Gamla avlagda vattentorn i Malmö
Detta är en fortsättning från förra blogg inlägget då det visade sig att det fanns intresse. Tre avlagda vattentorn i Malmö som används till annat.
Tre vattentorn i Malmö som blivit kulturhistoriska monument. Kirsebergs vatten har stått på sin kulle ganska länge nu. 1879 stod vattentornet färdigt, 27 meter högt, och blev kallat ståndröret. men under första världskriget blev det ombyggt till nödbostäder, för fattiga familjer, och socialt utslagna personer, fram till våra dagar , då det köptes upp av ett fastighetsbolag, och byggdes attraktiva bostäder.
Pildammstornet stod klart 1903 på minnesrik mark. Här uppdämdes Korrebäcken för cirka 420 år sedan och vi fick den första Pildammen. Vatten leddes härifrån i två trärörsledningar till en brunn på Stortorget. Malmö fick därmed den första ordnade vattentillförseln i Sverige. Men Malmö växte och tillslut räckte inte detta vattentorn till. Har numera fått en kulturfunktion.
Södervärnstornet var det som tog över när stadens befolkning växte och vattenförsörjningen krävde större kapacitet. Tornet stod klart 1916, och blev ganska snabbt k märkt ( och kallades av Malmöborna för "Malmö's största K" ). Fram till och med 2015 försörjde tornet Malmöborna med vatten. har nu en viss kulturfunktion, och det finns planer på att bygga åtta våningar med bostäder. Hyllievattentorn som hade byggts, och stod klart 1973, och har nu tagit över vattenförsörjningen helt i Malmö //// Robert Rggus G
Inte bara intressant historia, utan fina bilder dessutom.
// Conny
Hälsningar Jörgen