Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Mästerflygare bland körsbärsträden

Jag undrar verkligen hur småfåglarna kan flyga så obehindrat mellan täta körsbärsgrenar utan att krocka med grenar och kvistar som ju växer ganska tätt. Själv brukar jag få grenar i öron och ögon och riva mig överallt när jag plockar körsbären på hösten. Här några exempel på mästerflygarna i vår trädgård.

En grönsiska som ätit sin frukost ger sig ut på en flygtur i snåret.

En pilfink breder ut sina vingar i snårskogen. Jag ser aldrig att de krockar med någon gren eller fastnar.

Talgoxen kastar sig ut bland kvistarna med fullt flax och landar så småningom med ett säkert grepp om en gren.

Hur gör dom?

De är snabba också så det krävs kort slutartid = hög ISO = en del brusreducering.

Inlagt 2024-03-31 11:33 | Läst 380 ggr. | Permalink
Ja det har jag också funderat på. Här kommer dom i hög hastighet och svichar in under några grenar och landar elegant på en kvist. Förutom det så ibland med millisekunders tvära svängar.
HaD/Gunte..
Svar från stenp 2024-04-01 09:17
Ja, att inte vingarna skadas? Pilfinkarna flyger ofta omkring inne i de värsta taggsnåren utan problem.
Jättefint bildreportage! Man blir förundrad. Normalt försöker väl en fotograf frilägga fågeln, men här har du fågeln mitt inne i snåren.
Svar från stenp 2024-04-01 09:15
Tack för uppskattningen! Det krävdes manuell fokus för min kamera är inte senaste årsmodell med AF som låser på fågelögon.
Det här är fascinerade och visst kan man undra hur det går till och hur de hinner uppfatta grenarna som de ju måste väja för. Jag brukar ha minst 1/2000s när jag fotar flygande småfåglar och då hamnar ISO ofta på 5000 eller mer om det är mulet.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2024-04-01 15:50
Det finns säkert forskning på området. Jag läste för flera år sedan att drönartillverkare studerade fåglarnas förmåga att undvika hinder. Här hade jag 1/3200, ISO 6400, F6,3.
Ja, det är verkligen ett under i den vegetationen. Försök slå en golfboll genom grenverket istället!
Hälsningar, Bjarne
Svar från stenp 2024-04-04 14:53
Jag har noterat att de t.o.m. klarar att flyga i en svärm igenom. Har en drös grön- och gråsiskor just nu som är rätt många och när ekorren kommer så flyr alla samtidigt rakt genom körsbärsträdens trassliga grenar.