Annons

Proffsfoto

Artiklar > Anpassa dina bilder för digitalt tryck

Anpassa dina bilder för digitalt tryck

Allt fler trycker egna fotoböcker via tjänster som Blurb, Cewe, Photohome eller Pixopolis. Stefan Ohlsson berättar om hur man optimerar sina bilder för digitalt tryck.

Stefan Ohlsson är en av landets ledande experter när det gäller färgstyrning och bildbehandling. På Svenska Fotografers Förbunds webbplats har han publicerat två artiklar som guidar dig igenom steg som konvertering till CMYK-färgläge, skala ned för optimal uppskärpning, pdf-skapande, preflight-kontroll med mera.

Det finns tjänster som sköter eller hoppar över flera av dessa steg, men för den som har viss vana vid bildbehandling ger det här sättet att jobba full kontroll och högsta möjliga bildkvalitet.

Del 1
Del 2

Det kan också vara bra att läsa Stefan Ohlssons artiklar om skärpning här på Fotosidan: Del 1, del 2 och del 3.

Läs även mer om Stefans böcker:
Tala om bilder!
Digital bild 4.0



Publicerad 2012-11-12.

8 Kommentarer

Prime 2012-11-12 10:06  
Om man gillar Moleskins anteckningsböcker så kan man även göra fotoböcker hos dom numera!
http://www.milkbooks.com/
luminousoctaves 2012-11-12 15:46  
Intressant. Det här ska jag lusläsa.
Dijay 2012-11-12 20:36  
Värt att notera är väl att om man använder sig av de nämnda leverantörernas programvaror så ska man INTE konvertera till cmyk utan låta dom vara i RGB. Tror inte heller att någon av dem ens stöder cmyk bilder.

// Tomas - http://fotoklok.se
stefohl 2012-11-13 08:24
Skilj mellan två olika typer av digitalboksproducenter, de som använder en digitaltryckpress och trycker på vanligt papper och de som använder färgfotopapper. De senare använder RGB-bilder, de tidigare använder CMYK-bilder. Den mest kända av dem, Blurb, använder en digitaltryckpress och har t o m sin egen CMYK-profil för deras professionella tjänst. Den rekommenderar de om du vill ha den högsta graden av kontroll.

Jag har själv använt ett par digitaltryckerier här i Sverige. Crimson är väl den mest kända av dem och då alltid använt tryckprofilen ISO Coated v2 300%. Så dina versaler är helt enkelt felaktiga och att de inte ens skulle stöda CMYK är ju en omöjlighet, eftersom ingen digitaltryckpress använder RGB. Frågan är bara var konverteringen till CMYK sker.

Du har helt rätt i att om man använder deras programvaror ska bilden vara i RGB, men det jag beskrivit är hur man arbetar mot digitaltryckerier när man vill ha fullständig kontroll. Artikeln handlar inte heller om man gör en bok på färgfotopapper.
Dijay 2012-11-13 11:32
Jag blev nog lite missförstådd här. Självklart stöder dom CMYK jag menar bara att deras programvaror inte stöder CMYK, de programvaror som du gör din egen fotobok i. Skickar du in färdiga PDF-filer så är det ju inga problem. Två av de nämnda leverantörer har nämligen inte (vad jag kan se) möjligheten att ta emot egen gjorda PDF-filer och den tredje rekommenderar ändå att den ska vara i RGB om skickar in färdiga PDF-filer.
stefohl 2012-11-14 00:17
De som Fotosidan har nämnt ovan har jag inte nämnt i min artikel. Sedan är väl detta med att man ska skicka RGB mest ett sätt för dessa tryckerier att minska problemen med sådana som inte kan hantera ett cmyk-flöde. Risken att man gör något fel ökar ju när dokumentet är CMYK:at, men kontrollen ökar ju också.

MVH/Stefan
Charlie Brown 2012-12-06 18:42  
Samma elände här som med artikeln om D800 - betald Proffsfoto räcker inte, man måste pröjsa extra plus för att läsa om bildskärpningen.
Svar från froderberg 2012-12-06 19:06
Det hade varit som att begära att få Aftonbladet gratis bara för att man prenumererar på Svenska Dagbladet. Fotosidan Magasin och Proffsfoto är två olika tidningar även om de båda ges ut av IDG. D800-artikeln kommer från Fotosidan Magasin. De flesta plus-artiklar har legat öppna för alla att läsa under minst en vecka.
ekfeldt 2012-12-06 19:46  
Tack Magnus F & Stefan O !
Ni e guld värda!
Så mycket värdefull information helt gratis! :)
Gött!

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar