To stay or not to stay analogue,
Semester 3
Sista veckan av min semester är på gångs just nu. I fredags på kvällen körde vi bilen ombord på natt-tåget från Helsingfors till Kolari och på lördagförmiddag var vi framme. Sedan några timmars körning och vi var framme i Kilpisjärvi. Första natten var vi på norska sidan, innan vi slog läger på Kilpisjärven retkeilykeskus (ungefär: center för friluftsliv). Igår gick vi från Kilpisjärvi över Mallatunturi till Treriksröset. Terrängen var inte alltid den bästa för två opererade knän... Men i stort rätt så lätt vandring. Här stretar frun framåt över ett stenigare avsnitt.
Men fram kom vi och övernattade i Kuohkimajäri ödemarksstuga på finska sidan ca 400 m från röset. På morgonen vaknade vi till strålande sol efter en kall natt, det låg en tunn isskorpa på de mindre vattendragen. Vi gick också och kollade på svenska röset 01, Sveriges nordligaste punkt. Här en panoramabild med i-luren mot röset från finska sidan. Som bekant har norrmännen de bästa fjällen...
På hemvägen valde vi det lättaste alternativet och gick 3 km till Koltalahti på svenska sidan och tog båten över sjön tillbaka till Kilpisjärvi. Det här är som sagt telefonbilder återkommer säkert senare med nån bild från kameran.
Ha det bra!
Semester 2
Min tredje semestervecka tillbringade vi till största delen på Åland. SFI-mästerskapen (Svenska Finlands Idrottsförbund) i friidrott avgjordes under dagarna tre på en splitterny Baltic Arena i Mariehamn. Jag hade fyra idrottare med som gjorde tillsammans nio starter så det fanns att hålla koll på.
Efter tävlingarna blev det några dagars "riktig" semster på Åland och vi tog den norra linjens skärgårdsfärjor hem via Vårdö, Kumlinge och Brändö till Gustavs på fastlandet.
På Vårdö, den första ö-kommunen utan fast vägförbindelse, råkade jag på de här fina postlådorna. Trevligt med personliga lådor och inte de trista standard plastlådorna.
På Vårdö finns också Ålands minsta museum, ett telemuseum, som alltid är öppet och med fritt inträde.
Från Vårdö fortsatte vi med färjan till Kumlinge. Där finns en liten vacker gråstenskyrka med otroligt fina målningar på insidan. Under stora ofreden hade ryssarna använt kyrkan som stall och det har varit ett stort jobb att söka fram de gamla målningarna.
Från huvudön i Kumlinge kommun tog vi en mindre färja ut till ön Seglinge. Där hittade vi de här välskötta båthusen.
På Kumlinge finns också en gammal flygfyr. Jag visste inte ens att det har funnits sådana. Enligt Wikipedia byggdes den 1937 för att "understödja regelbunden flygtrafik mellan Helsingfors och Stockholm" . Det fanns fyra av dem, de övriga i Mariehamn, Iniö och Åbo.
Från Kumlinge fortsatte resan mot nästa ökommun som är Brändö. Utanför bybutiken stötte vi på det här fransktalande paret, ett smygskott med telefonen genom bilfönstret. Skulle den cykeln kunna berätta vad allt den varit med om... Åland och framför allt åländska skärgården är som gjord för cykelsemester.
Det här är vår sista kaffepaus på Brändö, ett "café" med härlig utsikt. Som analogkamera med på resan var min Noblex 135 sport. Blir kanske några panoramabilder i nån senare blogg när höstmörkret smyger sig på på riktigt och man själv smyger ut i mörkrummet.
Raumo
Det har blivit lite glesare med bloggningen på sistone, men jag skall försöka skärpa mej...
Under semestern var vi bl.a några dagar till Raumo (finska Rauma). Raumo är Finlands tredje äldsta stad, eller fjärde om man räknar med Viborg som blev på fel sida gränsen efter krigen. Raumo är mest kännt för Gamla Raumo (Vanha Rauma) med sina många välbevarade träbyggnader och tack vare dem är Vanha Rauma med på Unescos världsarvslista. Vädret var inte det allra bästa, det blev en del cafébesök på grund av regnskurar. Raumo är en liten stad så man gör den bäst till fots. Här är några smakprov från Vanha Rauma
Förutom Vanha Rauma är staden kännd för sin stolthet Rauman Lukko som spelar ischokey på högsta nivå i Finand. Raumo är den till invånarantalet minsta staden i ligan. Lukko vann sitt första FM gult 1963 och i våras var det stor fest då de vann sitt genom tiderna andra mästerskap. Det syntes fortfarande bra i gatubilden, flaggor och spelskjortor hände i många fönster. Så här såg det ut vid bibliotektet (märkte nu först att det blev en ofrivillig selfie med telefonen...).
Från Raumo går de sjöbussar ut till några holmar t.ex Kylmäpihlaja som är en fyrö och Kuuskajaskari som var i arméns bruk, de sista beväringarna som tjänstgjorde på Kuuskajaskari hemförlovades 1996. På bägge öarna finns restaurang och enkel inkvartering. Vi valde att besöka Kuuskajaskari. Där finns ännu en hel del lämningar som påminner om arméns tidigare närvaro som skyttevärn, skjutbana, vakttorn, kanoner mm mm. Och så råkade vi på ett dass med plats för åtta man!
Men som alltid tar semestern slut och den grå vardagen tar vid. Bilden på hemväg från Kuuskajaskari beskriver det ganska så bra.
Den här gången var en Olympus OMD E-MII med som resesällskap (alla bilder förutom flaggan). Holgan fick representera analoga sidan, vi får se om jag återkommer till senare.