Näringsliv
Delårsrapporterna väller in från kameratillverkarna. Det ser inte bra ut, alla har vikande försäljning och minskad lönsamhet.
Idag kom siffror från Fujifilms fotodivision som visar 12,4 procents minskad försäljning och 53 procents minskat resultat. Minskningen beror till stor del på minskad försäljning av fotopapper. På den positiva sidan finns en bra försäljning av de senaste Instax-kamerorna.
Olympus meddelar att deras försäljning sjunkit med 17 procent jämfört med samma period förra året. De gör en förlust på en omkring halv miljard kronor under det senaste kvartalet. Olympus uppger att den minskade försäljningen beror på ökad konkurrens inom det spegelfria segmentet och på att de inte haft några nya storsäljande produkter. De lanserade nyligen E-M5 Mark III som förväntas driva upp försäljningen.
Canon har tappat 13,9 procent i försäljning och 56,8 procent i lönsamhet. Det är främst spegelreflexkameror av i instegsklassen som har tappat kraftigt. Även bläckstråleskrivarna säljer allt sämre. Försäljningen av spegelfria kameror har ökat, både fullformatsmodellerna och de billigare APS-C-modellerna.
Sony klarar sig relativt bra. Deras försäljning har minskar med 3,5 procent.
Panasonic har också klarat sig ganska bra. Deras försäljning har sjunkit med 2 procent jämfört med samma period förra året. I dessa siffror ingår flera olika produktområden. TV och digitalkameror har gått dåligt samtidigt som luftkonditionering och vitvaror har sålt bra.
Ricoh (som tillverkar Pentax) rapporterar ökad försäljning och lönsamhet. De framhäver att stereokameror till fordon säljer bra.
Nikons rapport för första halvåret (april – september) är en mestadels dyster läsning. Intäkterna har minskat med 13,3 procent och resultatet har minskat med 42,9 procent.
Tittar vi bara på fotodelen så ser det inte bättre ut. Intäkterna har minskat med 21,1 procent och resultatet har minskat med 87,7 procent. I Asien sjönk försäljningen av spegelreflexkameror som en sten vilket haft stor negativ inverkan på siffrorna. Men det finns ljuspunkter. I Europa och USA ökade försäljningen av fullformatskameror tack vare de spegelfria modellerna Z6 och Z7.
Nikon uppger att de varit överoptimistiska angående försäljningen av spegelfria kameror och har därför justerat ner sin prognos.
För att vända den nedåtgående trenden kommer Nikon satsa hårdare på att utveckla kameror för hobbyfotografer och proffs istället för nybörjare och familjefotografer. De ska också bredda sitt objektivutbud mer. Internt kommer Nikon organisera om affärsområdet där foto ingår och drastiskt ändra säljstrategin; vad det innebär i praktiken framgår inte.
47 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Skälen till de dåliga siffrorna är nog många
Nikon la ju ner ett antal kameramodeller häromåret redan innan de hade hunnit lanseras.
Men systemkameror som produkt kommer knappast att försvinna, däremot håller hela branschen på och går igenom en omställning från volymförsäljning till att sälja få men relativt dyra produkter till entusiaster och proffs. Alltså tillbaka till en systemkameramarknad som mer påminner om hur den såg ut för 30-40 år sedan eller mer.
Så inget att oroa sig för att det inte kommer att gå att köpa kamerahus eller objektiv i framtiden!
Däremot så kommer många tillverkare att behöva fortsätta att anpassa kostymen till denna krympande marknad, och det är ju alltid besvärligt/tråkigt när de behöver avskeda och krympa produktionen.
En avancerad 1" kompakt kamera och en APS-C eller en FF kamera ger "mycket, mycket bättre än tillräckligt bra bilder", än vad en mobilkamera kan ge!
Typiskt, för all teknisk utveckling, den kommer alltid till en hög nivå, förr eller senare, där allt är, minst sagt tillräckligt otroligt bra.
Varför då byta?
Tillverkarna själva är säkert inte förvånade, över minskad försäljning, tvärtom, - mycket nöjda med sina produkter, hög teknisk nivå, hög kvalité!
Nackdelen, - bildfilerna blir mycket stora, ny dator måste inhandlas, med mycket kraftfull processor, annars tar det evigheter, att få fram bildfilen, behövs en ännu större hårddisk/SSD.
Fördelen, - fast optik räcker, inget byte av optik, kräver en extrem upplösning av optiken, låter mycket dyrt.
