Rggus Reflections "Malmö med omgivning"
Gammalt och nytt bokhus
Malmö stadsbibliotek, den gamla byggnaden, öppnades 1905, ett hus som ser ut som ett slott och har utsetts till en av de tolv vackraste biblioteken i världen. Men på 60-talet hade biblioteket vuxit ur sina lokaler. Efter många politiska turer så byggdes en ny etapp sidan om, och som stod klart och invigdes 1997 /// Robert G
Gammal fasad "spegling av ett århundrade
En husfasad som speglar det gångna århundradet, 1900-talet. Huset står vid Möllevångs Rondellen i Malmö, byggt 1903, som många av de gamla husen runt Möllevången. En husfasad som ett helt århundrade varit med om både mörka tider och ljusa tider. När det gäller svartvit foto eller färg foto så är det en individuell bedömning, vilket som är bäst /// Robert G
Nöden är uppfinningarnas moder
Mat i kris. Att krig och oroliga tider påverkar matpriserna och matvanorna har de flesta av oss märkt det senaste halvåret. Men hur pass mycket påverkar det oss nu det vi går igenom just nu. Vad vi stoppar i oss i ett längre perspektiv? Rent historiskt kan man konstatera, mycket mer än vad man tror. Vår svenska matkultur är nästan helt formad av kris, krig och katastrofer. Faktum är att det kan vara svårt att hitta något på ett traditionellt julbord som inte är resultatet av något gråt eller misär.
Under 1700-talet hade vi nödår ungefär vart femte år och under 1800-talet var vi ett av världens fattigaste länder. Det skulle dröja till 1900-talet innan vi regelbundet började äta färsk mat. I stället var vi en nation som torkade, syrade, saltade och rökte. Fångade man en fisk lärde man sig snart den hårda vägen att inte avnjuta den grillad som någon livsnjutare. Nej, eftersom något djävulskap säkert stod inför dörren, var man tvungen att spara det till senare. Så det röktes, torkades eller saltades.
Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd, utan hårt bröd, "därav namnet knäckebröd" Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt. Under andra världskriget förändrades vårt sätt att äta ännu mer. På grund av brist och ransonering, skapades en ny matkultur, om hur man skulle dryga ut maten. Konserver blev populärt. Och efter när kriget var slut, började en hel värld vänja sig med snabbmat och färdigfrysta middagar och halvfabrikat. Och vips så var halvfabrikatets tidsålder där.
Våra matvanor ändras ständigt. Så hur våra matvanor kommer att bli nu framöver eller i framtiden, det återstår att se / Robert G
Malmo Today " Sista uteserveringen "
För två veckor sedan vid Malmö Central en av uteserveringarna, det blev nog den sista för i år med sommar värme en strålande varm dag /// Robert G