Någon gång då och då pockar en bild på att få lite uppmärksamhet och har kanske en historia att berätta. Då hjälper jag den att synas.

Ris och ramen - del 7

Del 7 av resan till ris och ramen. Kanazawa. Idag börjar Hyakumangoku Matsuri, 3 dagars festival i Kanazawa och vi är där. Hyakumangoku betyder ungefär 150 miljoner ton ris.

Vi kom med lokaltåget från Morimoto till en av världens vackraste järnvägsstationer enligt "Travel Leisure" som är ett USA-baserat resemagasin. Jag vet inte om jag håller med, möjligen ska den vara med på listan över spektakulära stationsexteriörer. Nåja, de är stolta över stationen här i alla fall, inte som i Kyoto där de gick man ur huse för att slippa sin nya, dock utan att lyckas.

Kanazawa centralstation.

 


På stationen möttes vi av okigari monaka i form av marsipanomslutna plommon med festivalens maskot utanpå.

 


På stationen gick det också att köpa fina och goda lunchlådor. Sååå gott!

 

Kanazawa castle.

 

Port till slottet i Kanazawa.

 

Gyokusen-inmaru. Alldeles nedanför de höga murarna upp mot Kanazawa castle. Anlades 1634 men har ändrats många gånger under åren som gått sedan dess.

 

Även om det är rätt dyrt, går det att hyra Kimonos för att vara fina under en dag eller till ett speciellt tillfälle.

 


Kenroku-en. En av tre "perfekta trädgårdar" i Japan. Den är känd för att vara mycket vacker alla årstider och är öppen hela året om.

 

Själva festivalen började med att det var matmarknad i hela stan på fredag eftermiddag och kväll. En hög nivå på street food. Vi blev rätt mätta för det var mycket som vi måste smaka på.

 


På fredagskvällen samlades deltagare för att vara med i Kaga-yuzen Toro-nagashi som är en eldfest som avslutas med att ett tusental lanternor med levande ljus flyter nedför floden Asano mellan två broar mitt i staden.

 

Rätt lugn festivalstämning på fredagen, men i morgon lördag blir det full fart.

Inlagt 2023-02-01 17:01 | Läst 369 ggr. | Permalink
Kul att följa din resa och vilken tajming att komma till en stad med en festival. Men det kanske ni hade planerat. Att hyra en kimono är kanske som att hyra en högtidsdräkt här? Spännande med en matfestival och jag antar att det kändes säkert att äta från de olika stånden. Hur betalade man, med pengar, eller kunde man använda kort? Stämningsfull sista bild, även om lanternorna blir skräp i vattnet så småningom.
Hälsningar Lena
Svar från stenp 2023-02-01 20:35
Jo, det var noga uträknat att vi skulle på festival. Vi blev aldrig dåliga av mat i japan. Det var lite olika med betalningen på festivalen, ibland cash ibland kort. Laternorna samlades in med hjälp av ett stort nät som var uppspänt vid nedre bron, så inget skräp blev det, det är ju japan :)
Hej,
Tack för dina bildberättelser från Japan. De är tänkvärt att återuppleva gamla upplevelser. Japan är ett land väl värt att besöka och resa i. Både natur och kultur är värd tanke ochbesök.
Ha en fin vecka
Bob
Svar från stenp 2023-02-02 07:29
Tack för att du talar om att du har nöje av min berättelse. Jag håller med dig och skulle gärna åka dit igen.