1" (8,8 x 13,2 mm) bildsensor kan knappast få konkurrens av en ännu mindre bildsensor, i en mobilkamera, inte ännu i alla fall!
Optiken i en mobilkamera är ju även pluttliten …..
Ricoh har sålt en hel del 360-graderskameror och kameror till bilar. Pentax verkar gå rätt dåligt.
Problemet för Olympus är nog att de inte har samma styrka och nisch som Panasonics kameror (de lever mycket på att vara stora inom film).
Sedan har Olympus också haft en rätt dålig ledning/styrelse de senaste 10 åren (inklusive maffiakopplingar, mutskandaler och redovisningsbrott).
Håller med Magnus S; tycker det ser ut som Pentax har det väldigt besvärligt, och precis som med Olympus så ser jag personligen vissa frågetecken kring deras framtid på kamera/foto-marknaden.
Det är kanske knepigast för Canon och Nikon just nu då de står inför att de behöver ta fram många nya objektiv för spegellöst. Fuji och Sony har det kanske lite enklare då de inte behöver hålla igång ett DSLR-sortiment parallellt och de har väl redan i allt väsentligt de flesta objektivtyper på plats redan.
Jag kollade i Apha-siten Dyxums objektivdatabas nu och det finns nu 190 olika objektivtyper för spegellöst (E-mount) från 17 olika tillverkare.
https://www.dyxum.com/lenses/results.asp?selmount=e&chbLensType=1%2C+3%2C+2&txtName=&selCoverage=&selDLens=&selSLT=&selAFD=&selAFDrive=&chbManufacturer=34%2C+18%2C+12%2C+15%2C+33%2C+20%2C+9%2C+31%2C+29%2C+2%2C+27%2C+21%2C+26%2C+3%2C+22%2C+16%2C+17%2C+4%2C+5%2C+30%2C+32%2C+7%2C+14%2C+24%2C+19%2C+25&sfc=0&txtFocMin=&txtFocMax=&apmax=0&selmaxaperture=1&selProduction=&srto=def&hdFsubmited=1&page=7
Tony Northrup kanske får rätt i sin utsaga att det finns många skäl till att transitionen till de nya Canon- och Nikon-fattningarna inte kommer gå så snabbt som man kanske trott, eftersom man har en så jättestor installerad bas av DSLR-kameror och att den installerade basen av spegellöst inte alls är lika stor och att många använder DSLR-objektiv och adapters istället för att köpa nya objektiv (om det ens finns några att köpa) också därför att det är den enda lösningen nu som funkar på både spegellöst och DSLR:er. Under en övergångstid kommer många att sitta med båda systemen parallellt.
Ovanpå preferensförskjutning från systemkameror till telefoner så kommer vi nu på toppen av detta allt mer in i en global lågkonjunktur. Kan det bara bli värre nu?
Tror inte det är ett problem för Canon/Nikon med DSLR, så länge som de inte går back på de (och jag tror inte de kommer att sälja till förlust).
Problemen är två:
1. Vanliga konsumenter köper inte kameror längre. Detta är ett problem för många kameratillverkare.
2. När det gäller övergången till spegellöst så har Sony och Fuji en fördel. Detta då de har ett mer komplett ekosystem där, och kommer ta ett tag innan Canon och Nikon byggt upp sina.
En del verkar inte särskilt oroade och det kommer säkert kunna gå att köpa både objektiv och kamerahus även i framtiden men frågan är ju om det kommer gå till just den plattform man själv råkar ha. Det har kan ju mycket väl utvecklas så att en del tillverkare faktiskt lägger ner. Det har ju alla som använde Minolta förr redan upplevt och det var många då som sålde av allt eftersom det tog så pass lång tid för Sony att komma på banan. Det var ju knäpptyst länge så osäkerheten blev för stor för många som då bytte till CaNikon istället.
Om den här utvecklingen med så här stora tapp fortsätter över ett antal år så är det väl inte så konstigt om några ger upp och koncentrationen av fotomarknaden fortsätter.
DSLR är inget problem för Canon och Nikon. Tvärt om; de är marknadsledande inom det produktsegmentet.
(Det är på den spegellösa sidan som de ligger efter, iaf i dagsläget).
En förlust på en halv miljard det senaste kvartalet låter ju inte som något man kan hålla på särskilt länge med även om man är ett välkänt varumärke som har funnits i evigheter.
