Fler avsnitt
Vilken teknik älskar du imorgon?
Fotosidan Poddradio
Tekniska innovationer gör djupa avtryck i det fotografiska bildspråket. Tekniskt baserade trender – som till exempel tilt-shift, HDR, extremt kort skärpedjup och ringblixt – avlöser varandra. Fotosidan poddradio bjöd in tre kloka och tekniskt intresserade bildmänniskor till en paneldiskussion.
Läs mer...
102
'Det är snyggt när det är vackert'
Fotosidan Poddradio
Vad ska man egentligen tycka om en bild? Det är inte alltid så lätt att bestämma sig, och allra svårast är det när bilderna är ens egna. Men idag hjälper tre duktiga, professionella bildbedömare några fotografer att rangordna några av sina bilder. Panelen tillåts inte att komma överens i förväg, så räkna med intensiva diskussioner.
Läs mer...
18
22 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När jag skaffade flera objektiv, då började problemen! ;)
/B
http://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice?language=en
Många idag verkar starta med att köpa utrustningen och istället för att lära sig plåta och komma underfund med vad man vill göra så köper man nya prylar istället.
Jag är väl till skillnad från en del prylnördar av den uppfattningen att mer prylar ofta hämmar utvecklingen som fotograf.
Om man plåtar mycket snapshots av olika former är en av de viktigaste parametrarna att man har brännvidden i ryggmärgen och att man ser bilderna utan kamera, och redan där ställer det till en hel del om man varierar mellan en massa olika brännvidder. Själv kör jag i stort sett bara med fasta brännvidder och som regel använder jag en brännvidd i taget ganska länge, flera månader, just för att bli intuitiv i mitt seende.
"Amateurs crave new cameras/toys, pros crave new opportunities"
Min mest använda optik är en fast 50 mm, kompakt, mycket skarp, ljusstark, fungerar till nästan alla motiv. Har man ingen fast 50 mm optik, är man inte normal. :-)
Men oavsett mina preferenser, det är ju en sak vad man fotar med när valet är ens eget. Då skulle jag i praktiken klara mig med min Fuji X100s. Problemen börjar dock när det kommer till uppdrag. Jag kanske skulle kunna göra 70% av jobben med endast X100:an men för resten behövs faktiskt mer objektiv.
Själv använder jag APS-C formatet och har en 28:a som normal. Lilla 35:an blev jag aldrig kompis med.
Skall du fotografera sport och komma nära behövs ett tele.
Skall du komma nära när du gatufotograferar. Då kan du gå nära även med en 35a. I vissa fall kan en vidvinkel vara att föredra vid en landskapsbild
i andra fall ett tele. Det är väl bra att det finns valmöjligheter.