Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
31 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När har dom tänkt sig göra en lika populär 135mm f/2 som Canon har? Saknar den gluggen när jag bytte system.
http://www.nikon.se/sv_SE/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/135mm-f-2d-af-dc-nikkor
Men visst, det skulle inte skada med en uppdatering med AF-S etc... :P
Byter man till en kamera med större sensor uppfattar man det som du skriver, att det blir mer luft omkring. Alltså måste man ha större förstoring för att fylla upp bilden med samma motiv (få samma utsnitt) om man använder en större sensor.
Jag kollar i sökare på min DX kamera på en måttband. Jag använder en 1:1 objektiv i högsta förstorning. Antal millimeter jag ser är typ 24. Och då blir detta ju 1:1.
Om jag hade haft en fullformat hade jag fått ihop 36mm tror jag med samma objektiv. Jag ser "mera" men skalan är fortfarande 1:1.
Rätta mig om jag har fel.
Mvh/ Emir
Det måste ju ändå vara hela processen till en slutligt förstorad bild som är intressant. Om inte en större sensor / film då skulle producera bättre kvalitet för ett givet objekt blir jag mycket förvånad.
Om man vill fylla bilden med ett visst motiv finns det enbart tre parametrar att hantera: 1. Avståndet. 2. Brännvidden. 3. Sensor/negativformat.
Det som skulle kunna betraktas som en fördel med ett mindre sensorformat är att man får ett större skärpedjup vid samma ljusinsläpp genom objektivet.
Jag erkänner gärna att jag är petig, men jag uppskattar att läsa texter som ger intrycket att skribenten äger sakkunskap!
Då blir det en höjdare.
/Johan Dahlhöjd
Sen fattar jag inte följande: "Vid makrofotografering är en liten sensor en fördel. Den minsta avbildningsytan med objektivet är lika liten som sensorn (skala 1:1). Det skulle kräva ett 2:1-objektiv för att avbilda en lika liten yta med en FX-kamera.". Varför är detta en nackdel? FX kameror använder optik med större bildcirkel än DX och kompenserar inte detta skalningen då?
Skala 1:1 är alltid 1:1. Vid makrofoto vill man ofta kunna fylla ut bilden med så små motiv som möjligt. Brännvidden påverkar avståndet mellan kamera och motiv. Men det skulle behövas 2:1-objektiv för FX-kameror för att kunna fylla ut bilden med lika små motiv DX-kameror klarar med DX-objektiven. Det blir tydligt när man sätter ett använder samma objektiv på både en DX- och FX-kamera.
Du kan se DX-sensorn som en beskuren FX-sensor. Det sker ingen annorlunda "skalning" med FX-objektiv än med DX-objektiv. Det är bara att DX-objektiven kan göras billigare och enklare genom att man kan beskära dess bildcirkel jämfört med FX. Sätter du DX 35/1,8 på en FX blir normalen en vinjetterande vidvinkel. Inte för att skalningen är annorlunda utan bara för att sensorna kan utnyttja hela bildcirkeln.
Dock har det ju en fördel att vara smidigare i trånga utrymmen med mera.
(Påpekar att jag har 0 erfarenhet av macro än så länge)
Dock verkar det logiskt; pris, längd, vikt och liknande. Det är ju onekligen billigt för att vara ett Macro. Kommer det en recension här (eller någon annanstans som du känner till?) som speglar detta mot "valfritt" annat? Är ytterst sugen på ett macro-objektiv :)
Visst är det härligt !
Lustigt förresten, där jag bor är kameraprylarna mycket dyrare än i Sverige. Fast skatterna är låga. Inga lätta samband att förstå sig på, de där. /Mattias