Utvälinge

  Utvälinge har varit ett frekvent resmål denna sensommar, en anledning är att det bara är en 20 minuter bort en annan är att det brukar erbjuda en bra mix av fotoobjekt. Denna slända flög fram och tillbaka över gångbron till Sandön, den ville liksom fotograferas.

Så till fåglarna, vid flera tillfällen så har havsörnar suttit ute på den lilla stenön som ligger utanför Sandön, det är några hundra meter bort så det blir en del beskärning.

Här ytterligare en havsörn som kalasar på ett byte

En fiskgjuse på utsiktspost

Havsörnen från bilden ovanför, i bakgrund ser man gångbron ut mot Sandön och ett antal fågelskådare, det var från den platsen jag tog den tidigare bilden

Grågäss och vitkindade

Så börjar det svåra, fastän man slår i fågelguiden så är det svårt. Detta skulle kunna vara en törnskata?

Kan det vara en myrspov, näbben ser ut att gå uppåt

Rödbena

Gluttsnäppa eller Grönbena

Rörsångare?

Rödbena till vänster och den högra en roskarl

Kustpipare

Kan kanske vara kustsnäppa?

Det är ju så svårt, kanske grönbena?

Storkrake, hörde från en skådare att det var väldigt många ungar från start men kärrhöken som häckade i närheten plockade en efter en och nu var det var det bara två ungar kvar

Äntligen en storspove, lättidentifierad, fler sådana :)

Drillsnäppa

Inlagt 2019-09-06 09:00 | Läst 718 ggr. | Permalink
He he, bra bilder! Bara att jobba på.. :-) du kommer att bli grym på vadare, framöver, men det tar tid att lära sig.. Har tyvärr inte tid att kommentera mer just nu..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2019-09-07 07:26
Tackar, man blir väl väldigt sakta bättre. Man skulle haft en app där man kunde mata in 10 kännetecken och få ut ett antal förslag på fåglar, det finns för många alternativ i boken. Skulle du få tid någon gång så får du gärna återkomma till denna blogg :)
ehrsa 2019-09-07 12:35
Ser också en Törnskata här, sen ser jag också en Myrspov, sedan ett par bilder med Rödbena, därefter tror jag också Gluttsnäppor, kanske 4st. varav en har vridit bort huvet, kul med en Stare där också! Sedan ' Gluttsnäppa igen, därefter en sångare som jag inte vågar mig på.. sedan är en Roskarl i nästa bild.

Man måste också tänka på att den här årstiden är det extra svårt med vadarna för att det kan vara ungfåglar som inte har fått den vuxna fågelns fjädrar än, och en del vuxna fåglar håller på att byta ut sin fjäderdräkt.. Det är där man ofta får se till 'helhetsintrycket' av en fågel för att kunna få ihop det..

Efter Roskarlen ser jag också två Kustpipare, varav den ena har sitt mörka bröst, kanske den andra är en årsunge? Eller så håller den på att byta sina fjädrar kanske.. Har du tur att få se armhålan på en Kustpipare så har den en stor mörk fläck där! Det har ingen annan vadare.. så den är lätt att artbestämma om man får se den flygande! Den liknar också Ljungpipare en hel del, men jag upplever Ljungpiparen som något lite 'gulaktig' i sin fjäderdräkt, Kustpiparen är mest bara svart och vit! Tror också på Kustsnäppa i bilderna efter.. Sedan två bilder med troligen Grönbena, innan Storskraken. Drillsnäppa tror jag också på de tre sista bilderna.
Hälsn!
Jättefina bilder, favoriterna är ju a du vet nog ;)
Det är ju oftast så som man ser dom om man inte sitter i gömsle :)
Fina bilder!
Svar från pdahlen 2019-09-07 07:30
Tackar, ja mycket blir på väldigt långt håll, eftersom det är ute i vattnet så är det också svårt att komma närmare. Jag försökte med havsörnen som var närmare bryggan och land. Jag var vid något tillfälle endast 50m ifrån den men det var en 10m vass som var mellan oss och den var såpass nära vassen så det var svårt att få någon bild fastän jag stod uppe på en bänk
Joakim88 2019-09-07 11:10
Japp det där råkar jag ut för ofta att de sitter någonstans långt därborta. Synd att vassen var så hög hehe örnarna är smarta fåglar och vet vart de ska sitta för att vara på hyfsat avstånd ifrån oss människor :)
Fin bilder med bra blandning :)
Snyggt på trollsländan, det är kul när dom ställer upp snällt på att vara med på bild )
Mvh
Fredrik
Svar från pdahlen 2019-09-07 07:35
Tackar, denna slända eller det var nog flera var lite speciella. De har varit vid denna gångbro i flera veckor och liksom visat upp sig. Om man gått ner på knä och ska fotografera så har de t.o.m flugit närmare så de hamnar för nära för närgränsen.
En vacker blandning, trollsländan blev mycket bra.
Svar från pdahlen 2019-09-07 07:36
Tackar, ja ibland lyckas det med trollsländorna
Rena fågelboken ;) fint med den flygande storspoven..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2019-09-07 07:38
Tackar, jo det brukar vara många arter här, vilket ger extra huvudbry när man kommer hem