Advertisement

Öland planering

Var på Öland i våras och det var riktigt trevligt, så man skulle kanske göra en repris nästa år. Efter förra resan så satte jag ihop en lista över gamla och nya ställen att besöka, nu har listan marinerats i ett halvår och inget har hänt, så jag tänkte att det kanske var lika bra att släppa den och se om jag kunde få några ytterligare tips. Har utökat mitt område både norrut och söderut och troligen hinner jag inte med allt som är listat, men man böhöver ju inte äta allt på ett smörgåsbord bara för att det finns. Så kanske det är bättre med tips som sållar i listan eller rangordnar än ytterligare platser. 

Har sett på kartan att åker vi direkt från Uppsala när vi besöker dottern på våren till Öland så sparar vi en 20mil då vi i våras körde från Uppsala till Helsingborg och en vecka senare åkte tillbaka samma väg på E4 mot Öland. 

Vi bodde på Station Linné vid Skogsby och vi åt på  Arontorps Kroppkakor & Mat (vi tog maten och inte kroppkakorna) och sedan hämtpizza från Skogsby pizzeria, det visade sig vara ett utmärkt koncept så det ändrar vi inte. 

Mellersta Öland, söder om Borgholm 

Tur 20 Halltorps hage. Ganska nära parkeringen finns ett trettiotal ekar och i dess miljö finns en hel del olika typer av skalbaggar, som ekbocken,  ekoxen mm. Lär finnas en del flugsnappare i maj. Kan ev finnas guckusko här

Tur 19 Hörninge mosse, Ölands största mosse och en bra fågellokal men även en hel del blommor och flera arter av orkidéer. Ag som är ett halvgräs växer i mossen. Här kan finnas ängshök o kärrhök 

Tur 23 Sjömarker vid Stenboudd. Ska vara både en bra fågellokal och en hel del blommor av olika slag på vägen mellan parkeringen och havet 

Melösa strand på östsidan, fågel

Kapelludden på östsidan, fågel

Södviks sjömarker,  långgrund vik med mycket fågel

Petgärde och Djupstads träsk med torn. Finns fuktiga betesmarker med rosa majviva och rikkärr med orkidéer som brudsporre och kärrknipprot 

Södra Öland 

Jordtorpsåsens naturreservat är en av Sveriges bästa insektslokaler 

Stentippen och Södra Utmossen är två platser där det är möjligt att rovfåglar samlas i kanten av Mittlandsskog 

Risingehamn, sträckan längs kusten från 90 graders kurvan, fågel.

Triberga mosse, P precis vid mossen, fågel.

Bejershamn, Norra och södra maderna. Pilspetsen, vassgömslet. Fågelområde men också fjärilar o blommor. Parkering sväng in vid Haga Park. Vid stranden går en mindre väg till höger. Finns två fågeltorn, går en led från södra tornet till en plattform längre ut på piren. 

Vickleby ädelskog ligger intill kustvägen. En blandning av sippor och fåglar 

Vickleby naturreservat Parkering mitt emot kyrkan. Orkidéer ganska nära parkeringen. 

Karlevi, många orkidéer vid alvaret vid Eriksöre rastplats

Västerstadsviken säl och fågel, från parkeringen kan man gå norrut till en plattform. 

Möckelmosse en välkänd fågelplats. Finns en större rastplats och från den går en bred spång. Efter 300m kommer man till en plattform största våtmark på Öland 

Selby läge, fina fält med orkidéer innan kusten. Gammalsby sjömarker ligger söderut.

Tur 33 Albrunna Lund. Fåglar i lunden och växter ute på alvaret. Hör finns också våradonis 

Ottenby. Norra Lundén och Schäferiängarna, stora betande ängar, nås från parkeringen vid södra udden, södra Lund parkering eller Allevägsparkeringen. Tillträdesförbud men OK att gå leden från Mellersta lunden till Stengömslet. 
Södra Lunden, finns även en våtmark södra lundsjön. Området nås från tre parkeringsplatser, ok att gå på markerade leder. 

Inlagt 2024-11-05 07:39 | Läst 296 ggr. | Permalink
Hur länge ska ni vara på Öland? Du har inte med Trollskogen på Norra udden, där det också brukar finnas brandkronad kungsfågel. Lundarna vid Ottenby har betande nötkreatur, komplett med kossor, kalvar och tjurar. Man ser dem på håll ute på ängarna, och kan ju då gå åt andra hållet. Men inne i lövskogen kan man möta dem på stigen. De gör dej inget, men när man möter pappa till alla kalvarna, kan man ju stiga åt sidan. Där finns också hjortar, men de håller avstånd.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-11-05 08:18
Det blir nog runt fyra dagar. Försöker minimera körtid för att utnyttja tiden där det händer, därför inte norr om Borgholm denna gång. Kanske kan man vända tillbaka något år och bo upp i norr.

Troligen hinner jag inte allt, försöker gruppera in platserna så man tar några per dag som är i närheten av varandra. Gick ganska bra i våras då jag hade alla platser i GPSen och när jag var på en plats så var närmaste plats den näst i tur i listan så det gick snabbt att komma vidare.

