Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Artiklar>Världens största digitalkamera tar 3,2 gigapixels astrobilder
Världens största digitalkamera tar 3,2 gigapixels astrobilder
Prylnytt
Det krävs 1 500 högupplösta TV-skärmar för att visa en bild från kameran LSST i full upplösning. Efter fem års försening är kameran färdigbyggd och ska installeras på ett berg i Chile.
Kameran har använts för att närbilder av Romanesco broccoli under tillverkningen på SLAC National Accelerator Laboratory i Kalifornien, USA, men det är knappast makrofoto som är det tänka användningsområdet utan att fotografera stjärnhimlen.
Kameran täcker en del av himlavalvet som motsvarar 40 fullmånar. Upplösning är tillräckligt hög för att se en golfboll på 25 kilometers avstånd.
Kameran kallas LSST, vilket I dag star för Legacy Survey of Space and Time. Fram till 2019 betydde förkortningen Large Synoptic Survey Telecope. LSST-kameran ska monteras på det högt belägna Vera C Rubin-observatoriet på berget Cerro Pachón i Chile.
Observatoriet Vera C Rubin ligger på 3 000 meters höjd för att atmosfären ska påverka bilderna så lite som möjligt. Foto: Rubin Observatory/NSF/AURA
Forskarna räknar med att kunna ta ett foto var 30:e sekund och tillsammans ska bilderna ge en detaljerad karta av den södra natthimlen var tredje natt. Detta ska ske under tio år och ge en lika lång film av universum.
– Vi kommer snart att börja producera tidernas bästa film och den mest informativa kartan av natthimlen som någonsin har satts ihop, säger Željko Ivezić, chef för Rubin Observatory Construction, i ett pressmeddelande.
Astronomerna kommer även att använda kameran för att få större förståelse för mörk materia och energi och hur ljus ändras på natthimlen. Vår egen galax Vintergatan ska studeras noga.
Världens största digitalkamera med världens största linselement. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC
LSST-kameran är tre meter lång, 1,65 meter bred och väger närmare tre ton. Det storsta linselementet är 157 cm i diameter. Med 189 CCD-sensorer med drygt 16 miljoner pixlar vardera skapas bildfiler med 3,2 miljarder pixlar.
Den enorma upplösningen kommer att ge en större kunskap om små himlakroppar i vårt eget solsystem och antalet kända objekt kan öka med en faktor tio, enligt forskarna vid observatoriet.
För att kunna fotografera i olika våglängder kan filter fällas in i strålgången på bara 90 sekunder.
Att sätta samman flera sensorer är en vanlig metod för att få en större sensoryta. LSST-kameran använder 189 CCD-sensorer. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell/SLAC
Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera