Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Merläsning
Susan Meiselas tilldelas priset Outstanding Contribution to Photography
Fotografer
Susan Meiselas tilldelas priset Outstanding Contribution to Photography vid Sony World Photography Awards 2025. Meiselas hyllas för sitt djupt engagerade förhållningssätt och har skapat ett starkt verk som breddar synen på dokumentärfotografi genom sina insiktsfulla skildringar av människor i deras samhällen.
Läs mer...
5
13 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Nån som vet varför man vill ha en lins i det här nya teleskopet?
Det svenska soltelekopet på La Palma (Kanarieöarna) är det refraktorteleskop (som är i bruk) med den näst största diametern på linsen (tredje största när LSST tas i bruk). Det teleskopet använder "adaptiv optik" för att kompensera för linsfel.
https://www.isf.astro.su.se/
https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptive_optics
Vad gäller sfärisk aberration, kan det förekomma både med speglar och linser. Kromatisk däremot bara med linser.
Men även ett spegelteleskop behöver en kamera och detta jätteglas är objektivet till kameran.
Allt enligt https://www.youtube.com/watch?v=JIOTprEwqhU
Den 3 oktober 1947 var linsen till Mount Palomar-observatoriet klar efter 11 år av slipning och polering. Arbetet med den 5 meter breda linsen började med att 20 ton smält glas hälldes i en keramisk form. Där skulle massan svalna under 11 månader från 1 500 grader till rumstemperatur innan ytbehandlingen kunde starta. Det första föremålet man studerade 1949 var en stjärnkonstellation i vår egen galax Vintergatan.