Blandade bilder och funderingar.

Blåstjärna Scillla. Att utrotas!

Varje liten växt har ett namn, inte ett eget. Utan som art. Vad är det som driver oss människor att bestämma namn på alla växter. Inte bara ett namn så man vet vad man pratar om utom dom skall in i olika klasser sättas samman med andra som är lika. Kategoriseras kartläggas samlas in. Planteras på en botanisk trädgård sparas som frö/lök och sedan utrotas. För det är väl det vi gör? 

Vad är det vi gör som är så fel? Varför låter vi alla viktiga beslut tas av dom som äger och ser en vinst i ägandet. Växter som blommar på våren innan träden får löv. Visst har dom ett värde för oss. Ett värde som inte kan mätas i kronor. För dom första insekterna bin mm som vaknar till liv är dom nog mer värdefulla än något som vi kan njuta av. Visst är dom vackra. Jag tycker det räcker för att bevara skog och mark som den är. När jag var bara ett par år gammal, bodde vi i en trång lägenhet i Göteborg. Vi flyttade ut från staden. Min far byggde oss ett hus. Ett hus som låg intill skogen. En skog med stora träd och på våren lyste det vitt av alla vitsippor. Den skogen finns inte idag. Där min skog låg är det idag ett helt litet samhälle. Inget fel i det. Eller? Vad jag tror jag menar är att vi ser inte vad vi gör förrän det är försent. 

Inlagt 2022-04-22 00:32 | Läst 996 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Svar på det första: Vetenskap, det började med Linneus. Att lära sig hur naturen fungerar, hur arter är släkt med varandra och utvecklas, det hjäper oss att förstå och veta hur arter även ska kunna bevaras och fortleva. Det andra: Pengar hos dom som inte förstår naturen och hur den fungerar, brukar inte vara en bra kombination.
Nu är ju inte Scilla någon art som är hotad, utan mår väldigt bra. Hos oss mest som trädgårdsväxt och inte vild. Värre då med flera andra arter som hotas av t.ex våra skogsbruksmetoder och annat vi människor hittar på.
Svar från skalman-63 2022-04-22 10:06
Hotad eller inte, det får morgondagen avgöra. Kanske tar den någon annan plantas plats genom att vi odlar den. I vårt sätt att försöka förstå naturen, förstör vi den samtidigt i en sådan omfattning. // Jörgen
syntax 2022-04-22 10:28
Jag kan inte låta bli att notera i sammanhanget att Linné hade helt fel i sin klassificering av växtriket. Det har modern genetisk forskning visat. Arterna har inte alls de släktvisa och klassificeringsgrundande samband som Linné trodde.
En offentlig hemlighet så att säga... :-)
Skogen skall räcka till mycket. Den ska ge virke, flis till värme, miljöbränsle, stora vindkraftparker, och mycket annat. Samtidigt skall den och dess biologiska mångfald bevaras. Artrikedomen skall skyddas.
Jag har lärt mig att när politiker säger att: "Vi skall göra det och det - samtidigt skall vi..." Då skall man se upp. Det är det lilla ordet "samtidigt" som är nyckelordet - dom står nämligen och ljuger munnen svart.
Det går inte ihop - och barndomens skog och mycket, mycket annat ryker all världens väg. Så blir det så länge vi blir fler och fler på planeten, och vi vill ha mat på bordet och el i ledningen - för att inte tala om alla tjänster och produkter som skall göra livet angenämt.
Svar från skalman-63 2022-04-22 09:52
Ja, det går inte ihop. Konstant tillväxt kräver väl att vi blir fler. Det finns som du skriver många men och samtidigt. Det är som vi bara tuffar på och hoppas att Gud skall ge oss en ny planet att exploatera. Ha det gott // Jörgen