Testudines Bilddagbok
Sommar, arbete och slapphet. 24 Juni 2017
Klöver, vet inte om jag har helt rätt här, men jag tycker den blivit rätt sällsynt att se hela hagar blomma med klöver. Denna hittade jag i närheten av våra jordgubbar.
Teja vår vakthund, som håller sork möss och fåglar som tar jordgubbar borta. Hon sitter ofta och bara har koll.
Några egna jordgubbar fick vi även i år lagom till den obligatoriska midsommartårtan.
Den här växte upp i en av våra odlingslådor. Ingen aning vad det kan vara men när den inte blommar är den bara långa gröna blad.
Arbete ja, min fru hon jobbar även denna helgen. Slappheten står jag helt själv för denna dag. Sommaren har kommit och den stannar några månader.
Trångt i boet, de små växer 20 juni 2017
Det börjar bli trångt och först trodde jag att en av dom saknades. Men efter att gått igenom alla bilderna är dom fortfarande sex stycken små ungar.
Här syns bara fem av dom.
Det är trångt när någon av dom vill sträcka på vingarna. Att ingen ramlar ur boet är nog bara tur.
Deras miner kan ibland tolkas som att dom är en aningen trötta på varandra.
Kan han inte vara tyst, kan man tro att de tänker.
Deras kroppar börjar täckas av fjädrar.
En kamp om att vara på rätt ställe när maten kommer.
Hanen med näbben full av insekter. Det verkar som dom inte bryr sig om mig. Denna gång satt jag vid ett bord bara 10 meter från boet.
Det gäller att komma högst för att kanske få lite mat.
Aldrig är dom nöjda, men kanske kan man harkla upp lite till, ser han ut att tänka.
honans tur att mata. En timma satt jag och tog kort och under den tiden hann dom med att mata fyra gånger.
Det är inte bara att mata ungarna. Efter matningen satt föräldern kvar för att vänta ut om det var någon som skulle göra nummer 2.
Snabbt fångade hon upp den vita kapseln, (det ser ut som en kapsel) den svalde hon sedan.
Ensamma igen och dags att hitta en bekväm plats på att ta en liten sovstund.
Till slut blir det lugnt i boet och ungarna sjunker ner i boet.
Somnar mätt och belåten.
Koltrastpar med Ungar 18 Juni 2017
Det är full aktivitet i boet och på båda föräldrarna. Jag har nu sett att även honan finns med och kommer med mat. Båda föräldrarna börjar bli lite vana vid oss och hundarna. Ibland sitter en av föräldrarna på gräset med näbben full med mat och tittar bedjande på en, skall du inte flytta på dig så att jag klan mata mina ungar. Samma beteende verkar de fåglar som bor i holkarna som finns i våra träd.
Ungarna verkar mest sitta och gapa och det även om ingen förälder är i närheten.
Jag satte upp kameran på ett stativ och startade wifi och anslöt till kameran med telefonen. Verkar bara fungera 5-10 meter. Hittade ett litet gömställe där jag satt och väntade på matning. Hanen kom efter ca 15 minuter. Efter det blev att justera kameran så att mer av den matande föräldern kom med i sökaren.
Jag satt där i 2 timmar och på den tiden hann föräldrarna mata 2 gånger var. Varje gång städade föräldrarna upp i boet. Små vita runda kapslar som dom åt upp.
Det är en som alltid får igång dom andra. Det är tur att dom inte låter något.
Helt plötsligt är honan där och hur hon håller reda på vem som får mat eller inte verkar mer gå ut på slumpen, eller den som gapar mest och högst.
Kopparorm och lite grönt på menyn denna gång.
Ser ut som hon delat den i mindre bitar innan hon kom till boet.
Grönsaker någon?, nere till vänster kan man skymta en bit av kopparormen.
En kärleksfull blick innan det är dags att ge sig av från boet och fånga mer mat.
Nytt liv runt stugan 16 Juni 2017
För några veckor sedan upptäcka vi ett bo med ett ägg i. Boet var i anslutning till dörren till vår verktygsbod/tvättstuga. Min dotter hittade även ett liknande ägg i komposten som inte är så lång därifrån. Ägget som hon hittade placerades bland dom andra, som då var 3 st.
När jag senast kikade till boet så var hela boet fyllt med blåa ägg. Jag kände med handen försiktigt på ett av dom och det kändes varmt. Jag satte mig inte så långt därifrån men i skydd så jag inte syntes. En koltrast hane, den var helt svart kom flygandes till boet. Lästa lite i en fågelbok och fick reda på att hanen kan ta över ruvningen om honan dör eller försvinner. Jag försökte planera in mina besök i boden så de blev så få som möjligt.
Efter att varit i stan några dagar kom vi tillbaks jag och min dotter. Jag låser alltid när jag skall vara borta ett tag. Jag gick ner till boden för att låsa upp. Tittade som hastigast mot boet och fick se en stor öppen mun. Tog fram mobilen och höll den över boet. Boet sitter högt upp så man ser inte ner i det. Tog en bild och såg då att alla äggen var kläckta.
Idag när jag kollade in boet så såg jag flera hungriga näbbar som stack upp över kanten.
Det första ägget, den 26 maj var det.
Nu tänker jag lämna dom ifred några dagar. men sedan när dom blivit lite mer livskraftiga skall jag se om jag kan rigga upp en kamera och ta några bilder.
Den här var en kul händelse för mig, efter en annars väldigt jobbig period. Det känns bra att få se med egna ögon hur livet har sin gång.
Det växer runt stugan. 27 maj 2017
Solen lyste genom det röda hjärtat. Jag var tvungen att försöka förmedla det genom en bild. Det är inte alltid lätt att få växterna att klara sig. Här finns massor av djur som vill annat. Om inte haren smaskar i sig de blommande blommorna. Är snart rådjuren där och smaskar i sig av både träd och blommor. När man sedan tror att vi och hundarna sett till att inga djur kommer och smaskar i sig. Då dyker den värsta fienden. Den spanska snigeln.
Även en inte så välkommen blomma i gräsmattan är vacker. Grannens barnbarn kom springande mot mig. Han hade en utblommad maskros i handen. Vet du vad man gör med en sådan här blomma, ropade han till mig.