Annons
Artiklar > TEST: Canon EOS 6D

TEST: Canon EOS 6D

Liksom Nikon har Canon valt att bredda sitt utbud av småbildskameror med en billigare modell. Canon har kryddat med inbyggd wifi och gps.

Direkt efterträdare till 5D Mark II
Canon EOS 5D var Canons första försök att göra en digital systemkamera med småbildssensor för hobbyfotografer. Kameran kostade mindre än hälften av proffsmodellen, men ett pris på 30 tusen begränsade ändå kundkretsen.

5D Mark II blev något billigare och var inte alls tänkt för proffsen. Canon tänkte att proffsen skulle köpa kameror i 1D/1Ds-serien. I stället blev 5D Mark II världens vanligaste yrkeskamera. Detta hindrade naturligtvis inte stora mängder hobbyfotografer att köpa kameran. Men det fick produktstategerna att till slut inse att även proffs vill ha mindre kameror. Därför blev, enkelt uttryckt, 5D Mark III en proffsanpassad 5D Mark II. Det innebar också att det behövdes en enklare modell som är mer lik 5D Mark II i pris och prestanda. Nu finns 6D, som kostar ungefär lika mycket som 5D Mark II kostade under slutet av produktionen.

Breddningen av antalet småbildskameror inom EOS-systemet gör det också möjligt för Canon att ha en modell där man minimerat storlek och vikt: EOS 6D.

Den som är van vid 5D Mark II kommer inte att sakna något i 6D mer än möjligen ett större grepp och CF-minneskort. Däremot innehåller 6D en lång rad förbättringar.

Tyst tagning. Liksom 5D Mark III har 6D tyst seriebildstagning. Då kan man ta 3 bilder per sekund. Funktionen är inte ljudlös som i Panasonic G5, som har elektronisk slutareoch ingen spegel – 6D och 5D Mark III har både mekanisk slutare och spegel. I många situationer uppfattas kameran som helt tyst och i andra som väldigt diskret. Det är bra när man ska fotografera i kyrkor, på konsert eller obemärkt på gatan. (35 mm, f1, 1/1000s, ISO 800).

Inbyggd gps hjälper dig att sortera
Canon EOS 6D är inte bara en enklare version av 5D Mark III, det är också en halv generation modernare kamera. Det visar sig genom 6D skriver betydligt snabbare på SD-kort, men framför allt genom att 6D har något högre bildkvalitet och inbyggd wifi och gps. Med största sannolikhet kommer vi att få se fler EOS-modeller med gps och wifi framöver.

Dessa två funktioner kan tyckas onödiga, men man vänjer sig lätt. Gps:en gör att man kan stortera bilderna geografiskt i ett bildhanteringsprogram. Då kan man lätt plocka ut bilder ett visst område under en viss tid. Har man dessutom försett sina bildfiler med textinformation kan man göra sökningar som mormor+mamma+2013, vilket går mycket snabbare än att leta runt i olika bildmappar. Om man publicerar en bild på Fotosidan eller Flickr blir fotoplatsen automatiskt utmärkt på en karta.

Gps:en drar naturligtvis en del batterikraft. Om man ställer in gps:en på 5 sekunders uppdateringsintervall så är batteriförbrukningen ganska låg. Ska kameran förvaras oanvänd under en längre tid bör gps och wifi stängas av för att inte dränera batterierna.

Det går också att ansluta den externa GPS-enheten GP-E2. Då påverkas inte det interna batteriet och man får även information om kamerans riktning.

Social på semestern via smartphone
Wifi-funktionen är smidig och mångsidig. Till skillnad mot många andra tillverkare fungerar wifi-funktionen både för smartphones/surfplattor och ihop med en vanlig dator. Med en smartphone eller surfplatta kan man fjärrstyra kameran eller lätt ladda ner bilder för att lägga ut på Instagram och Facebook. Jag har försökt göra samma sak med ett Eye-fi-kort i 5D Mark III och lösningen i 6D är betydligt smidigare.

För den som fotograferar i studio går det enkelt att koppla ihop datorn med kameran för trådlös överföring eller styrning från datorn. Den som fotograferar intensivt med råformat ska inte försöka skicka över alla exponeringar direkt, då blir det lite tjockt i etern. Att kunna styra kameran från datorn ger full kontroll utan att behöva springa mellan dator och kamera hela tiden.

Det går också att koppla upp sig mot dnla-kompatibla tv-apparater för att visa sina bilder på tv-skärmen.

Kamerahuset är klart mindre än 5D Mark III men använder ändå samma batteri. Vikten är 245 gram lägre. Tillsammans med gps:en gör det 6D till en smidig semesterkamera.

