Prylnytt
När Fujifilm uppdaterar X-Pro2 till X-Pro3 är den mest iögonfallande skillnaden en skärm som bara går att se om man fäller ner den.
Den främsta målgruppen för X-Pro-serien är gatufotografer. Många av dem har önskat en vinklingsbar skärm för de tillfällen de vill fotografera i låg vinkel. Fujifilm valde efter långa interna diskussioner att göra en vinklingsbar skärm som bara går att titta på om man fäller ner den. Det gör att kameran ser mer analog ut och blir en uppmaning till fotograferna att titta mer på motiven än på skärmen.
För att ytterligare förstärka den analoga looken har Fujifilm satt en liten kvadratisk LCD bak på skärmen som kan visa vilken filmsimulering som är aktiv, vilket ser ut som en hållare för fliken till filmasken som finns på många analoga kameror. Den lilla skärmen kan också visa kamerans inställningar.
Ett nytt filmsimuleringsläge har tillkommit, det kallas Classic Neg simulerar den negativa färgfilmen Superia. Det svartvita läget har fått fler inställningsmöjligheter och det går att ställa in klarhet för alla bildstilar.
De mest grundläggande delarna som sensor, processor och slutare är samma som för X-T3. Det innebär en bakbelyst APS-C-sensor med 26 megapixel. X-Pro3 har fått förbättrade algoritmer för autofokusen vilket ska göra det möjligt att fokusera ner till EV –6, vilket är beckmörkt. Nytt är också att det går att begränsa inom vilka avstånd autofokusen arbetar.
En annan ny funktion är en avancerad HDR-funktion som kan ta upp till 9 exponeringar för att utöka det dynamiska omfånget. Det finns olika valbara HDR-lägen och det går också att applicera filmsimulering.
Fujifilm X-Pro3 har ett skal gjort av titan, vilket är väldigt tåligt. Det går även att få en extra beläggning på ytan kallad Duratect för att göra kameran ännu mer reptålig. Kameran är vädertätad på 70 olika ställen.
X-Pro3 säljs i tre varianter, alla i titan och varav två i Duratect repskydd.
Sökaren är både optisk och elektronisk. Genom att ta bort zoomfunktionen i den optiska sökaren har sökarbilden blivit tydligare. Den elektroniska sökaren är mer högupplöst än hos föregångaren, 3,69 miljoner bildpunkter. Även färgåtergivningen och uppdateringsfrekvensen ska vara förbättrad.
Q-Menyn har blivit mer anpassningsbar. Nu går det att välja mellan 16, 12, 8 och 4 olika funktioner i visningen.
Fujifilm X-Pro1, X-Pro2 och X-Pro3.
Fujifilm X-Pro3 har en USB-C 3.1-kontakt som gör att man kan ladda kameran med hjälp av en powerbank. Kontakten kan också användas för att föra över bildfiler.
Priset är X-Pro3 är 19 999 kronor inklusive moms för den vanliga svarta varianten. De båda Duratect-varianterna kostar 21 999 kronor. Säljstart i början av november.
Fotosidan produktdatabas
Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation
16 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Då var D7D enda systemkameran i världen som hade antiskak. Numera är ju det här verkligen mainstream, så det kan bara inte vara en särskilt stor andel av kostnaden för att tillverka en kamera idag. Jag tycker precis som Jan-Erik att det här låter konstigt med tanke på att man redan har detta i andra kameror. Det är ju ändå en kamera för 20 000 spänn och ingen bantat konsumentmodell som exv. Sonys A6400.
Fuji har uttalat sig om att de har som målsättning att ha IBIS i många modeller i framtiden. Någon tidsplan har aldrig nämnts.
Jag håller dock med om att det är tråkigt att IBIS bara finns i X-H1.
Nog borde man med tanke på storlek och pris kunnat fixa IBIS kan tyckas.
/Stephan
Priset tycker jag också blev väl högt nu. Cirka fyra till sex tusen mer än för X-Pro2, beroende på variant. Men jag måste samtidigt säga att den silverfärgade (eller vad det nu är för färg) är otroligt snygg och väcker mitt habegär :-)