Småstaden som många kör förbi
Många har nog missat småstaden Fritzlar, när man kört genom Tyskland på A7:an. Staden ligger 25 km sydväst om backarna vid Kassel, och där kan man med fördel göra en övernattning på väg söderut.
Fritzlar är en gammal domkyrko- och kejsarstad och den tyska småstaden som har mest medeltida hus. Den 2,5 km långa försvarsmuren med 10 torn från 1200-talet finns kvar.
Fritzlar grundades på 600-talet och kristianiseringen började där år 723, när munken Bonifatius fällde en ek och byggde en kyrka och ett kloster. Domkyrkan började byggas år 1085.
I Fritzlar valde en riksdag den första tyska kungen Heinrich I år 919.
Staden blev ej bombad av de allierade under kriget utan intogs av amerikanerna, men den fick stora vattenskador, när engelsk flyg bombade Ederdammen som ligger 15 km väst om Fritzlar.
Brunnen är från 1564
.
Rådhuset omnämndes redan 1109 och är därmed det äldsta i Tyskland.
.
Munken Bonifatius som fällde eken för att bygga sin kyrka på den plats där domkyrkan står nu.
.
-affe
Vacker välbevarad historik fångad fint i bild.
Ha det bra
Bob och Ninni
Inte så underligt för det finns platser i Sverige med
som jag inte känner till.
Det var mycket bra tagna bilder samt lärorik text.
Tänk så gammalt mycket är där nästan svårt tänka sig det.
Bilderna är som du vet helt inom det jag tycker så mycket om
att se. Arkitektur på bästa sätt även inne i kyrkan.
Ha det gott
Gun-Inger
Jag bodde denna gång norr om Melsungen i Wellerode/Söhrewald hos goda vänner. Amazonen var en bra bil på den tiden. Jag hade också en :-)
Tack för rundturen!
Eva
Mvh Wolfgang
Fantastiska bilder som vanligt!
//Kjell
/Wolfgang
Jag har inte bilat så mycket i Tyskland ännu
Ser fram emot lite turer kommande år
(Kommer ihåg filmen The Dam Busters som heroiserade de brittiska dammbombarna. Den strategiska tanken bakom dessa var enligt filmen att förstöra infrastruktur och industriell kapacitet. Filmen visade väldigt lite av resultaten, då den kom 1955 var det ju fred, och man undvek nog att visa sånt som att en fin medeltidsstad drabbades.)
Att bomba Ederdammen direkt från luften gav inget resultat, eftersom bara överdelen av dammen blev förstört. Det krävdes en bomb som exploderade under vattenytan som engelsmännen fick uppfinna för ändamålet. Den släpptes ungefär 200 m från dammen och studsade rullande på vattenytan, och när den träffade dammen så sjönk den och exploderade tidsinställt 10 m under vattenytan. På så sätt brast dammen vertikalt och en 5-7 m hög våg av vatten kom fri och dränkte förutom Fritzlar även Kassel som låg 5 mil öster om dammen.
Det var en stor framgång för de allierade. Jag har även sett filmen som Du talade om.
1957 besökte jag med min skolklass Ederdammen och vi lärde oss dess historia.
Den byggdes 1912 med gråsten, alltså inte med betong, vilket är ovanligt, men det gjorde att den gick snabbt att reparera.