Utvälinge

De sista bilderna från Uvälinge och Sandön från Juli. Gjort ett stort ryck i mina oredigerade foton igår och lyckades ta mig från 28/7 till 20/8, några timmar till vid datorn så skulle man kunna vara i mål. 


tror på storskrake (stor skallesluger)

Guttsnäppa (hvidklire)

känns inte riktigt som fisktärna utan jag gissar på kentsk tärna (splitterne)


Kärrsnäppa (almindelig ryle), kommer ihåg att det var särskilt många kärrsnäppor här denna dag, de kanske är de som vänder söderut först 

större strandpipare (stor præstekrave)

Inlagt 2022-09-03 06:08 | Läst 319 ggr. | Permalink
Gillar särskilt bilderna på den ensamma kärrsnäppan. Vackra i all sin enkelhet.
Hälsningar, Bjarne
Svar från pdahlen 2022-09-03 15:12
Tackar, håller med dig. Har jag möjlighet och kan komma nära så lägger jag mig på stranden och fotograferar lågt
Bra bilder, gillar också bilder där fåglar oftast är ensamma bäst, de känns 'lugnare' på nått sätt.. Tror också på Kentsk tärna på den som är närmast. Läste i nån blogg att du tydligen hade massor av bilder liggande och verkade stressad p.g.a. det.. Du fotar ju väldigt mycket och ofta bra, men jag hoppas att du inte tänker skriva blogg på alla dessa bilder.. Sålla mycket mer, och publicera bara de absolut bästa, annars är det svårt att orka se alla bilder som betraktare, detta har jag märkt och orkar inte titta på allas bilder speciellt när det bloggas varje dag, dag efter dag.. Vem orkar titta på det, själv blir jag trött i både ögon och huvud.. men det kanske bara är jag..? De flesta bilder kan väl bara sparas för 'framtiden', och ändå fortsätta att fota massor om man vill det.. utan att allt måste publiceras 'bara för att det går'..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2022-09-03 15:02
Tackar, håller med dig att det blir snyggast med bara någon enstaka fågel. Låg där ute på yogamatta i veckan och då kom jag också lite närmare några vadare.

Jag har kommit nu igenom den värsta högen, gick bra när jag väl startade, och har nu bara de fyra senaste dagarna kvar. Har idag skapat skal till 11 bloggar som jag ska fylla med lite text också. Det är med bilder mellan 20/7-28/8, tro det eller ej jag rensar. Om det är 3000-4000 exponeringar under denna period, så brukar jag redigera 10% och i bloggarna hamnar kanske i slutändan kanske 3%.

Jag använder bloggarna som ett noteringsblock, det är där jag kopplar vad jag har fotograferar och var det är fotograferat. Jag går ganska ofta tillbaka till bloggar och ser vad var nu detta för något. Jag hoppas att jag någon gång ska trycka upp årsböcker från bloggarna så det går snabbare att bläddra
Gratulerar till redigeringsframgången, funderar på att köpa in Lightroom för att snabba på. Affinity är bra men lite långsamt. Hade Lightroom, men blev arg på Adobe, en lång historia där de framstod som oseriösa för mig. Grattis till gluttsnäppan, den är svår. Storskrake - ja. Kentsk tärna - kanske, för liten fågel, men det går att ana. Snyggt!
Svar från pdahlen 2022-09-03 15:11
Tackar, är riktigt nöjd med redigeringsframgångarna. Har nu fått redigerat fram till 28/8 och fått gjort 11 bloggar av materialet. Jag var väldigt nära att välja något annat när jag inte kunde använda min köpversion LR6 längre, det som avgjorde till slut var att jag skapligt kunde LR och orkade inte lära om. Det finns två funktioner i LR som snabbar upp redigeringen, jag använder en preset så jag får en bild som är 90% klar med ett klick, sedan tar det inte många sekunder innan bilden är färdig. Är det många lika så kan jag använda funktionen att den tar redigeringen från den tidigare bilden.

Gluttsnäppa har vi ganska många i Utvälinge, de finns nog där hela sommaren. Kärrsnäppa kommer först på sensommaren, men den var i mängder just nu
Det är väl storskrake som har en skarp gräns mellan det rödbruna huvudet och den ljusgrå kroppen. På småskraken är det mera diffust. Fina bilder på vadarna. Jag har nästan inte fotat vadare alls denna sommar. Den näst sista blir favoriten. Jag gillar den ensamma fågel och bakgrunden med det blå.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2022-09-04 13:21
Tackar. Bra tips om skraken, jag har alltid gått på näbben men den var lite svår att se här med den upplösning jag har. Så skarp eller diffus var ett bra tips. Jo de ensamma fåglarna blir oftast bäst. Just nu ökar antal vadare på Sandön, var där i tre dagar denna vecka och det blir säkert några dagar även i nästa.
Hej Peter.
Imponerande hur produktiv du är.
Nummer 3 är bäst i den här serien - jag gillar de vita molnen där bildar en fin våg.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har inga oredigerade foton - de är redan redigerad när jag kommer hem med dem :-) he he (du vet vad jag menar).
Svar från pdahlen 2022-09-04 13:25
Tackar, oftast gillar jag bäst att ha mark med i bilden, men jag kan hålla med dig i denna att det är vackert med molnen.

Även om jag hade kört jpg direkt ut från kameran så hade det ändå tagit lite tid att rensa ut bilder till bloggen, för att visa 3% av de jag har tagit.
Fina bilder. Den tredje bilden om man räknar nedifrån och upp, var riktigt bra. Nästan så man kan tro att du har lagt dig på mage i sanden ;)
Svar från pdahlen 2022-09-04 13:30
Tackar. Jag gissar att jag mer ser ut som ett omega tecken, på knä, men ändå kameran nere på marken. Brukar inte lägga mig på magen utan att ha med mattan, men det blev faktiskt en tur i denna veckan som jag offrade mig för sanden var skapligt torr, men de andra dagarna hade jag matta med mig
Många bilder blir det att ta sig igenom. Själv har jag varit upptagen och knappt varit ut något på sistonde. Idag var jag ut en sväng dock och i morgon blir det också en tur.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2022-09-04 13:33
Tackar, fick Corona eller någon snarlikt så det var en period som jag var ute och tog lite bilder men orkade inte redigerad, men nu är jag i iaf i kapp. Det har kommit in många vadare de senaste veckorna så det kommer nog bli en del bilder de kommande veckorna
Väldigt imponerande att du ser så många fåglar, dessutom får till fin bilder hela tiden. Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2022-09-04 13:36
Tackar, detta var ändå i mitten av juli. Just nu har det varit några dagar med många vadare ute vid Utvälinge, så det kommer mera