Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
22 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Verkligt tråkigt - ja rent bedrövligt - att du inte fick fler år. Sextiosex år är ju ingen ålder att gå och dö vid.
Tack för all hjälp och alla fina och trevliga diskussioner vi haft genom åren. Vi är många som lärt oss mycket av dig, för det är ju långtifrån bara proffs som haft stort utbyte av dina insatser både på Fotosidan och i Fotografisk Tidskrift.
Först dog Mats Lillnor alldeles för ung och ännu yngre än du och nu du. Det tar nog ett tag att smälta det här. Ha det!
Vila ifred.
Det var ju inte så längesedan han var inne på Fs och guidade en som hade lite problem med en skrivare,eller vad det nu var. Jag har aldrig träffat Stefan, men jag har haft god hjälp av honom på Fs forum. otroligt kunnig inom sitt ämne och alltid hjälpsam och väldigt pedagogisk när han förklarar hur man skall gå tillväga om man haft ett problem.
Själv har jag två ex. av Digital fotografi 4.0 av den enkla anledningen att den ena är back-up kopia utifall att. Otroligt välskriven och gör det svåra någorlunda tillgängligt för någon som mig.
Tusen tack för all hjälp Stefan, och vila i frid !!
Sten-Åke sammanfattar det bra. Stefans kloka ord höll alltid hög klass även vid de mest konstiga eller triviala frågor. Jag sällar mig till skaran som tackar för all god information vi förkovrats med. 66 är alldeles för tidigt att checka ut.
Vila i Frid Stefan!
Det tycker jag sammanfattar hur Stefan vad här på Fotosidan. Han dök alltid upp i trådar som någon hade startat med en fråga om något problem. Framförallt i trådar om färghantering, bildskärmar och utskrifter. Det vara bara en tidsfråga innan Stefan kom med ett bra svar i sådana trådar.
Vi kommer att sakna honom.
En förlust för oss fotografer. Vila i frid Stefan.
Vila i frid, Stefan...
Vila i frid.
Vila i frid och tack för ditt tålamod med mig och många fler här på FS.
Den tid är för länge sedan förbi när det räckte med att "killgissa" hur saker och ting verkligen funkar och samverkar i moderna fotoflöden. Tyvärr tycker jag det blivit allt svårare att använda Fotosidan som diskussionsforum för att förkovra sig, som jag tyckte man kunde tidigare. Under sina bästa stunder har Fotosidan varit fantastisk och funkat nästan som gammaldags studiecirklar - ofta i realtid med kunskapsinspel från hela världen och inte sällan med Stefan som nav. Så känner jag sällan att det är idag och att delta i FS-möten har jag allt svårare att motivera mig till. Det vore ett bra sätt att hedra Stefan genom att försöka hålla en ton i möten framöver som speglar hans anda. Tyvärr är det alltför ofta man ser folk i våra möten snarast anstränga sig för att missförstå varann och skapa konflikter istället för att hjälpas åt att lösa gemensamma problem och skapa ny gemensam kunskap.
Det är inget fel i sig med "trial and error" - forskning är i grunden "trial and error" - men till skillnad från de som i ren slapphet gissar sig fram i tillvaron har forskningen inte alltid någon tidigare kunskap att luta sig på - den skapar ofta ny där ingen fanns tidigare. Det kan sällan en kille som bara gissar sig fram skylla på och strängt taget behöver han inte det heller det, för han vet ju trots allt ändå i grunden hur allt ligger till.
Det som verkligen utmärker män i denna grupp (för det är ju män det till helt övervägande del handlar om) är att de aldrig skulle tillstå att de "inte vet". De skulle heller aldrig öppna varken Stefans eller någon annans böcker i ämnet, för att lära sig hur det faktiskt funkar - av någon som faktiskt vet bättre. Genom detta blir lärandet inte bara väldigt ineffektivt utan gissningen riskerar även att bidra till floran av alternativa fakta. Det är möjligen också i denna grupp som faktaresistensen frodas som mest.
Det är nog sällan väl använd tid att försöka styra upp diskussioner som domineras av "killgissare", så mot bakgrund av det så framstår väl Stefans trägna vänliga "lärargärning" på Fotosidan som än mer beundransvärd. Stefan tog sig verkligen den tiden att styra upp okunnigheten, trots att han säkert hade massor av andra saker att göra för egen del egentligen. Vi har akut brist på sådana människor idag och det är väl det som gör förlusten så stor.