Tack för kovarningen, jag får se hur illa det är, om de håller sig på en 50m så är det ok 😊
Jisses, blir stressad bara av att läsa om de platser du radat upp.. Ditt svar till Lena, kanske 4 dar.. Öland 'kräver' mer tid än så för att hinna 'njuta' av varje plats utan att stressa! Tro mig! 4 dar krävs om man ska hinna med bara södra udden med Ottenby och dess olika lundar, med kanske Sommargylling som hörs i Norra lunden, det krävs en del promenader som tar tid i sig..

Ett tips är 'Naturbokhandeln' i Stenåsa, nån mil norrut från Ottenby utefter östra vägen, dom har det mesta vad gäller naturböcker och kikare och annat!
Länk: https://www.naturbutiken.se/sv

Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-11-05 15:30
Vem har sagt att det skulle vara någon semester 😊. Var där i våras och då var jag på 12 platser på 2,5 dagar. Tycker inte jag stressade utan vi hade långa luncher och middagar. Det var 3-4 timmar på förmiddagen och 3 timmar på eftermiddagen och någon timma på kvällen. Så ungefär 1,6 timmar per plats inkl körsträcka. Men jag är medveten om att tar jag Ottenby så blir det typ en heldag. Som du förstår så har jag inte tid att stå på någon längre spaning utan det är det som finns live det är det som finns. Hade inte heller tänkt ta hela smörgåsbordet utan det blir att jag väljer ut Janssson, sillen och laxen och lämnar en del. Bokhandeln var jag i förra gången, men det kan nog bli ett besök till ett trevligt break
WOW for en omfattende og detaljeret planlægning.
Det bliver spændende at følge.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2024-11-06 06:05
Jo jag tänkte att jag skulle ha en detaljerad plan på plats och inte enbart en hur jag lämnar Helsingborg, kom att tänka på denna med Monty Python

https://youtu.be/a52lkaY1CCE?si=F1oR7FvhIF07VCo1
Erik Madsen 2024-11-06 11:08
🤣🤣🤣Ja det kan jeg godt se, at det kræver lidt mere planlægning.
Mvh. Erik.
Det var en diger lista. När hade du tänkt åka spelar också roll vid valet av platser att besöka. När det gäller blommor är ett tips att kolla vad som blommor vid olika tider på året. Och vad man är ute efter. Vill ha mycket blåsippor t ex så är Nunnedalen i början av maj platsen att besöka.
Vi brukar tänka som så under våra Ölandsturer att vi tänker oss som så att 2 - 3 platser/dag brukar vara lagom. Försöker tänka oss platser som ligger relativt nära varandra. Är en plats riktigt bra blir det kanske bara den en dag. Nu fotar vi mest blommor och det är lite annorlunda än att fota fåglar då man är mer styrd av ta sig dit de för tillfället uppehåller sig. Och ha tur att de också är kvar när man anländer. Vi kommer troligen att besöka öland även nästa vår. Det svårt att inte göra det. Jag trodde att det blir sjunde året på raken i så fall.



Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2024-11-06 06:43
Vid förra turen i sista delen av maj så fick jag Adam o Eva, Sankt Pers nycklar, Göknycklar, Krutbrännare samt Johannesnycklar.

Åker även nästa år i slutet av maj skulle jag tro, då borde man även kunna se Nästrot (ängstallskogar, lundar, mullrika ängar), Ängsnycklar (växer i fuktiga miljöer), Tvåblad (vanlig mullrika ängar, lundar och skog), Guckusko (sällsynt,fuktiga örtrika skogar) samt Flugblomster (vanlig på kalkrika fuktängar). Dessa skulle kunna bli en ny utmaning.

I övrigt så är det de fåglar jag ser på några bra fågellokaler
Har gjort två fototurer till öland tidigare, norra tredjedelen endast.
Väderrapporten bestämde fotoplatser som fanns nedtecknade.
Ingen inriktning på fågel, mest natur, om det inte dök upp något spännande.
Ensam ena turen och med en kollega andra gången och vi körde
helt inriktat på foto med väckning 03 00, för frukost sen foto fram till
10-11 tiden. mat och vila fram till ca 15 sen foto till 22-23 tiden.
Tors till lördag, söndag bara morgontur sen hem. Bodde på Böda vandrarhem (stuga) Tiden var vid flygarhelgen och alla väderlekar fick vi med utom snö :)
Men de va då de, nu blir det turist i pensionärsfart så länge orken räcker och givetvis kroppkakor..
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2024-11-06 07:07
Kroppkakor väljer jag bort med Arontorps kroppkakor har annat också nere i syd. Väljer bort norra delen också, kändes som jag inte var färdig med södra delen från i våras, så jag betar av lite till där. Jo vädret spelar också roll, jag hade väldigt mycket morgondimma vid kusterna så jag fick oftast vara i mitten på förmiddagen. Därför bra att ha lite större lista om några platser faller bort
Ajaj vad mycket vi missade på vår borgrunda i september. Får försöka återkomma i maj.
Svar från pdahlen 2024-11-07 06:15
Det finns hur mycket som helst att uppleva på Öland, även om min lista är lång så är det bara lite på ytan