Dels måste de investera i att bygga ut deras spegellösa ekosystem (kostar en hel del pengar initialt, och tar tid innan intäkterna ifrån de investeringarna kommer tillbaka). Dels så har de en hel del omställningar kvar att göra för att ställa om sig till en minskad försäljningsvolym som enbart fokuserar på entusiaster/proffs (även dessa nerdragningar och omställningar till en lägre produktion/försäljning kommer att kosta en massa pengar, iaf. initialt).
Är helt övertygad om att Canon och Nikon kommer klara sig, och faktiskt klarar av denna omställningen, men det kommer vara en smärtsam process. En process som dessutom kommer att kosta dem pengar (minskad vinst, eller kanske tom. förlust) under de närmaste 2-4 åren (skulle jag gissa på).
Därefter så kan de säker komma tillbaka till mer normala vinstmarginaler och vinster (men inte tillbaka till "guldtidens" nivåer, för de volymerna inom fotomarknaden kommer aldrig tillbaka).
Sony övertog/köpte Minoltas kameradivision år 2006, många var då tveksamma över Sonys köp,
- idag bara 13 år senare är ingen tveksam, Sony är en av de som överlever.
Troligen är Sonys försprång inom spegellöst systemkamera, svårt att slå för andra aktörer!
Tex Nikons AF-S objektiv kommer tappa mer på begagnadmarknaden än tidigare.
Nikon är helt klart den av kameratillverkare som är mest beroende av kameror, men som Per påpekat har de också en hel del annan verksamhet. Men kanske än viktigare för deras långsiktiga överlevnad är dels att de har ett enormt värdefullt varumärke och framför allt att deras huvudägare är den enorma Mitsubishi-sfären. De har nog därför en rätt stark backning även om de inte är en direkt del (dvision) av ett storföretag så som Canons, Fujifilms, Penasonics eller Sonys kameratillverkning är. Att köpa upp Nikon skulle nog bli mycket svårt.
Olympus är ett särfall, deras kameradel har nog aldrig varit speciellt ekonomiskt viktig för Olympus som helhet, där är medicinutrustning som dominerar deras ekonomi. Men troligen ser man kameratillverkningen som viktig för Olympus identitet.
Små kompaktkameror är i princip utkonkurrerade av telefonerna, likaså 1"sensorer. M4/3 har för få fördelar jämfört med både telefon och apsc.
Kvar är fullformat och mellanformat. Jag tror att mellanformat kommer bli en vanligare syn, Fuji har visat att man kan bygga kameror med denna sensorstorlek som kan konkurrera med, och har många fördelar jämfört med ff.
Synd att små sensorer försvinner då jag tycker att de har sin givna plats och existensberättigande.
Optiken i en mobilkamera är ju även pluttliten,
det är bara fotografen, som tror att den är mycket större,
upplösningen är godkänd, inte mera.
Drömma kan man alltid, om framtiden för mobilkameran.
Mellanformat?
Gå omkring med en stor skokartong till kamera, nej tack!
Tror du har fel där. Just beroende på vad du skriver ovan så är jag övertygad att de inte kommer försvinna. De kommer, precis som övriga kameraformat, absolut gå ner rejält i försäljningsvolym, men de kommer absolut att finnas kvar även i framtiden. Behovet finns som sagt där.
Att mindre sensorer skulle vara utdöende kan alltså glömma.
Att Fuji nu är större i Japan än Nikon bör säga en hel en del.
Det är tänkvärda siffror, men den japanska marknaden tenderar att vara ett särfall och är sällan så speciellt representativ för hur hela (globala) marknaden ser ut. Det finns ett fokus på små fysiskt kameror i Japan som inte är alls lika påtagligt i världen som helhet.
Håll i minnet att CIPA-siffror däremot är baserade på vad tillverkarna levererar ut till distributörer, inte försäljning i detaljhandeln. Detta ger dels en del underliga periodiseringseffekter (t.ex. om någon stor distributör bulkar upp mycket av något inför en kampanj) vilket gör att siffrorna ofta slår uppåt och nedåt kraftigt beroende på vilken period man tittar på, och dels tar de inte upp sådant som inte blir sålt och i ett senare skede skickas tillbaka till tillverkarna eller slängs. Helårssiffror från CIPA brukar vara OK, men se upp med de som baseras på kortare perioder, de kan ibland se rätt underliga ut.