Rggus Reflections "Malmö med omgivning"
Nöden är uppfinningarnas moder
Mat i kris. Att krig och oroliga tider påverkar matpriserna och matvanorna har de flesta av oss märkt det senaste halvåret. Men hur pass mycket påverkar det oss nu det vi går igenom just nu. Vad vi stoppar i oss i ett längre perspektiv? Rent historiskt kan man konstatera, mycket mer än vad man tror. Vår svenska matkultur är nästan helt formad av kris, krig och katastrofer. Faktum är att det kan vara svårt att hitta något på ett traditionellt julbord som inte är resultatet av något gråt eller misär.
Under 1700-talet hade vi nödår ungefär vart femte år och under 1800-talet var vi ett av världens fattigaste länder. Det skulle dröja till 1900-talet innan vi regelbundet började äta färsk mat. I stället var vi en nation som torkade, syrade, saltade och rökte. Fångade man en fisk lärde man sig snart den hårda vägen att inte avnjuta den grillad som någon livsnjutare. Nej, eftersom något djävulskap säkert stod inför dörren, var man tvungen att spara det till senare. Så det röktes, torkades eller saltades.
Bröd bakades förstås, men inget mjukt bröd, utan hårt bröd, "därav namnet knäckebröd" Det kunde hänga på en pinne i flera år innan det blev oätligt. Under andra världskriget förändrades vårt sätt att äta ännu mer. På grund av brist och ransonering, skapades en ny matkultur, om hur man skulle dryga ut maten. Konserver blev populärt. Och efter när kriget var slut, började en hel värld vänja sig med snabbmat och färdigfrysta middagar och halvfabrikat. Och vips så var halvfabrikatets tidsålder där.
Våra matvanor ändras ständigt. Så hur våra matvanor kommer att bli nu framöver eller i framtiden, det återstår att se / Robert G
Malmö Naturfestival
Malmö Naturfestival i Slottsparken med diverse olika aktiviteter som har med naturen att göra en två dagars festival och man kan samtidigt ha picknick i parken //// Robert G
Här ligger idioten
Det är inte konstnären som ligger där, vilken idiot som ligger där vet jag inte. Det är galleri natt den här helgen. Bilderna är från konstkällaren i Mitt Möllan på Möllevången i Malmö. Det var lite tunt med utställare i år, många återbud. Men en del övernattare var där // Robert G
Personalmatsal
Det kan svida till i hjärtat av ett ord som detta, som betecknar något som man upplevt och tillbringat tid i, i hela mitt yrkesliv. För mig står personalmatsalen för platsen där man äter tillsammans och pratar med sina arbetskollegor. Det står för ett sammanhang där man har arbetskamrater som man kan sammanstråla sin vardag med. Nu har man bara köket där hemma med familjen, men det duger bra det också. Man försöker få lite kollektiv matsalsfeeling hemma. Man kan sakna olika tillfällen som kaffe fika eller julbord, när alla samlas. personalmatsalen har också hjälpt till många gånger när man har behövt skingra tankarna.
Man har inte behövt vara ensam när demonerna blivit stora och påträngande, och livet känts tungt, då har man haft arbetskamraterna, och ett uppiggande småprat.
Ordet personalmatsal är ett pampigt ord med sina 3 a:n. Det blir som en trestegsraket, som fyras av i positiv riktning. Och det har en vacker patina, från en tid då orden tydligt talade om vad de betydde. Idag när man talar om personal omvårdnad, så använder man den löjliga benämningen HR "Human Resources" . Ordet personalmatsal, det är tydligt och redigt ///// Robert G