Bildbehandling
Nu får Eizos 27-tummare i ColorEdge-serien led-belysning. Sedan tidigare finns detta hos 24-tummarna.
De nya 27-tummarna kallas CG 277 och CX 271. Den stora fördelen med led-belysning är att den inte åldras lika snabbt som lysrör. Led drar också mindre ström och innehåller inte kvicksilver, vilket är bra för miljön. Eizo uppger att de nya skärmarna drar 40 procent mindre ström.
Kruxet med led-belysning är ljuset påverkas mer av temperaturen i skärmen. Därför krävs det mer avancerade kontrollkretsar för att hålla färgen jämn under en arbetsdag.
Eizo ColorEdge CG 277 och CX 271 täcker 99 procent att färgerna i färgrymden Adobe RGB. GG 277 har en inbyggd kalibrator för automatisk kalibrering och profilering. CX 271 behöver en extern kalibrator för att skapa en skärmprofil. I skärmen finns en sensor som korrigerar färgtemperatur och ljusstyrka till samma nivå som när skärmen kalibrerades.
För CX 271 måste en extern kalibrator användas för att skapa en skärmprofil, men sedan kan den inbyggda kalibratorn kalibrera skärmen med jämna mellanrum, så att skärmen får samma färgtemperatur och ljusstyrka som när profilen skapades.
Eizo uppger varken pris eller säljstart för de nya skärmarna.
8 Kommentarer
Logga in för att kommentera
?
:)jule
En skärm med lysrör behöver inte ge sämre bild. Det är snarare att man kan köpa en skärm med längre livslängd och lägre energiförbrukning när man ändå ska byta skärm.
Min Eizo från många år tillbaka har "svart på svart" på knapparna och två nya Asus har mörkgrått på svart. Trots ett fullt upplyst rum måste jag ta fram ficklampan för att hitta rätt bland knapparna. Eftersom man inte fingrar på dem speciellt ofta så lär man sig inte var de olika knapparna sitter.
Vilka är noggrannare? Varför kör inte båda områdena med det som är bäst?
>>Varför kör inte båda områdena med det som är bäst?
Vad säger att samma saker är bäst för båda områdena?
Detta är i alla fall färgkritiska skärmar där du kan extremt stor färgrymder och på så sätt avgöra om en bild riskerar bli övermättad eller inte. Och du kan se skillnad på minimala förändringar i bilden.
- Jämn färg och ljusspridning över hela skärmen
- ju större färgdjup/omfång desto bättre (dvs högre bits och större färgrymd)
- högre resolution = Bättre/mer arbetsutrymme
- noggrann kalibrering för bästa, mest naturtrogen färgåtergivning dels för analys och för resultatsbehandling.
- Så hög betraktningsvinkel som möjligt
- försöka uppnå "true black"
Så jag ser inte riktigt varför dessa är i olika kategorier rent marknadsmässigt; dock märkte jag på Eizos hemsida att sjukhusskärmarna analyzerar varje bild på skärmen skillt och balanserar ljuset beroende på om ena bilden är t.ex. i färg och den andra monokrom.
(Jag studerar med inriktning på Imaging inom just Biologi, Mikroskopi och Medicin vid Åbo BioImaging. Därav frågan. Märkte att samtliga skärmar i sjukhussalarna vid Åbo Universitets Central Sjukhus var Eizo-skärmar.)