Advertisement

Melby Overdrev

När vi var över i Danmark senast så besökte jag Melby Overdrev som ligger vid Själlands nordkust ett par gånger, såg inte några speciella fåglar denna gång, de hade gömt sig väl, utan det blev närbildsfotografering istället. Det blev en hel del bilder från dessa turer, flera tusen, efter en kraftig rensning så blev det lite mer än 50 bilder kvar, det blir ju oftast så med makro då man kanske tar 30-50 bilder på varje objekt för att få ut några bilder där skärpan ligger rätt.  Det är en fin miljö för insekter vid Melby Overdrev då marken i huvudsak består av sand och hedmark, i stil med alvaret på Öland skulle jag kunna tänka mig.
Jag sorterade bilderna denna gång efter objektiv, då jag gjorde lite skärpetest tidigare och verkligheten tycker jag stämmer väl med testerna. Knivskärpan blir det från makroobjektivet, medan ett zoomtele ”enbart” är skarpt. Jag fotograferade också med zoom och TC men jag ser att det kom inte ut några sådana bilder, dessa blev då bortsorterade i rensningen. Har valt en ganska mjuk redigering i dessa bilder och egentligen bara lagt skärpa på objektet och istället dämpat ut omgivningen

Med Tamron 90/2,8 makro


Vet inte vad denna myra bär på, om den har gjort ett paket för att det lättare ska gå att bära?

Röd skogsmyra, bilden ovan är en obeskuren bild av bilden ovanför denna. För att få något skärpedjup så är det bättre att backa lite och sedan beskära, att fånga en springande myra i 1:1 med skärpa på ögat är otroligt svårt


Mindre purpurmätare 


Kamgräsfjäril


Ängsgräshoppa

Vet inte art ännu

Vet inte art ännu

Blåvinge

Nedan tagna med Nikon 70-200/4


Kanske jordhumla

Kamgräsfjäril 

Blåvinge

Inlagt 2020-06-22 05:56 | Läst 671 ggr. | Permalink
Makro är inte lätt. I bild 3 illustreras det väl. Där ser man tydligt hur kort skärpedjupet är.
Svar från pdahlen 2020-06-22 11:53
Kunde ha varit värre :). Jag la till en extra bild under bild 3 som visar bild 3 i obeskuret skick. Bilden är tagen med FF vilket betyder att 1:1 ger 36mm på långsidan. Myran var ganska liten kanske 7-10mm vilket betyder att 1:1 hade gett ungefär 4-5 myror i bredd, borde då ge att bilden är ungefär i skala 1:3. Har inte DOF tabellen i huvudet men kanske är skärpedjupet 3x snävare i 1:1?
light 2020-06-22 13:25
Ursäkta mig! Min avsikt var inte att kritisera, men jag ser nu när jag läser min kommentar att det är så det lätt uppfattas. Jag tyckte precis tvärtom, dvs att bilden på ett LYCKAT sätt visar det här med makro och kort skärpedjup. Bild 3 är alltså enligt min mening ett BRA exempel eftersom det så tydligt framgår var gränserna går mellan skärpa och oskärpa.
Svar från pdahlen 2020-06-22 13:43
Jag tolkade din kommentar såsom du menade. Jag ville bara visa att det faktiskt kan vara ännu värre än det skärpedjup som bild 3 visar. Jag tror att man ser ett skärpedjup på kanske 5 mm, men då är bilden tagen i 1:3, hade jag gått ännu närmare så hade det troligen kunnat bli 1-2mm. Kommer inte ihåg vilken bländare det var nu, men jag fotograferar oftast med f/6,3-f/8.
Fint ljus i flera av bilderna här! Kanske var solen lite skuggad.. Det som kan få mig att ta fram mitt 105 mm. makro är när det hänger solgenomlysta vattendroppar lite överallt.. kanske en lite dimmig höstmorgon med lite lågt ljus, men det händer alltför sällan här!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2020-06-22 13:36
Det är bilder från två dagar, ena dagen var det sol men är då vid 7-8 på morgonen så ganska behagligt ljus, andra dagen var det ganska mulet och runt kl 9.

Du får väl hjälpa naturen på traven, ta med en sprayflaska med vatten, skulle det inte ens finnas sol så får du ha med lite ljus :). Vill man ha lite fastare vattendroppar så kan man blanda vattnet med glycerol typ 50-50.
Snyggt! Kamgräsfjäril var fin.

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2020-06-23 21:31
Tackar, jo de är fina dessa små fjärilar, de är väl enbart en femtedel av de vanliga man ser i trädgården
Riktigt fina bilder, skogsmyror gillar jag :)
Fotograferade mycket skogsmyror med makro förr.

Det blir ju som du säger, 40-50 bilder på samma motiv för att sedan sålla ut den/de som är skarpa på "rätt" ställe :)

Fin serie!
Svar från pdahlen 2020-06-23 21:33
Tackar, jo det är en stor mängd svinn. Det kan det ju vara vid fågelfoto också men jag tycker nog det blir många fler dåliga vid makro, i fågel blir det mest massa dubbletter som är lika
Fräckt med myran som varit och fixat sig en tunnbrödsrulle :)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-06-23 21:29
Tackar, så är det nog det är en myranpassad tunnbrödsrulle