Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Enbensstativ för sport och natur

TEST: Enbensstativ för sport och natur

När du fotograferar med teleobjektiv är ett enbenstativ till stor hjälp. Vi har jämfört fyra stativ som utmanar det dominerade fabrikatet Manfrotto. Priserna ligger mellan 700 och 3200 kronor.

Marknaden för enbensstativ har länge dominerats av Manfrotto. Det av goda skäl, de har gjort bra och pålitliga stativ som samtidigt varit prisvärda. Men utmanarna blir fler och prisskillnaden ökar. Vi har kikat på fyra alternativ till lite olika priser. Det billigaste kostar 700 kronor och är i alumnium, det dyraste är i kolfiber och kostar 3 200 kronor.

Ditt första beslut när du köper enbensstativ är valet mellan aluminium eller kolfiber. Länge var kolfibervarianterna mycket dyrare, men numera har prisnivåerna krympt. Den uppenbara fördelen med kolfiber är att stativen blir lättare. Men det finns andra positiva sidoeffekter som att de känns betydligt mindre kalla och obehagliga att hålla i på vintern.

Ett vanligt missförstånd är att kolfiberstativ är spröda och tål mindre hantering, men de tål faktiskt lika mycket smällar och slitage som aluminium. Tänk på att aluminumstativen görs i ganska tunna rör.

En annan sak som ofta påverkar priset är längden och antalet sektioner. Oftast klarar en normallång person sig bra med ett stativ på 160-170 centimeter. Men står du till exempel i en sluttning eller uppe på något för att få bättre sikt, då är det skönt om stativet är lite längre. Fler sektioner gör stativet dyrare och tyngre, plus att det blir mer skruvande när du skall fälla ut och ihop det. I gengäld kan det vara kortare i ihopfällt läge så det blir mer lättpackat.

Andra detaljer att fundera över är foten. Många enkla enbensstativ har bara en liten gummifot som lätt sjunker ned i mjuk mark eller fastnar i springor. Här har till exempel Gitzo specialfötter som tillbehör i form av stålspetsar så du kan hacka fast stativet i ett isigt underlag.


Olika fötter
Stativen har olika utformade fötter, från vänster till höger: Benro med sin stora ledade fot, Cullmans mjuka gummikopp och de mer traditionella gummifötterna hos Digipod och Gitzo. Alla utom Cullmanns går att skruva av och byta ut. Foten är en typisk detalj där du kan se skillnad mellan billiga och lite mer påkostade enbensstativ. Både Gitzo och Benro säljer vassa spikfötter i metall som tillbehör. Bra för dig som till exempel skall stå i en isig skidbacke.


Benro C49T – Bästa köp

Benro C49T är ett femdelat kolfiberstativ som kan bli riktigt långt. Greppet upptill och låsringarna är rejäla och vi gillar den rediga foten. Hela foten är ledad med en enkel kulled och kontaktytan mot marken har en diameter på hela 50 millimeter. Foten är platt undertill, men ytan är greppmönstrad.

Du växlar mellan 1/4-tums och 3/8-tums fästskruv med hjälp av ett medföljande verktyg.

Benro C49T har en hel del av kvalitetskänslan hos det dyrare Gitzo-stativet till ett märkbart lägre pris. Ett mycket prisvärt stativ.

Det här stativet finns även i en alumniumvariant, A49T, som väger ett drygt hekto mer men i gengäld blir det en decimeter längre och kostar runt tusenlappen.

Plus
+ Maxlängden
+ Maxlasten
+ Rejäl diameter
+ Rejäl ledad fot som kan bytas

Minus
– Lite odistinkta låsringar

Fakta
Maxlängd: 185 cm
Minsta längd: 55 cm
Maxlast: 25 kilo
Material: Kolfiber
Benlås: Vridlås
Vikt: 720 gram
Pris: 1 495 kronor

Cullman Magnesit 560 – Billigast

Cullmann Magnseit 560 är ett femdelat aluminiumstativ med detaljer i magnesium. Stativet är det som blir kortast ihopfällt, bara 46 centimeter, av de vi testar. Magnetsit 560 har snäpplås för bensektionerna, något somliga gillar, andra inte. Snäpplåsen lossar utan att var allt för tröga och är rejält stora så de går att manövrera även med tjocka handskar. Men de känns lite sladdriga.

Foten är en mjuk gummipropp med en diameter på hela 40 millimeter. Foten är lite ledad genom att gummiproppen har en böjlig del upptill. Smidigt, men frågan är hur länge det håller. Du växlar mellan 1/4-tums och 3/8-tums fästskruv genom att lossa topplattan och skruva ut fäststkruven.

