Knipa under vatten. Foto: Gunnar Aus.
Fotobok
Det är inte så lätt att komma nära fåglar, och när man väl har gjort det kan det bli en lång väntan som varvas med plötslig action då det gäller att vara beredd med kameran. Nu har fågelfotografen Gunnar Aus sammanfattat några av sina erfarenheter i en bok.
Boken "Fotografera fåglar" riktar sig i första hand till den som är nybörjare inom fågelfotografi. Den som gillar att vara ute i naturen och vill testa på att fota fåglar, eller för den som precis har börjat och vill utvecklas.
– Jag har medvetet avstått från att ta med mer avancerade grejer om gömslen och annat. Jag vill inte skrämma folk. Det här är lätt och roligt, och precis alla som har en kamera kan få till en rolig fågelbild, säger han.
Kontakt med fågeln viktig
Några av tipsen i boken handlar bland annat om att komma ner i samma höjd som fågeln, även om det innebär att ligga ner på marken med kameran nära vattenytan.
– Då får man bäst kontakt med fågeln, och det är jätteviktigt, menar Gunnar Aus.
Gunnar vill också slå ett slag för blixten.
– En liten upplättningsblixt räddar många situationer. En blixt gör det lättare att välja om man ska lägga tonvikten på bakgrunden eller fågeln. Den kan också hjälpa till att lätta upp skuggor.
Gunnar berättar att fågelbilder verkar vara något som fascinerar många. Det är stor skillnad mot att till exempel fotografera landskap.
– Landskapet finns ju kvar, även efter att du tagit bilden. Men om du fotgraferar en händelse, som en fågel i rörelse, så däer ett ögonblick som inte finns kvar imorgon. Så även om fågelsorten är vanlig kan man alltid få en bild som ser ut på ett annat sätt, säger han.
Höll föredrag
Idén till boken började ta form när han höll föredrag om fågelfotografering på några fotoklubbar i Göteborg. Då märkte han att många tyckte det var kul att lyssna, och att han fick bra respons. Sen började han titta efter i bokhyllorna, och märkte att det inte fanns någon svensk bok om hur man ska fotografera fåglar.
Gunnar Aus tips till den som går i fotoboksplaner
- Jag blev väldigt positivt bemött på förlagen, eftersom jag hade satt ihop en prototyp av boken, med hjälp av en gör-din-egen-bok-sajt. Att jag redan hade en färdig produkt att visa upp gav en känsla av hur den färdiga boken kunde se ut. Redan det andra förlaget jag kontaktade nappade på idén.
- Håll ordning på dina bilder! Redan när du får idén att göra en bok så bör du skaffa en egen mapp där du lägger kopior av de originalbilder du vill ha med i boken. På så vis behöver du aldrig gå tillbaka och leta efter eventuella högupplösta bilder. Det sparar mycket tid.
5 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ja, finns en hel del otroligt duktiga och produktiva fågelfotografer av toppklass även i Norden.
Ja, tänk er Brutus Östling och Gunnar Aus ihop - vilket radarpar! Och för och inte tala om vilken fantastisk fågelbok det skulle bli med dessa två fågelmästare ihop.
Ja, står inte förlagen på kö redan nu skulle de nästan garanterat göra det då.
Kul även att se bilder som inte fick plats eller inte hann med i boken.
Skall definitivt ta ett titt på Gunnars bok!
Som vanligt är det så att den som kan minst om ett ämne har mest att lära av en sån här bok men jag tror att ganska många kan hitta några små korn av inspiration till nästa fototur. /Gunnar