Smidig wifi-lösning. Canon EOS 6D har den smidigaste wifi-lösningen jag hittills testat. När väl några få inställningar är gjorda så är det lätt att koppla telefonen till kameran så fort man vill ladda ner en bild eller fjärrstyra kameran. Jämfört med att använda ett Eye-fi-kort så är det enklare att göra grundinställningarna och framför allt enklare att använda. Att wifi-enheten är inbyggd bidrar också till smidigheten. Funktionen är alltid med kameran och påverkar inte vädertåligheten. Ytterligare ett plus är möjligheten att ansluta till en dator för både fjärrstyrning och nedladdning av bilder.

Ett steg uppåt i bildkvalitet
I specifikationerna är det en punkt som väcker viss oro. Canon anger att endast den mittersta autofokuspunkten är korskopplad. De övriga är alltså bara känsliga för vertikala eller horisontella mönster. Jag har jämfört mot 5D Mark III och visst händer det att 6D bommar extrema motiv med de icke-centrala af-punkterna som 5D Mark III klarar, men autofokusen får ändå sägas vara bra och känslig i ett vidare perspektiv.

Autofokusen är tydligt känsligare och exaktare än hos EOS 5D Mark II. I inomhusbelysning är autofokusen i 6D säkrare än hos proffskameran 1D Mark IV. Det märks att utvecklingen mot högre bildkvalitet hela tiden går framåt. EOS 6D visar på något lägre färgbrus än 5D Mark III och är nästan i klass med EOS-1D X. Skillnaderna är inte särskilt stora.

ISO 25 600. Canon har inte snålat på krutet i 6D. Kameran har aningen högre bildkvalitet än 5D Mark III vilket främst visar sig vid höga ISO. Autofokusen fungerar ner till -3 EV, vilket är bättre än för både 1D X och 5D Mark III. (Canon EF 35/2 @ ISO 25 600, f/2, 1/60s).

Vid videofilmning är 5D Mark III något bättre när det gäller bildkvalitet och funktioner. 6D kan ibland uppvisa moaré där 5D Mark III slipper det. 5D Mark III har hörlursuttag för kontrollyssning och en ren HDMI-signal ut för anslutning till extern recorder.

En välkommen funktion från 5D Mark III är den tysta seriebildstagningen med möjlighet att ta tre bilder per sekund utan att störa sin omgivning. Funktionen är inte totalt ljudlös som hos Panasonic G5, men det är stor skillnad mot andra spegelreflexkameror. Det här läget är bra för den som vill fotografera i kyrkan, under konserter eller i andra situationer då kamerans ljud kan störa. I gatumiljö är det nästan omöjligt för andra personer att höra kameran.

För att matcha det smidiga kamerahuset borde Canon ta fram en ny normalzoom som är kompakt och prisvärd. Nu säljs 6D i paket med EF 24-105/4L IS USM som är bra, men ganska stor.

Säker autofokus. Autofokusen är klart förbättrad jämfört med EOS 5D Mark II. Den ger högre precison och fungerar betydligt bättre i svagt ljus. 5D Mark III ger främst fler punkter över en större yta. (ISO 6400, f/2,8, 1/500s).

SLUTSATS
Canon EOS 6D är fylld med bra funktioner och passar en bred skara hobbyfotografer. Det är främst om du ska fotografera sport eller videofilma mycket som 5D Mark III är ett bättre val.


Artikeln är tidigare publicerad i Fotosidan Magasin nr 2/2013.



Publicerad 2013-05-31.