Cullman har även en kolfiberversion, Magnesit 580C. Det klarar lite högre maxlast, 12,5 kilo, är fyrdelat, väger ett knappt hekto mindre och kostar runt 1 100 kronor.

Plus
+ Priset
+ Stor ledad fot
+ Kompakt ihopfällt

Minus
– Maxlängden
– Lite sladdriga snäpplås
– Går inte att byta foten

Fakta
Maxlängd: 160 cm
Minsta längd: 46 cm
Maxlast: 11 kilo
Material: Aluminium
Benlås: Snäpplås
Vikt: 700 gram
Pris: 700 kronor

Digipod 3204 kolfiber – Budgetvalet

Digipod 3204 är ett av marknadens billigaste kolfiberstativ och säljs hos en del för strax under tusenlappen. Stativet är fyrdelat med stora rejäla vridlås. Upptill är diametern 32 millimeter och där har stativet ett mjukt och behagligt skumgrepp.

Foten är en rundad gummispets som går att skruva loss och byta. Du växlar mellan 1/4-tums och 3/8-tums fästskruv med hjälp av ett medföljande verktyg. Det här är det lättaste stativet i testet, troligtvis för att det har en led mindre än de övriga. Ändå överstiger inte minimilängden halvmetern.

Det här stativet finns även i en aluminiumversion som väger 730 gram, alltså drygt 2 hekto mer och kostar mindre än hälften, bara 450 kronor.


Plus
+ Priset
+ Vikten

Minus
– Lite odistinkt låsning
– Maxlasten

Fakta
Maxlängd: 170 cm
Minsta längd: 50 cm
Maxlast: 8 kilo
Material: Kolfiber
Benlås: Vridlås
Vikt: 550 gram
Pris: 1 000 kronor

Gitzo GM3551 – Testvinnare

Gitzo har ett välförtjänt rykte när det gäller kvalitet och för att vara lite dyra. GM3551 bekräftar ryktet i bägge fallen. Det har fem sektioner och en imponerande maxlängd på över 190 centimeter. Med stativet medföljer en tunn och lätt skyddande packpåse.

Foten är i gummi och lite spetsig. Gummifoten går att skruva loss och byta ut mot en kort eller en lång stålspik. Står du ofta där det är snö och is kan det här vara ett bra tillbehör. Det behövs inga verktyg för att växla mellan 1/4-tums och 3/8-tums fästskruv i fästplattan upptill.

Det här är ett dyrt stativ, men det känns oerhört välgjort och genomtänkt. Ta bara de distinkta vridlåsen där du tydligt känner när de är låsta. Eller de utbytbara spetsarna eller den generösa längden. GM3551 är dyrt, men du får mycket för pengarna.

Plus
+ Maxlängden
+ Maxlasten
+ Distinkta vridlås
+ Omtänksamma detaljer

Minus
– Priset

Fakta
Maxlängd: 192 cm
Minsta längd: 54 cm
Maxlast: 18 kilo
Material: Kolfiber
Benlås: Vridlås
Vikt: 620 gram
Pris: 2 700 kronor

Testet kommer att ligga öppet för alla under en vecka. Därefter kommer testet endast vara öppet för PLUS-medlemmar (brons, silver och guld).



Publicerad 2012-10-17.

15 Kommentarer

Jan Rönnlund 2012-10-17 12:24  
Jag måste fråga om fler har problemet med att utbytesfötterna lätt vrider upp sig och lossnar?
Har haft Gitzos 3551 i snart ett år nu och är mycket nöjd med stabiliteten.
Dock har foten skruvat upp sig vid otaliga tillfällen... har nu extra koll varje gång så att den sitter kvar.
Annars ett underbart stöd som klarar tunga telen också,
även om GM 5541CF är storebor som är mer lämpligt om man vill bära tungt
Lawa87 2012-10-17 12:39
Benros fötter brukar sitta riktigt bra. Mycket beror på att den ledade foten snurrar istället för att den gängar upp sig. Och ispiggen får aldrig något grepp i marken på samma sätt, som som brukar medföra att den skruvar upp sig.
Jan Rönnlund 2012-10-17 12:47
1-0 till Benro då.
Valde Benro i 3 bensstöd/gimbal ;) inget jag ångrar.
Bra pris och betong/stabilt.
Osquar 2012-10-17 12:58
Yepp! Ett synnerligen irriterande faktum på ett så pass dyrt stativ! Jag har på mitt 3531 LSV tappat "dojjorna" vid två tillfällen och behövt köpa nya för dyra pengar (en sketen gummibit med invändiga gänger, bedrövligt!).

På mitt urgamla al-staiv, Gitzo Studex, går det inte att tappa "dojjorna". Här har utvecklingen definitivt inte gått framåt med tiden, tvärtom!

Gitzo: Gör om - Gör rätt!

