Annons
Artiklar > Första intryck av Nikon Coolpix A och AF-S 80-400/4,5-5,6G VR

Första intryck av Nikon Coolpix A och AF-S 80-400/4,5-5,6G VR

Fotosidans redaktion fick besök av en delegation från Nikon idag. De hade med sig tre dagsfärska nyheter. Nikon Coolpix A och P330 samt AF-S Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6G ED.

Vi började med att sätta tänderna i Coolpix A och kunde konstatera att den bjöd på rejäl kvalitetskänsla. Kamerahuset är byggt i magnesium och aluminium. Kameran känns solid trots en vikt på bara 300 gram. Det kompakta formatet bidrar till det rejäla intrycket.

Den första frågan som jag och min kollega Martin Agfors ställde var varför Nikon valt att satsa på 28 mm när Sony och Fujifilm satsat på 35 mm. Var det en erfarenhet från Nikon 28 Ti och 35 Ti som låg bakom?

Björn Nordgren från Nikon Nordic hade inget direkt svar på frågan utan talade om att trenderna går mot kraftigare vidvinkel. Han påpekade också att det kan finnas tekniska skäl till att vissa konkurrenter valt 35 mm.

Nikon är långt ifrån ensamma i fotohistorien om att välja 28 mm för en kvalitetskompakt. Jag tog med en Ricoh GR1v som jämförelse. En annan kamera är Fujifilm Klasse W. På 90-talet hade Nikon olika modeller med olika brännvidd: 28 Ti och 35 Ti.


Två kompakter med bildvinkel motsvarande 28 mm med småbild och ljusstyrka f/2,8.

Björn lovade att Coolpix A ska ha ett objektiv i toppklass. Objektivet är det mest centrala på en kamera av den här typen, och kunderna är kräsna.

Nästa kritiska fråga till Nikonfolket var om de använde några pixlar på sensorn för att få fasdetekterande autofokus (PDAF). Det finns på alla modeller i Nikon 1-serien, liksom på modeller från Sony, Fujifilm och Canon med samma sensorstorlek som Coolpix A.

– När utvecklingen av kameran började fanns det inga kameror på marknaden med PDAF. Tekniken ger inte heller samma fördelar med större sensorer eftersom antalet utläsningar per sekund är lägre.

När vi provade autofokusen kring bordet kändes den snabb, trots ett relativt svagt ljus.

Det går också att ställa in fokusen manuellt med en ring kring objektivet. Det går att fokusera med hjälp olika förstorade visningslägen på skärmen. Huruvida det går att låsa autofokusen på ett visst avstånd, eller om kameran kommer ihåg tidigare inställda avstånd, lyckades vi inte reda ut helt. Vissa Coolpix-modellerna har de funktionerna.

Den tredje kritiska frågan rörde avsaknaden av elektronisk sökare.

– Vi har valt att göra kameran så liten som möjligt. För den som vill finns en optisk sökare som tillbehör. Jag har inget svar på varför det inte finns någon lös elektronisk sökare, sa Björn Nordgren.

Vi undrade också varför inte Nikon tagit fram en designad blixt till Coolpix A, som Nikon gjorde med V1 och Olympus och Contax gjort till några av sina kvalitetskompakter.

– Med dagens korta produktcykler finns det en risk med att ta fram modellspecifika tillbehör. Risken är att vi ändrar något på kamerahuset måste ändras till nästa modell så att blixten inte passar. Vi har lärt oss den läxan sedan tidigare, berättade Björn.

Till skillnad mot 1-serien fungerar Nikon Coolpix A i hop med Nikons blixtsystem CLS.

Nikon Coolpix P330 är en välkommen modell hos Nikonfolket. Det har länge fått frågan varför inte föregångarna inte haft råformat. Nu är det fixat. P330 har dessutom inbyggd GPS. Detta gör kameran till direkt konkurrent till Canon Powershot S110.

Liksom andra små kvalitetskompakter har P330 ett ljusstarkt vidvinkelläge (f1,8) men tappar sedan i teleläge till f/5,6. P330 har samma 1/1,7"-sensor som P7700. Föregångaren hade en mindre 1/2,3"-sensor.

Coolpix A och P330 saknar båda inbyggd wifi, men de kan använda wifi-adapter WU-1a.

En väldigt efterlängtad nyhet är den nya telezoomen AF-S 80-400 mm f/4,5-5,6 VR. Det finns en äldre modell med samma ljusstyrka och brännvidd, men med långsam autofokus och en skärpa som inte lever upp mot dagens krav. Den säljs ut billigt nu.

