Proffsfoto provar
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 kommer att premiärvisas på Photokina i Köln som startar den 16 september, men vi har redan fått möjlighet att prova det nya superobjektivet.
Otus-objektiven är tänkta att vara kompromisslösa. De ska locka mellanformatskunder och andra som vill ha det bästa. Att maximera prestandan för ett så här pass ljusstarkt objektiv (f/1,4) innebär att det blir stort och tungt. Prislappen blir också därefter.
Avsaknaden av autofokus begränsar användningsområdet till lite långsammare fotografering, men å andra sidan krävs det oftast lite lugn för att få maximal bildkvalitet.
Otus-objektivet utmärker sig med en hög skärpa redan på full bländaröppning f/1,4. Vissa ljusstarka objektiv har medvetet en mjuk teckning vid största bländaröppning för att få mjuk och fin bakgrundsoskärpa (bokeh). Zeiss har lyckats kombinera hög skärpa med fin bokeh, se exempelbild.
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 börjar levereras i slutet av september. Cirkapriset är satt till 39.560 kronor inklusive moms.
Exempelbilder
När vi provade objektivet använde vi en Nikon D810 som troligen blir en av de vanligaste kamerorna ihop med Otus-objektiven. Klicka på bilderna för att se dem 100 procents visning.
Nikon AF-S 85 mm f/1,4G @ f/1,4
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 @ f/1,4
Nikon AF-S 85 mm f/1,4G @ f/5,6
Zeiss Otus 85 mm f/1,4 @ f/5,6
Fotosidan produktdatabas
Omdömen från medlemmar, testbilder och produktinformation
||
Ingen butik som bevakas av Prisjakt har produkten i lager. |
26 Kommentarer
Logga in för att kommentera
http://www.fotosidan.se/cldoc/ljusstart-kort-tele-till-leica-s.htm
Kan sätta mitt lön att Sigmas ART 85 som ryktas komma vilket stund som helst kommer vara på sin höjd några procent sämre (om ens det titta bara på den försumbara skillnaden mellan deras 50 ART och Zeiss 50 Otus!!!!) men flera hundra procent billigare. Zeiss=hybris ;)
Kul att se ett tidigt test, har bara hört rykten på de stora amerikanska sidorna än - så två tummar upp till Fotosidan =D
Men, en allmän reflektion. Att lägga ut 20.000-40.000 kr på ett kamerahus som efter 7-8 år är värt omkring 25 % av nypriset verkar många se som en självklarhet. Köper man ett objektiv i samma prisklass, som kanske kan användas i 20-30 år och vid försäljning ge tillbaka 50-70 % av inköpspriset, tycker många att det är helknasigt.
Detta är inte kritik mot att uppgradera kamerahus, det kan många gånger finnas anledningar till detta. Men har man inte råd med att skaffa såväl fin optik som nyaste kamerahusen så menar jag att det är på optiken man ska lägga pengarna.
En annan aspekt av Otus-objektiven är att de har en bländarring(!). Nikon har som bekant rationaliserat bort dem på sina OEM-objektiv. Tråkigt om man vill fota analogt eftersom de flesta analoga Nikon-kameror inte fungerar med Nikon G-objektiv.
Men även detta lilla objektiv säljer. Det finns en klick välbärgade människor som suger upp alla nya exklusiva objektiv. Jag har pratat med flera utländska Leica-handlare som tycker att det kommer för få objektiv i 50 tusenkronorsklassen. De vill att det ska komma minst ett varje år så de har något nytt och spännande att sälja till sina kunder.
Så när Zeiss gör ett objektiv som är ljustarkt och dessutom skarpt på full glugg så blir det en lockande pryl för många som har väl tilltagna plånböcker. Volymen går naturligtvis inte att jämföra med hur många 70-200/2,8 som Canon och Nikons säljer. Dessa kostar ju - blott - 20.000 kr styck...
Nu är visserligen alla inte köpta nya, men...
Om otusen tecknar ut mellanformat blir den relevant att jämföra med mellanformatsgluggar inte annars. Att den är stor som en mellanformatsglugg är inget plus i sammanhanget, snarare det motsatta.
Mer pengar = mer extremt. Sen brukar ju ljusstyrka vara ett skäl till högre pris, här är förhållandet det motsatta.
"Om otusen tecknar ut mellanformat blir den relevant att jämföra med mellanformatsgluggar inte annars. Att den är stor som en mellanformatsglugg är inget plus i sammanhanget, snarare det motsatta. "
Om Otus-objektiven lockar kunder från mellanformatssegmentet till småbildformatet så är det en relevant jämförelse. Ett argument för mellanformat har varit att objektiven är kompromisslösa.
Och Zeiss har nog kollat och räknat litet på det här innan man sätter igång en tillverkning!
Den som har pengar, och anser sig ha behov av den här optiken köper den! Se'n kan man såklart diskutera vilka som har råd att köpa en fyra vid Karlaplan, eller en Ferrari eller nå't liknande! ;) :)
Hur som helst, och som sagt, Zeiss har nog klurat litet innan, och vet att det finns tillräckligt många köpare! :)
/B
Zeiss säger själva att de missbedömde marknaden med ZM-serien. Leicaägare vill ha leicaobjektiv, kosta vad det kosta vill. Det hade kanske gått bättre om de gick in för att göra bättre objektiv än Leica. Men jag är i alla fall tacksam för de prisvärda ZM-objektiven. Har 28/2,8 och 35/2,8.
I alla fall till gruppen med litet extra pengar! ;)
/B
Här är en lista:
http://tidningenfoto.se/de-skarpaste-objektiven-fotos-tio-i-topp-lista/
Jag håller dock inte med om alla objektiven. Zeiss 15mm och 21mm (i den ordningen) anses allmänt bättre än deras 18mm). Sedan listan gjordes har Canon kommit med EF 300/2,8L IS II USM som är aningen bättre än 200/2.
http://blog.mingthein.com/2014/09/09/lens-review-zeiss-zf-2-1-4-85-otus-apo-planar/#more-9361
Några citat:
"Pixel level quality of this combination is not just superb by 35mm/ FF standards, it’s superb by ANY standards – the best of medium format included. It’s quite possibly the best I’ve ever seen, consistently."
"...note that it’s not a lens for everybody: dedication to technique and vision are required to extract the most from it."
Det är inget för mig, men det är kul att Zeiss börjat göra objektiv i princip utan kompromisser för de som verkligen kan ha nytta av dem (även om säkerligen en hel del med stor plånbok också köper dem utan att ha nytta av dem).
De flesta kan nog göra bättre bilder med en 85/1,8 till vardags, men jag är övertygad om att några kan göra bättre bilder med det här objektivet än med något annat.
Men vad vet jag, letar man fel i nyhetsartiklar överallt lär man ju kunna roa sig med det också i stället för att faktiskt fotografera :)