/Oscar
Monty 2012-10-17 12:33  
Fel pris på Benro ser jag... :-)
RobertRaden 2012-10-17 13:02  
Ja, jag undrar vart man kan hitta Benro C49T för 700 kr. På Benros svenska hemsida kostar det 1495 kr. Alu-variannten kostar 935 kr.
//R
Lawson 2012-10-17 13:16  
"Ett vanligt missförstånd är att kolfiberstativ är spröda och tål mindre hantering, men de tål faktiskt lika mycket smällar och slitage som aluminium. Tänk på att aluminumstativen görs i ganska tunna rör."

När det gäller stativ är det möjligt att det stämmer. Men när det gäller fiske spön kan en till synes obetydlig skada vara förödande. Jag har själv varit med om att knäcka ett laxspö som man nog kan säga imploderade i händerna på mig.
Annars är jag helt enig med dig när det gäller diverse kompositers hållbarhet. De klarar ofta en smäll bättre då de kan fjädra och sedan återta formen utan synliga skador.

Micke.
snabb kamera 2012-10-17 13:24  
Själv tillhör jag den kategorin som HATAR att jobba med stativ i alla former:

men tvingas ändå ibland använda det då jag fotar landskap i dåligt ljus med liten bländaröppning ( f.16-22 ), vilket ger väldigt långa slutartider.

Är i princip bara då jag använder stativ - annars har jag ett " inbyggt stativ " i min kamera i form av Super Steady shot.

Upplever i regel annars stativ som extremt struligt och svårjobbat i de flesta situationer, då det hämmar rörligheten/ flexibiliteten i arbetet främst vid fotografering av fåglar och djur i flykten.

Nästan så att jag, då det är möjligt och tillåtet, hellre använder en kraftig kamerablixt, ljusstarkt objektivt samt ökar känsligheten ( iso- inställningen i kameran ) istället för stativ om jag kan.
kaoriblast 2012-10-17 14:58
Fast jobbar du mycket med tunga teleobjektiv som 400mm f/2.8 så är det ju en plåga att tex fota en hel fotbollsmatch handhållet. Det samma gäller nog om man ska fota fåglar under en längre tid med ett liknande objektiv. Samma sak gäller om du är porträttfotograf tex (fast då använder du troligen inte en monopod) där du ska fota väldigt mycket under en längre period. Har man ett tungt hus och en tung glugg vill man gärna ha någon form av stativ ifall man ska plåta mer än korta stunder åt gången.
DominoDude 2012-10-17 14:25  
Jag hade gärna sett att något enbensstativ från Vanguard också varit med i testet. Hade varit intressant att se hur de står sig i jämförelse. Exv. "Tracker AP-364" och deras koncept med ledad gummiplatta på foten som kan skruvas upp och automatiskt få fram en metallspik för underlag där det passar sig bäst.
atotowi 2012-10-17 18:18  
Gitzo har ju även stativ i Basaltfiber som pris och viktmässigt hamnar mellan Aluminium och kolfiber. Det ger lite av fördelarna från båda världarna...
OneAim 2012-10-17 23:40  
Kampanj på Benro C49T på Cyberphoto
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=C49T
Lars Forslin 2012-10-18 10:29  
En fråga till användare av enbensstativ: brukar ni sätta en kulled längst upp? Jag föreställer mig att det är nästan nödvändigt i vissa situationer, till exempel för makrofotografering, då man vill rikta kameran neråt. Då vill man förmodligen också kunna använda samma fästplatta som till sitt treebensstativ, men i så fall bör man väl planera inköp av kulleder till bägge stativen samtidigt. Finns det något system där fästplattorna är desamma till både små och stora kulleder?
Bofoto2 2012-10-19 12:27
Klart en kulled är ju mångsidig,själv använder jag en tidigare
variant av Manfrottos tilthuvud
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=701234
Fast på min nyinköpta enbenare (Freelander)sitter det en kulled,
beroende på det blev bra pris(70€) och kolfiber.
Totalt blir det 170cm vilket är aningen kort och
så många kilon bör man nog inte lasta heller.
henrikolaf 2012-10-24 08:45  
This rewiew is interesting - but why did you not include a Manfrotto. Furthermore will I be looking forward to a rewiew of Ballheads. That should in my opinion be relevant in this context.

Henrik
Svar från Grevture 2012-10-24 14:35
Angående vilka märken som är med i testet: Vi frågade många, de här var de märken som valde att skicka in stativ (i tid) för att komma med i testet.

Det kan sägas allmänt om tester: Tillverkare vill oftast vara med i tester, men är inte alltid så så duktiga på att verkligen skicka ett testexemplar vilket gör att en del uppenbara fabrikat ibland saknas i tester.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar