentera miljöförstöringen, utan för rekreation. Jag vill också helt kort kommentera elfenbenshandeln. Precis som du skriver, så var handeln med elfenben omfattande för trettio år sedan, för då var jag faktiskt i Kina och kunde med egna ögon bevittna handeln med utsökt snidade elfenbensskulpturer.

Därav min slutsats att det fortfarande pågår en omfattande handel med elfenben i dessa dagar, men detta kan ha ändrats över tid, precis som du säger.

Naturligtvis köpte jag inget och det inte enbart p gr av att det är förbjudet att föra in i Sverige (men det förstår du säkert själv). Du skriver att Kina kämpar på för att slå undan fötterna på dom som bedriver handeln med elfenben. Gott !! Hoppas dom är lika mycket på tårna vad det gäller handeln med delar av tiger och noshörning också.

Men jag tror inte det kommer leda till att handeln upphör, utan bara till att insatserna (och därmed priserna) kommer att öka, vilket leder till allt grövre våld. i vissa länder är det dödsstraff för att handla med narkotika, men inte slutar folk att handla med narkotika för det, precis som det i vissa länder är det dödsstraff för mord, me inte slutar folk mörda varandra ( i dessa länder) ändå.

Med det sagt, tror jag inte elfenbenshandeln kommer att upphöra (även inom Kina) och förlorarna är naturligtvis elefanterna. Synd, det är ett fantastiskt imponerande djur (som så många andra varelser som delar vårt livsutrymme), men människans profithunger är omöjlig att släcka.

Avslutningsvis vad det gäller att byta från pessimism till optimism, genom att sluta läsa en massa "falsk" propaganda, så vill jag återge vad Henry Miller en gång skrev (om än inte ordagrant återgivet), men innebörden är densamme;
" Allt som inte sker på öppen gata, allt som kommer i andra hand, är falskt. Som litteratur ".

Vänligen;
Tony.
RobinGee 2016-05-24 04:23
Jag håller med Henry Miller, jag är på den öppna gatan, det är just det jag försöker framhålla. Nära 15 år av vandringar, det ger en viss insikt. Både handeln och tjuvjakten minskar nu snabbt, men jobbet är inte färdigt, om det någonsin kommer att bli färdigt, men det går nu åt rätt håll. Det är dramatiska och snabba förbättringar. När du, och alla som läser detta, reser till Kina, fastna inte bara på ”industriella” turistmål som Muren, Sommarpalatset, Förbjudna Staden, eller terrakotta krigarna. Kina är världens folkrikaste land med nära en fjärdedel av jordens befolkning, tusentals språk och kulturer - bokstavligen, och det finns så mycket att uppleva och fotografera. Kina är världens tredje största land till ytan. Gamla städer och kulturer som inte har förändrats på tusentals år. Jag ger gärna tips, men det är alldeles för mycket att skriva om här. Länkar som jag gett tidigare kan kanske ge idéer. Rena skattkammaren för fotografi, och det behöver inte vara dyrt. Miljöförbättringarna i Kina går så snabbt att det ibland känns verklighetsfrämmande snabbt, men man tar inte hela landet på en gång som man gör i Sverige. Det blir för stort, man tar en stad, en by, en fabrik år gången. När det gäller Nick Brandts arbeta skrev jag en ”granskning” ovan, och det är verkligen inte bara du som har känt budskapet. Han har åstadkommit något. Jag önskar andra kommer att följa. Själv sysslar jag inte mycket med konst, utan mer med dokumentär fotografi och video.
tormig 2016-05-31 09:42  
Förstår inte riktigt vad han vill med dessa bilder. Det här kan man göra i vilken urban miljö som helst: en älg under Västerbron i Stockholm, ett lodjur på en soptipp någonstans (Terje kan ge tips där) eller varför inte en björn i London.

Varför är urbanisering och utveckling ett (större) problem just i "Afrika"?
RobinGee 2016-05-31 10:07
Torbjörn. Vad han vill visa är hur Afrika i delar har skövlats, inte alltid, men i många fall – hänsynslöst. Djurens och naturens naturliga miljö har förstörts, och djurarter dör ut. Jag själv tycker han lyckas ganska bra. För all del, Sverige är inte oskyldigt. När jag en gång växte upp och strök omkring på Järvafältet, vilket var förbjudet, med kameran fanns det gott om älg, rådjur, räv, hare, och allsköns djur. Allt det är nog bort nu. I början på förra seklet var Sverige en socialistisk enpartistat, och det är bara inte jag som tycker det, som skulle reformeras och utvecklas, så det fattades autokratiskt enväldiga demokratiska beslut, och man högg ner träden, ”planterade” betong djungler och asfalterade över resten. Sätt gärna upp bild på en älg, och gör som Nick Brandt. Det har relevans även i Sverige.
RobinGee 2016-05-31 10:35
Skall vara "i mitten på förra seklet", alltså 50 och 60 tal.
tormig 2016-05-31 14:37
Helt riktigt, för att kunna plantera betong måste man såga ner träd. Det har jag inga problem med, jag bor hellre i ett hus (av betong) än i en grotta. Och dessa "afrikaner" verkar vara inne på samma linje, varför skulle de inte få göra det?
RobinGee 2016-06-01 02:39
Torbjörn, först tror jag inte det blir ett påtvingat val mellan en grotta och en betongöken. Storföretagen har heller inget problem med att såga ner träd, men alla djuren som levde i eller runt träden har det, dom dör ut, och det är det som är problemet. Vad Nick Brandt vill påpeka är den skövling som har skett i Afrika, men Sverige ligger inte långt efter. Skulle vara roligt att se efterföljare till Nick Brandt i Sverige. Jag laddade just upp två bilder, ”före” och ”efter” för att illustrera. Den första är Allevägen i Jakobsberg norr om Stockholm som jag kommer ihåg den som barn, den andra efter ”reformerna”. Jag kommer ihåg det intensiva djur och växtliv jag upplevde när jag växte upp, inget av det lär finnas kvar i bild två. Båda bilderna är tagna på samma plats, vid järnvägsövergången. http://www.fotosidan.se/gallery/listpic.htm?authorID=232517
Alf-Magnus 2016-06-01 09:58
Tja det handlar alltid om att vinkla vekligheten, en sökning på bolocks China ger resultat men även i nit privat arkiv kan jag hitta vinklingar.
Den ena från Nora Stockholm Rinkeby https://befintligtljus.com/2015/09/10/en-av-alla-fororter-har-rinkeby-i-slutet-av-70-talet/ den andra från södra Stockholm Västertorp https://befintligtljus.com/2014/11/08/det-sista-av-arstiden/

Och så en bild från China http://img.deseretnews.com/images/article/midres2/700445921/700445921.jpg
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar