Lag och rätt
Poliserna som stått åtalade för att ha trakasserat Jesper Nilsson som fotograferade dem vid i tunnelbanan frikändes på fredagen av Stockholms tingsrätt. Åtalet ogillas i sin helhet.
För ett år sedan fotograferade Jesper Nilsson de två poliserna när de kontrollerade färdbevis i tunnelbanan. Poliserna blev provocerade av detta och hävdade att de ofredades.
Jespek anklagades av poliserna för att vara drogpåverkad och fick välja mellan att radera bilderna eller åka in på polisstationen för drogtest. Han trycktes också upp mot väggen och blev fråntagen sin mobil.
Senare på kvällen lyckades han återskapa både de
raderade bilderna och den raderade filmsekvensen. Materialet lades ut på
hans blogg och har varit en viktig del i bevisningen i målet.
Poliserna polisanmälde Jesper Nilsson för ofredande, förgripelse mot tjänsteman, ofredande samt grovt förtal eftersom uppgifterna publicerats på bloggen. Åklagaren valde dock att istället åtala poliserna för ofredande, egenmäktigt förfarande och olaga tvång alternativt tjänstefel.
Tingsrätten har resonerat annorlunda än åklagaren. De menar att poliserna hade rätt att tillgripa visst våld för att avstyra Jesper Nilssons fotograferande och att ”påträngande fotografering i vissa fall bör kunna ses som en fridsstörning”. Tingsrätten skriver också att det inte finns anledning att ifrågasätta att poliserna känt obehag på grund av Jesper Nilssons agerande.
Rätten kritiserar den ene polisens agerande när han beslagtog en datorväska eftersom det inte fanns något stöd i lagen för det. Polismannen var nära att begå tjänstefel, men förseelsen var för ringa för att döma polismannen.
Polisen får också kritik av rätten för att de anklagat Jesper Nilsson för att vara narkotikapåverkad. Tingsrätten menar att det är oacceptabelt och aggressivt, men anser att bevisningen är för svag eftersom filmklippet inte visar allt som sägs och att ord står mot ord.
Åtalet ogillas i sin helhet, även om framför allt en av polisernas agerande kritiseras. Det kan inte bevisas vara uppsåtliga eller oaktsamma brott. Och även om Jesper Nilssons berättelse "framstår som mer logisk och trovärdig" än polisernas så krävs det någon form av stödbevisning, skriver tingsrätten.
Jesper Nilsson är egentligen
inte förvånad över utfallet men menar att om det är någon gång poliser
skulle kunna fällas borde det vara i det här fallet, där det finns en
filmupptagning.
– Jag känner uppgivenhet, det är tråkigt att det är här man hamnar.
Jag borde ha filmat mer helt enkelt. Det här har tagit ett år och mycket
tid och energi men det är en viktig fråga som man bör debattera, säger han till Aftonbladet.
Polisens ansvarsnämnd granskade fallet i februari och riktade kritik mot polisernas agerande, särskilt den på den del av åtalet som rörde olaga tvång. Nämnden beslutade dock att poliserna hade rätt att få behålla sina jobb även om de hade fällts av tingsrätten.
22 Kommentarer
Logga in för att kommentera
För övrigt vore det intressant om detta hände i t.ex. ett arabland. Då skulle vi läsa ord som "regim", "totalitär" och "polisstat" i tidningarna.
Frågar ni mig så anser jag att det ligger inom rimlighetens gränser att jag som privatperson kan fota eller filma polisen i dess arbete. Om nu polisen inte tolererar det så undrar jag vad ordningsmakten har att dölja i sitt sätt att arbeta...!
Tycker att Tingsrätten i detta fall har fegat ur rätt ordentligt i sin dom.
Hoppas detta överklagas så att Jesper och samhället får upprättelse och att våra trångsynta domstolar lär sig att läsa lagen.....på rätt sätt.
Det finns inget som säger att man inte får filma poliser på allmän plats.
http://tuggarna.posterous.com/polisen-som-mitt-i-tunnelbanan-star
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=132283
Tycker ändå att poliserna varit mer än lovligt korkade om än provocerade.
Får verkligen hoppas att det har med planka.nu-relationen att göra, ovan är inte lite skrämmande på många plan.
Kanske skulle DU vara försiktigare med DINA antaganden, om vad vi andra läst, hört och så vidare?