Inte alltid extrem. 12 mm med småbildsformat ger en extrem bildvinkel på 122 grader. Objektivet kan ge bilder som ser extrema ut, men i andra situationer kan bilder med 12 mm se helt normala ut. I det här fallet gjorde bildvinkeln att vi kunde få med hela byggnaden trots ett kort avstånd. Objektivet är tillräckligt lätt och kompakt för att fungera bra som extra semesterobjektiv. Bilddata: Sony A9, 12 mm, f/4,5, 1/60s, ISO 100. Foto: Magnus Fröderberg
 
Fotosidan testar
Sony satsar vidare med ambitiösa objektiv till sina spegelfria småbildskameror. Ett av de intressantaste är den extrema vidvinkelzoomen FE 12-24 mm f/4 G som imponerar på de flesta punkter.
Sony börjar nu få ihop ett hyfsat komplett utbud av zoomobjektiv till sina spegelfria kameror. I det här numret kikar vi på de två vidvinkelzoomar de kompletterat med i år, dels deras FE 16-35/2,8 GM och här den ännu mer extrema FE 12-24 mm f/4 G.
Konstruktionen är avancerad med 17 linselement i 13 grupper, varav fyra är asfäriska, tre är i lågspridande ED-glas, ett i super-ED-glas. Objektivet har nano-antireflexbehandling, DDSSM-fokusmotor och är vädertätat.
Resultatet är mycket imponerande, mittskärpan är utmärkt redan vid maxbländaren och det är först ute i kanterna som skärpan avtar lite. Men det räcker att blända ned ett eller två steg för att kantskärpan skall gå från bra till utmärkt.
Utmärkt kantskärpa. Med ett stegs nedbländning (går kantskärpan från bra (f/4) till utmärkt (f/5,6) vid 12 mm (se ovan). Med ytterligare ett stegs nedbländning (f/8) nås maximal kantskärpa.
Objektivet har en svag tunnformig distorsion vid 12 mm som avtar när du zoomar och mellan 14 och 15 mm övergår den i en svag kuddformig distorsion som sedan är hyfsat konstant upp till 24 mm. Vinjetteringen och de kromatiska aberrationerna är försumbara. Oskärpeteckningen är lugn och behaglig.
Med en så här extrem vidvinkel kommer du ofta få med solen eller andra starka ljuskällor i bild. Så länge du har solen i bilden kan du ofta undvika spökbilder eller reflexer. Har du solen strax utanför bild kan du få svaga spökbilder på motsatt sida i bilden. Det här är ett vanligt fenomen hos objektiv med välvda frontlinser, men FE 12-24/4 G sköter det ändå ovanligt bra.
Se upp med solen.Objektivet klarar motljus bra, men vissa situationer kan ge tydliga spökbilder. I det här fallet försvann spökbilderna när vi gick någon centimeter i sidled. Bilddata: 12 mm, f/11, 1/100, ISO 100, Sony Alpha 9. Foto: Magnus Fröderberg
Autofokusen är både snabb och tyst. Dessvärre saknas filtergänga eftersom frontlinsen är så kraftigt välvd. Det finns ingen bländarring, men objektivet har en programmerbar knapp vid autofokusomkopplaren. Objektivet är inte litet, men ändå överraskande lätt och kompakt jämfört med liknande konkurrenter och i synnerhet relation till dess prestanda.
SLUTSATS
Sony FE 12-24 mm f/4 G är ett riktigt toppobjektiv utan tydliga optiska brister. Kvalitetsmässigt borde det kunna höra hemma i Sonys prestigeserie G Master. Det är skarpare än Sigma 12-24/4 och snarare i klass med de betydligt dyrare Canon 11-24/4. Sonyobjektivets prestanda motiverar det höga priset.
Missa inget! Prenumerera på Sveriges skarpaste fototidning
Försumbar vinjettering. Här ser du vinjettering från mitten av bilden (vänster) till övre högra hörnet (höger) vid bländare f/4 upptill, f/5,6 i mitten och f/8 nedtill. Som synes är vinjetteringen imponerande svag och i praktiken helt försumbar.
Måttlig distorsion. Här ser du den måttliga tunnformiga distorsionen vid 12 mm överst, i mitten ser du att distorsionen nästan är borta vid 14 mm och att den sedan är kuddformig vid 16 mm. Kuddformigheten ökar sedan bara marginellt upp till 24 mm. För att vara en såpass extrem vidvinkel är det här rätt måttlig distorsion. Du ger upp ytterst lite bildvinkel för att kompensera bort den i efterbearbetningen.
Sony FE 12-24/4 G
Objektivfattning: Sony E Brännvidd: 12-24 millimeter Bländare: f/4 – f/22, 7 blad Linselement: 17 i 13 grupper Filterdiameter: Ingen filtergänga Närgräns: 0,28 meter Bildstabilisering: Nej Storlek: 118 x 87 millimeter Vikt: 565 gram Pris: Cirka 20 000 kronor inklusive moms
PLUS
Utmärkt skärpa Härligt extrema bildvinklar Bra i motljus Försumbara kromatiska fel Måttlig vinjettering och distorsion Bra närgräns Vädertätad
Vi kan naturligtvis uteslutande testa mot tegelväggar och andra standardmotiv på ett industriområde, men det ser tråkigare ut. Därför får testobjektiven hänga med under både arbete och fritid.
Kul att 12mm läget fungerar så pass bra, det är annars så mycket dribbel om snett infallande ljus, och dålig kantskärpa. Tacksamt med era tester av objektiv och att ni hinner med så pass många objektiv. Så tack för erat fina arbete.
Hej! Vi ser att du kör med AdBlock. Vi förstår att man kan ogilla annonser men det är en viktig
inkomstkälla för att driva denna sajt och täcka de kostnader vi har. Om du inte vill slå av
Adblock för just Fotosidan så stöd oss gärna genom att till exempel köpa
ett Plus-medlemskap.
9 Kommentarer
Logga in för att kommentera