@ Webberimakar'n
Vem var hon, kvinnan på Sundsby
Vem är hon kvinnan som skymtar i fönstret på Sundsby säteri? Finns hon där på riktigt eller spelar sinnerna en ett spratt.
Om man smyger in på ägorna på Sundsby en mörk kväll kan man i något av husen, plötsligt ana konturerna av en gestalt som stilla står och iakttager en genom ett fönster.
Är det Hvitfeldtskan som vakar över sina ägor?
Det finns ett otal skrönor sägner om den välbärgade kvinna, Margareta Hvitfeldt som ägde Sundsby och stora delar av Tjörn på 1600-talet. Det är inte i några rara ord man nämner hennes namn. Hjärtlös och sträng, styrt och domderat som hel karl lär hon har gjort.
Livet måste ha varit ohyggligt svårt på den tiden. Att dessutom vara en ensam och rik kvinna med mycket makt var sannerligen inte helt okomplicerat. Det sågs förmodligen inte med blida ögon från dåtidens män.
Min högst personliga gissning är Margareta var en stark kvinna som trots ett tragiskt levnadsöde tog sig samman och bestämde sig för att göra det bästa av situationen. Hon styrde Sundsby med järnhand och tänkte inte låta någon lura av henne förmögenheten. Precis som vilken samtida karl i samma position som helst hade gjort.
Men Margareta var kvinna och på grund av avundsjuka konkurrenter eller kanske avvisade friade, vem vet, får vi än idag höra talas om inmurade präster och huvudlösa hästar, som någon av dessa kanske en gång låtit sprida för att inte själva förlora ansiktet. Vem vet?
Turridning med sagor och sång
Här sitter man nu nöjd, mätt och belåten med sin dag. Två timmars långritt i vackra miljön runt Nääs slott har tillfredsställt dagens behov av rörelse och social samvaro.
Nu är det familjen, soffan och kaffekoppen som gäller i nämd ordning. Sitter och kikar på bilderna som jag tog med lilla diigitalkamera i magväskan.
Min härliga häst Freja visade sig vara en islandssto med mycket goda gångarter. Vår sjungande (jo hon uppmanade oss faktiskt att sjunga för hästen under turen. Hästarna gillar det tystlåten sång eller nynnande och när man sjunger frigörs spännigar i kroppen och man blir en mer följsam ryttare).
Ridledaren var kunnigt och delade frikostigt med sig av sin kunskap vilket gjorde turen till en angenäm och inte minst rolig upplevelse. Stundtals kryddades turen med berättelser om jätten bakom stendörren, älvor och prinsar.
En härlig personlighet. Lite av den gamla skolan. Mycket tydlig att här är det hästarnas väl och ve som är prioritet 1. (Gott att höra) Hästen gör inte fel - den gör som du säger till den. Blir det fel så har du gett den fel signaler. Tiden flög iväg så fort att jag varken hann eller vågade ta fram kameran under själva ritten.
Det blev några misslyckade skott från marken, duger knappt som minnesbilder: Som väl är minnet av ritten vacker och härlig det värmer gott och länge :-)
Turridning i havsbandet
När fritidsföreningen på jobbet erbjuder turridning på islandshästar var det ett tillfälle jag gärna tog.
Stall Tofta bjöd på en härlig ridtur på trevliga hästar runt Tofta herrgård. Min pålle hette Hjortör och var en trevlig bekantskap som bjöd på en trevlig töltupplevelse.
Halvvägs bjöds hästarna på en välförtjänt vila och ryttarna på fika med utsikt över havet. Inte fy skam :-)