Utställning
På Mindepartementet i Stockholm öppnas ett museum med Christer Strömholms bilder, böcker och föremål. Samtidigt, den 1 juli, öppnas en bokshop på Mindepartementet.
Christer Strömholm är en av de främsta svenska fotograferna genom tiderna. Han var inflytelserik på flera plan, främst som fotograf och som fotolärare. Hans dokumentation och böcker om de transsexuella vännerna på Place Blanche i 1960-talets Paris har blivit klassiker. Strömholms stora genombrott kom dock först 1986 med utställningen "9 sekunder av mitt liv" på Moderna Museet.
– Vi ser det som viktigt och angeläget att nya generationer får bekanta sig med Strömholms konstnärskap i en permanent miljö, säger Anna Eriksson, vd för Mindepartementet.
Det nya museet hos Mindepartementet går under namnet Strömholm Collection och är ett samarbete med Bildverksamheten Christer Strömholm, med avsikt att ge nya perspektiv på Strömholms fotografiska arbete.
– Vi har länge tänkt på att skapa en plats där man kan se Christers bilder, böcker och samlade föremål. Mindepartementets satsning ger nu en fin möjlighet att upptäcka mer av Christers bildvärld, säger sönerna Joakim och Jakob Strömholm i ett pressmeddelande.
I premiärutställningen visas flera bilder som inte tidigare varit utställda i Stockholm.
12 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Numera, i Lightroom och photoshop osv hade det varit en enkel match. Jag har ofta tänkt att han skulle ha varit förtjust i de digitala möjligheterna, inte kamerorna, men efterbearbetningens möjligheter. Han var en nyfiken kille. Gillade det "nya" även om en av hans teser var " Glöm aldrig hantverket".
Har också hört att negativen skulle vara tunna många gånger och att han inte var i mörkrummet själv så ofta, eller inte alls efter vad jag hört men att han visste exakt vad han ville få fram i bilderna. Tänker på killen som står vid scenen som mörkats ner mycket för att framhäva killen.
Har tänkt väldigt ofta på hur han skulle fota idag om han levat, trots att jag inte alls känner honom. Har aldrig träffat honom. Men däremot har jag ofta ställt mig själv frågan om han skulle ta till sig den digitala tekniken. Jag tror att många bilder som tas fram kommer att bli riktigt intressanta att se. Men samtidigt är det viktigt att veta om han skrivit något om bilden, anteckningarna om hur bilden ska kopieras hade varit mycket intressant. Många bilder som kommer att visas av de "nya" ofärdiga kopierade bilderna visar bilder som är tagna av honom men som kanske inte är "klara" ännu. Det måste ju finnas en otroligt stor mängd bra bilder och detta är väldigt intressant för oss som är intresserade av fotografering, eller främst bilden att se.
Oftast är det bara några bilder eller ganska många faktiskt som ligger klistrade i minnet. Synd att man inte träffade honom, eller rättare sagt. Jag såg honom i Växjö för många år sedan då han hade utställning där - men inte kunde man bara gå fram till honom, vad skulle man säga?
Hade det varit idag skulle jag gå fram till honom just för att diskutera bilder.... Han hade kunnat ge mig så mycket information om hur man ska ta den perfekta bilden. Den som man hela tiden är på jakt efter.
Hoppas de anlägger ett lämpligt dekadent bar/kafé i anslutning till museet så att man kan hänga med CHR när man har tråkigt.