Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag har funderat på att köpa en kalibrator för användning på min hemmaskärm, men är det något särskilt skärmen måste uppfylla för att det ska vara någon idé?
Annars får man skruva manuellt på skärmen och/eller med programmet ändra de signaler som datorn skickar ut.
En kalibrator är ett av de absolut viktigaste tillbehören. Utan kan du inte vara säker på vad du gör när du bildbehandlar. Det kan se helt annorlunda ut när bilden skrivs ut eller trycks. De kostar från cirka 750 kronor.
Hårdvarukalibrering på en skärm betyder att signalen som skickas från datorn ej ändras, utan det är skärmen själv som kalibrerar färgerna.
En skärm utan hårdvarukalibrering kan också kalibreras men då ljustrar man signalen från själva grafikkortet och det ställer till vissa problem.
Men hur du än vänder och vrider på det så är det alltid fördel att kalibrera en skärm, hårdvarukalibrering eller inte.
Är de egentligen så mycket billigare? Den är ju bara 24". Tycker såna skärmar borde börja komma ner i pris ganska ordentligt nu även om de stöder stor färgrymd. Om Dell kunde ge ut en 27" 1440p enthusiast modell (U2711) för 4 år sen för 7000 kr borde väl nog Eizo kunna släppa en 27" 1440p med 99 % Adobe RGB 2014 för liknande pris.
Och ja, jag vill ha större arbetsyta utan att behöva ha två skärmar som får en ful balk i mitten.
Jag skulle inte behöva det bästa (i nuläget) från Eizo. Jag önskar bara att de kunde ta sina bästa modeller från 3 - 4 år tillbaka (som var långt mycket bättre än dåtidens Dell-skärmar) och använda sån teknik för en 27"+ skärm i mellanklass-segmentet.
Och ja: Dell U2711 är absolut inte topklass i jämförelse, men är betydligt bättre än de vanliga IPS-skärmar. Men igen: Gammal modell i dagens läge.