Vi undrade givetvis hur skarp den nya versionen är. Björn Nordgren hade sett några jämförelser mot andra objektiv, men inga officiella uppgifter om hur objektivet skulle stå sig mot andra objektiv. Nikon har dock publicerat simulerade mtf-kurvor som du hittar här.

Om skärpan blir lika bra som alla hoppas på är den nya 80-400:an det objektiv som många natur- och actionfotografer längtar efter.

På den nya 80-400:an sitter zoomringen längst fram. "Nu sitter den där den ska", sa Martin Agfors och menade att balansen blir bättre med zoomringen främst. Det är ju den man håller i mest.

Zoomen kändes stor, men inte besvärande tung. Zoomringen var varken fast eller lös, men hade en svag friktion. Den går inte som i smör. För säkerhets skull finns en låsknapp för zoomen så att den inte fronten åker ut när man bär omkring på den.



Publicerad 2013-03-05.

7 Kommentarer

Benganbus 2013-03-05 18:32  
Jag är ständigt undrande över alla nya kameror/modeller som kommer...
Det blir mycket liksom! Hela tiden! ;)
Vad gäller brännvidd 28 resp motsvarande 35 mm, så påstår en sagesman till mig, att 28 mm e populärare i Japan!?
Svar från froderberg 2013-03-05 18:35
Många gatufotografer i New York kör 28 mm. Antar att det är rätt trångt i Tokya också.

Det är också lättare att beskära än att lägga till saker i bilden. Men porträtt med 28 mm är kanske ingen hit. Fujifilms lösning är en adapter för 28 mm.
Herr_Berg 2013-03-05 19:25  
Jag gissar på att nästa A modell kommer att ha liknande specs men med motsvarande 35mm och att den kommer att komma snart.
Bandyadde 2013-03-05 19:35  
Hur var AF på 80-400:an är den lika snabb som 300f4 eller 70-200 f4? Det var ju det sämsta med den gamla 80-400 gluggen! Och priset hur motiverar dom att den kommer kosta ca: 25 000 när Canons motsvarighet är betydligt billigare?
Svar från froderberg 2013-03-05 19:47
Svårt att få en uppfattning om af:en i ett konferensrum, men långsam kändes den inte.

Det är svårt att jämföra pris med modeller som är mer än 10 år gamla och där utvecklingskostnaderna är betalda och där det är viktigare att få sålt gluggen än att hålla sin marginal. Den nya 80-400:an innehåller en hel del specialglas som kostar. Jag gissar att Nikon kommer att sälja alla ex de tillverkar de närmsta åren utan att de blir liggande på hyllorna.
Benganbus 2013-03-06 08:55  
Jag kan väl också undra varför inte tex Nikon eller nå'n annan kopierat Fujis X100 eleganta sökare? Speciellt nu på vintern när man fotar i ett soligt snölandskap är den "analoga" sökaren bra att ha.
Johan Pihl 2013-03-06 12:04
Jag håller med dig, Bangan. Och en analog sökare är väl ganska lätt att få till, när man har en fast brännvidd? Men ändå bra att det går att skaffa en extern sökare att ha på blixskon. Bättre än inget.
Svar från froderberg 2013-03-06 13:21
Det finns en analog sökare till Nikon Coolpix A, men det saknas en elektronisk. En fördel med lös sökare är att kameran i sig kan göras mindre.

Fujifilms hybridsökar-koncept kommer säkert några att ta efter. Leica M9 Titan var en liten föraning om det.
ma59 2013-03-07 14:24  
"Coolpix A och P330 saknar båda inbyggd bildstabilisering"

P330 har sådan, i form av VR (= optisk)

Att A saknar bildstabilisering tycker iaf jag är en miss. Det är ju bra med hög kvalitet på höga ISO etc, men stabilisering tycker jag hör till på dagens kameror, och borde iom ett fast objektiv inte varit särdeles svårt att få till (men visst, den är inte ensam i kategorin om denna avsaknad)

Verkar ju vara trevliga kameror rent allmänt.
Svar från froderberg 2013-03-07 14:31
Det är tvärt om. Båda har inbyggd bildstabilisering.

Så här ska det stå: "Coolpix A och P330 saknar båda inbyggd wifi, men de kan använda wifi-adapter WU-1a."
senga 2013-03-08 08:40  
Drömmen som andrakamera är en vattentålig kompakt med stor sensor. Nu har den ena biten fallit på plats, hoppas den andra kommer snart!
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar