Annons
Artiklar > Över 2 000 demonstrerade för offentlig fotografering

Över 2 000 demonstrerade för offentlig fotografering

I lördags hölls en demonstration i London mot de anti-terror-lagar som ger brittisk polis rätt att hindra fotografering på offentliga platser. Dubbelt så många fotografer som förväntat dök upp.

Man väntade omkring 1 000 deltagande fotografer, men över 2 000 deltog i den lyckade manifestationen på Trafalgar Square i London i lördags.

Det var gruppen "I'm a photographer, Not a Terrorist" (PHNAT) som organiserade protestaktionen mot lagen Terrorism Act 2000, som ger brittisk polis rätt att stanna och visitera fotografer, utan misstanke om brott - något som många menar har missbrukats under den senaste tiden.

- Det är ganska uppenbart att yrkesfotografer över hela landet blir stoppade och visiterade enbart för att de är fotografer, inte på något vis misstänkta, menar frilansfotografen Marc Vallee. Vi har rättigheter att ta bilder på offentlig platser och vi är här för att visa det.

Fotosidan har tidigare skrivit om demonstrationen i London.

Vill du läsa mer om gruppen bakom arrangemanget kan du klicka dig vidare här:
http://photographernotaterrorist.org/

Källa: The Guardian.

Publicerad 2010-01-25.

7 Kommentarer

Lucanus 2010-01-25 16:00  
Vad tyst det är här!? Inga åsikter, inga kommentarer. Tydligen är vi här i Sverige inte oroliga att våra politiker kommer att begränsa rättigheter att fota på allmänna platser........
pery 2010-01-25 16:47  
Jag har bläddrat genom de flesta länkar på de engelska sidorna och önskar sannerligen inte samma utveckling här. Som naturfotograf skulle jag nog inte bli så utsatt här men den dag någon trakasserar en för att jag t.ex. ställer mitt stativ utanför Uppsala domkyrka, då jävlar är det dags att vi startar en svensk motsvarighet.
Cygni 2010-01-25 20:39  
Våra politiker har ju ganska lätt att ta efter allt som det angloamerikanska hittar på. Dom vill ju så gärna vara med de stora grabbarna och leka. Se på IPRED-lagen. Jag är minst sagt orolig!
Morphen 2010-01-25 22:20  
De brittiska politikerna gillar bara CCTV, inte frilansande "terrorister"... Tyvärr..
hartvigs 2010-01-25 22:28  
Men ni måste ju hålla med om att alla fotografer ser extremt misstänksamma ut! <- Ironi om någon misstar det ;)
kokkaffe 2010-01-30 20:01  
Känns ju egentligen som en rätt meningslös lag i avseende på terrorism. Bildunderlag för terrorattacker kräver nog inte en systemkamera eller en en kompakt. De funkar nog rätt bra med en mobilkamera. Eller för den delen, varför inte en analog systemkamera. Vad får de då ut av en visitering? jaha han har en kamera och han har en film i...och de har rätt att "hindra" fotografering på allmän plats. Hur då? Värdelöst!
Wildeor 2010-02-22 18:01  
http://www.guardian.co.uk/uk/2010/feb/21/photographer-films-anti-terror-arrest tydligen är vem som helst terrorist om man har en kamera =/
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.