Rggus Reflections "Malmö med omgivning"

Rggus Reflections är en fotoblogg om stadsmiljön och allt det innebär. Jag är en gatufotograf som gillar att vara aktiv och dokumentera de urbana gatorna med allt som det innebär i stadsmiljön och omgivning.

Nöden är uppfinningarnas moder

Mat i kris. Att krig och oroliga tider påverkar matpriserna och matvanorna har de flesta av oss märkt det senaste halvåret. Men hur pass mycket påverkar det oss nu det vi går igenom just nu. Vad vi stoppar i oss i ett längre perspektiv? Rent historiskt kan man konstatera, mycket mer än vad man tror. Vår svenska matkultur är nästan helt formad av kris, krig och katastrofer. Faktum är att det kan vara svårt att hitta något på ett traditionellt julbord som inte är resultatet av något gråt eller misär.

Under 1700-talet hade vi nödår ungefär vart femte år och under 1800-talet var vi ett av världens fattigaste länder. Det skulle dröja till 1900-talet innan vi regelbundet började äta färsk mat. I stället var vi en nation som torkade, syrade, saltade och rökte. Fångade man en fisk lärde man sig snart den hårda vägen att inte avnjuta den grillad  som någon livsnjutare. Nej, eftersom något djävulskap säkert stod inför dörren, var man tvungen att spara det till senare. Så det röktes, torkades eller saltades.

Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd, utan hårt bröd, "därav namnet knäckebröd" Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt. Under andra världskriget förändrades vårt sätt att äta ännu mer. På grund av brist och ransonering, skapades en ny matkultur, om hur man skulle dryga ut maten. Konserver blev populärt. Och efter när kriget var slut, började en hel värld vänja sig med snabbmat och färdigfrysta middagar och halvfabrikat. Och vips så var halvfabrikatets tidsålder där.

Våra matvanor ändras ständigt. Så hur våra matvanor kommer att bli nu framöver eller i framtiden, det återstår att se / Robert G

Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd "som övriga världen" utan hårt bröd "därav namnet knäcke" eftersom man kunde knäcka det. Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt.
Nej, eftersom något djävulskap med största sannolikhet stod inför dörren var vi tvungna att spara den till senare. Så den röktes eller torkades till lutfisk, saltade eller lade in. Ibland lät vi den ruttna och kallade den för surströmming.
 
Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd "som övriga världen" utan hårt bröd "därav namnet knäcke" eftersom man kunde knäcka det. Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt.
Nej, eftersom något djävulskap med största sannolikhet stod inför dörren var vi tvungna att spara den till senare. Så den röktes eller torkades till lutfisk, saltade eller lade in. Ibland lät vi den ruttna och kallade den för surströmming.
 
Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd "som övriga världen" utan hårt bröd "därav namnet knäcke" eftersom man kunde knäcka det. Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt.
Mat i kris. Att krig och oroliga tider påverkar matpriserna har de flesta av oss märkt det senaste halvåret. Men hur pass mycket påverkar det oss nu det vi går igenom just nu. Vad vi stoppar i oss i ett längre perspektiv?
 
Rent historiskt kan man konstatera, mycket mer än vad man tror. Vår svenska matkultur är nästan helt formad av kris, krig och katastrofer. Faktum är att det kan vara svårt att hitta något på ett traditionellt julbord som inte är resultatet av något gråt eller tandagnisslan.
 
Under 1700-talet hade vi nödår ungefär vart femte år och under 1800-talet var vi ett av världens fattigaste länder. Det skulle dröja till 1900-talet innan vi regelbundet började äta färsk mat. I stället var vi en nation som torkade, syrade, saltade och rökte. Fångade man en fisk lärde man sig snart den hårda vägen att inte avnjuta den grillad  som någon livsnjutare.
 
Nej, eftersom något djävulskap med största sannolikhet stod inför dörren var vi tvungna att spara den till senare. Så den röktes eller torkades till lutfisk, saltade eller lade in. Ibland lät vi den ruttna och kallade den för surströmming.
 
Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd "som övriga världen" utan hårt bröd "därav namnet knäcke" eftersom man kunde knäcka det. Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt.
 
Under andra världskriget skulle vårt sätt att äta förändras ännu mer. Brist och ransoneringar skapade en ny kultur där hemmafruar började byta recept och tips om hur man skulle dryga ut maten.
 
Konserver blev populärt men det mesta som producerades gick till soldater i fält, så på hemmafronten slog färdigfryst mat igenom stort. sedan när kriget var slut, var det en värld som vant sig vid snabbmat, färdigfrysta middagar och halvfabrikat. Och vips så var halvfabrikatets tidsålder här
 
Och våra matvanor ändras ständigt, så hur våra matvanor i framtiden blir, det återstår att se ///// Robert G/Street Scene
Postat 2022-10-09 10:54 | Läst 1889 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Personalmatsal

Det kan svida till i hjärtat av ett ord som detta, som betecknar något som man upplevt och tillbringat tid i, i hela mitt yrkesliv. För mig står personalmatsalen för platsen där man äter tillsammans och pratar med sina arbetskollegor. Det står för ett sammanhang där man har arbetskamrater som man kan sammanstråla sin vardag med. Nu har man bara köket där hemma med familjen, men det duger bra det också. Man försöker få lite kollektiv matsalsfeeling hemma. Man kan sakna olika tillfällen som kaffe fika eller julbord, när alla samlas. personalmatsalen har också hjälpt till många gånger när man har behövt skingra tankarna.

Man har inte behövt vara ensam när demonerna blivit stora och påträngande, och livet känts tungt, då har man haft arbetskamraterna, och ett uppiggande småprat.

Ordet personalmatsal är ett pampigt ord med sina 3 a:n. Det blir som en trestegsraket, som fyras av i positiv riktning. Och det har en vacker patina, från en tid då orden tydligt talade om vad de betydde. Idag när man talar om personal omvårdnad, så använder man den löjliga benämningen HR "Human Resources" . Ordet personalmatsal, det är tydligt och redigt ///// Robert G 

 

Postat 2022-09-22 16:46 | Läst 1059 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Stoppa tiden " det går för fort"

Kanske har det med den begynnande ålderdomen att göra, att man har börjat räkna tiden. Det gamla huset i staden som är gammalt och överlevt många generationer, kan det vara 300 år. Eller hur gammalt är trädet i parken som stått där alltid. Rosenbusken som stod i rabatten, när vi flyttade in, hur många år har den blommat nu. Kändisar på Tv, radioröster, artister, skådespelare, hur gamla är de? Äldre människor kan se yngre ut, skönheten består "som jag ser den" och sällan har med ungdom att göra. Världens äldsta människa, en Fransk kvinna, Lucile, föd den 11 februari 1904. Kan jag slå det rekordet, har jag hela livet kvar att leva. Det är sannerligen något att grunna över. Varför vet jag inte riktigt. Men ändå, tiden går. Livet går vidare till ändhållplatsen ////// Robert G

Postat 2022-09-16 14:51 | Läst 2296 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Måndagsträff på Ffim " Foto historia "

Måndagsträff på Ffim Fotografiska Föreningen i Malmö , denna måndagen var det fotohistoria på agendan,  föreläsning om kända fotografer som Ansel Adams och Diane Arbus. Fotohistoria är alltid intressant så de blev en givande och trevlig måndagsträff / Robert G

Postat 2022-09-13 14:26 | Läst 704 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Malmo Today "Konst direkt från kanalen"

Allt kan bli konst även när det är uppfiskat från Malmö kanal. Och ja, elsparkcyklarna finns över allt, även i kanalen. Och nu även som konst utställning // Robert G

Postat 2022-09-09 15:40 | Läst 763 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 58 Nästa