15 Kommentarer

Mikael Sundberg 2013-05-31 12:30  
Mycket bra artikel! Har två stycken 6D och är mer än nöjd med kameran :) Visst kan man sakna fler bilder per sekunder men annars funkar det utmärkt att fota sport ändå om man inte livnär sig på det.. Kika gärna min hemsida: www.msun.se sen kolla sport delen.. Där har jag många sportbilder som är tagna med 6D. Speciellt de på första sidan. Har också skrivit några blogginlägg här på fotosidan om 6D. Längtar just nu till firmware uppdatering som gör så att 6D får f/8 autofokus med telekonverter. Jag ser ljus i Canons framtiden tack vare 6D.
TomasKronberg 2013-05-31 15:55  
Säkert en bra kamera, men den har inget uttag som kallas PC-synk, vilket gör att jag inte kan använda min Metzblixt. Det kan man på min gamla 5D och även 5D II och III. Som det nu är så är det bara 5D av mina digitalkameror som har den möjligheten. Finns inte på Leica heller (förutom min antika M2 då). Är det inte något som folk bryr sig om eller har jag missat något? Nämns inte alls i artikeln.
/Tomas
Svar från froderberg 2013-05-31 15:59
Det går att använda en adapter med pc-kontakt i blixtskon för en dryg hundralapp, så det tycker vi inte är en tillräckligt stor brist för att ta upp.
TomasKronberg 2013-05-31 17:49
Bra, visste inte det men har haft på känn att det borde finnas. Har aldrig sett någon sådan dock.
TomasKronberg 2013-06-01 00:39
Tack för tipset!
Vanheden 2013-05-31 18:31  
Roligt att se att produktbilderna vid fotosidans tester fortsätter vara annorlunda och ögonifallande!
Personligen tycker jag att wifi möjligheten är en mycket stark skäl för köp, det har jag längtat efter mången kall natt med bostaden inom synhåll när jag väl lyckats rikta in mig på en nebulosa, och jag hoppas den funktioner sprider sig. GPS däremot...
tamino 2013-06-01 12:36  
Hur är det med blixtsyncen? Vad jag förstår är blixtsyncen bara upp till 1/160del istället för 1/250 som det brukar vara.. Hur fungerar det med en Canonblixt och High speed sync? Jag har inte riktigt fått klarhet i detta och har därför uteslutit kameran som ett alternativ..
PeterWem 2013-06-01 16:20
5D har sync på 1/200 sekund, men har man otur syns ridån ändå. Vid 1/160 går man säker.

6D och HHS fungerar mycket bra, även tillsammans med Odin.
http://kameratrollet.se/2013/04/16/modellbilder-med-jane-2/
Svar från froderberg 2013-06-01 17:41
EOS 6D har 1/180s som synktid och 5D Mark II och 5D Mark III har 1/200s. Den skillnaden lär inte knappast märkas i praktiken.

Flera av Canons blixtar har High Speed Sync om du vill använda snabbare slutartid. Ju kortare slutartid du använder (från normal synktid och snabbare) desto lägre blir maxeffekten hos blixten. Vid 1/500s är effektreduceringen så låg att man inte brukar behöva tänka på det. Jag har tagit helkroppsporträtt i utomhusljus med 1/5000s och blixten slagen i stort paraply utan problem.
Claes Hillén 2013-06-01 15:29  
Mycket trevlig recension även om kameran inte är något för mig. Fattar dock inte varför recencenter nästan alltid skriver att handgreppet är för litet. Hälften av jordens befolkning är kvinnor och har mindre händer. Har det aldrig slagit er. Jag har ganska små händer själv och tycker att greppet på t ex 1Dx är för kraftigt! Kör hårt med era recensioner... / Claes
Svar från froderberg 2013-06-01 17:43
Jag tror bara att jag konstaterat att geppet är mindre än hos 5D Mark II. Personligen tycker jag att greppet räcker till även om jag har stora händer.
Sven_Sven 2013-06-04 02:13  
Mycket bra beskrivning av kamerans för- och nackdelar, faktistk den bästa jag läst. Har en 6D sedan ett par månader och är mycket nöjd, bilderna blir fantastiskt fina, exponeringen är korrekt och autofokusen snabb och precis. Blir väldigt många fler "keepers" med denna kamera än min förra APS-C modell.

Jag gillar GPS funktionen skarpt. Dock tycker jag, som ni skriver om, att den största nackdelen med kameran är att GPS:en drar ström även då kameran är i off-läge. helt plötsligt ska man ta en bild och upptäcker att batteriet är slut! Riktigt irriterande, hoppas Canon fixar detta med nästa uppdatering av firmware. Vet ni på fotosidan något mer om detta?
rikardjan 2013-06-04 10:21  
Lockande läsning. Jag har i ett par år haft 5d (mk I) som jag är nöjd med. Just autokus vid sport är dock inte perfekt men när man träffar så är det bara kalas. 6D lockar samtidigt som jag kikar på både mk II och 1Dmk4. Jag skall kolla in M Sundbergs sportbilder nu...
mrpimmy 2013-07-03 23:27  
Intressant. Skrivit detta någon annan stans. Men det är väl så att sökaren i 6d är mycket mindre än i mark 2, 3? Det är enligt mig ett stort minus.
Der Steppenwolf 2013-07-04 09:18
Nej det är inte direkt mycket mindre, sökaren i 5DMark 2 visar 98% och förstoringen ligger på 0.71
5D Mark 3 visar 100% och förstoringen ligger likaså på 0.71, 6D sökare ligger på 97% och har samma förstoring dvs 0.71. Skillnaden mellan 5D Mark 2 och 6D är alltså 1 % och skillnaden mellan Mark 3 och 6D är 3 %.
mrpimmy 2013-07-05 01:16
Mycket tacksam för svar.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar