Fotobok
Jens Olof Lasthein har intresserat sig för länderna i Kaukasus, länder som de flesta av oss bara har en vag uppfattning om. Med sin panoramakamera skildrar han vardagen i Tjetjenien, Georgien, Azerbajdzjan, Armenien, Sydossetien och Nagorno-Karabach. Projektet har resulterat i en bok och en utställning på Galleri Kontrast.
I Kaukasus möter Europa Asien och kristendomen möter islam. En myriad av folkslag, språk och kulturer möts i en ovanlig blandning. Det som tidigare var en mångfacetterad, men ändå sammanhängande sydlig sovjetisk region – har nu blivit ett område där det är omöjligt att resa särskilt långt innan man stöter på en gräns. Årtionden av krig och olösta konflikter har resulterat i spänningar och misstänksamhet mot tidigare landsmän.
– Här där idén om gränser har dragits till sin spets, ser jag de omfattande klyftor som kan finnas mellan människor, men också det desperata behovet av att bygga broar, säger Jens Olof Lasthein.
Groznyj, Tjetjenien.
Jens Olof Lasthein har tidigare givit ut böckerna Moments in Between, White Sea Black Sea och Home Among Black Hills. Under många år har Jens rest i länderna kring de kaukasiska bergen – Tjetjenien, Georgien, Azerbajdzjan, Armenien, Sydossetien och Nagorno-Karabach – och tagit närgångna bilder med sin analoga panoramakamera.
Projektet har resulterat i boken Meanwhile across the mountain. Ett urval av bilderna visas på Galleri Kontrast i Stockholm fram till den 19 februari.
4 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Passande nog hade jag lyckats pricka in en presentation som Jens höll på Folkuniversitetet under deras prova-på-våra-kurser -kväll. Det kom att handla om detta fotoprojekt. Inte visste jag då om vernissagen redan nästa dag på Kontrast. Jag var där också.
En fotoskildring med mycket kärlek och stor respekt. En upplevelse.
Utställningen pågår tom. 19:e feb http://www.gallerikontrast.se/jens-olof-lasthein-samtidigt-pa-andra-sidan-berget/
Rekommenderas - men det har du redan förstått.