Melby Overdrev med D500 o 105/2,8 makro samt TC1,4iii

Som jag skrev i förra bloggen så kryper jag ofta runt med två hus. Här är bilder med det huset man kan komma riktigt nära med. Här använder jag Nikon 105/2,8 makro som har avbildningsskala 1:1 vid närgränsen 0,31, detta ger en avbildningsyta på 24mm i bredd med en D500 sensor.  Att jämföras med Samyang 135/2 som har 17cm i bredd på Z6 sensorn (FF). För att öka arbetsavståndet och/eller få ännu mer förstoring så har jag ibland en TC1,4 på. Då blir avbildningsytan ungefär 20mm i bredd, vilket är bra vid tex myrfotografering. Bilderna är från Melby Overdrev i midsommarveckan.


ännu fler myror 

och blåvinge 

mellan denna och nästa en liten förflyttning av kameran för att rikta den något uppåt i nästa bild 

nedan kan man se att det går att backa med en kamera, jag tycker just för fjärilar så kan det vara snyggt med lite mer luft

Inlagt 2022-07-11 06:09 | Läst 343 ggr. | Permalink
Hej Peter - imponerende billder af myrerne - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2022-07-12 06:31
Tack, tror inte jag har fått någon bra myrbilder tidigare, men i år så har det lossnat och blivit några stycken.
Väldigt snyggt! Hur mycket luft? är makrofotografens ständiga frågeställning, som du visar här så fungerar både och. Som de två sista med många fina detaljer, eller tredje från slutet med dramatiskt djup och bibehållet många detaljer i fjärilen. Insekter är ju alltid fascinerande att se uppförstorade på stora skärmen, där finns mycket att fundera på bara runt en liten myra, kanske mer än vi kan lista ut i hela vår livstid.
Svar från pdahlen 2022-07-12 06:36
Tackar, hur mycket miljö man ska ta med beror på om den tillför något. Jag beskär oftast mer i bilderna än att behålla dem som de är. För fågelfoto så är man oftast för långt bort men för fjärilar går det att styra bättre. Jo det är mycket i djurvärlden man undrar över.