Månen

Två stadier på månen



Har lagt till bilden i efterhand som en exempelbild i diskussion med Jan nedan, bilden är tagen av annan fotograf Martin Brown, med 7D och 100-400 av 186 rawfiler stackade 

Inlagt 2021-03-26 09:36 | Läst 718 ggr. | Permalink
Bra där.. 👍 Tror mig se att bild 2 har mer strukturer än vad som brukar visas.. kan det vara så? Kanske är det två bilder sammanfogade där.. (eller inte). Själv har jag haft tur vid nuvarande olika faser på månen, den är straxt 'full', sedan har jag en serie med bildversioner från ny till full, sen ska jag se hur det går att sammanfoga dessa till en hel måne, men med massor av 'kraterstrukturer' och inte bara ljus, trots att den är 'full'..
Lite som första bilden här: https://feber.se/vetenskap/nu-ar-kina-pa-vag-till-manens-baksida/390887/

Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-03-26 11:25
Kul att du såg det :). Det är nog 30 bilder stackade, som jag tog i serie. Men det var mer besvärligt att stacka dem än vad jag hade trott, för PS tyckte att de var för ocentrerade och det var de, det var väldigt vad månen flyttar sig snabbt. Nästa gång ska jag prova med startrackern. Jag centrade varje bild själv och sedan lät jag PS göra det sista och stacka dem
ehrsa 2021-03-26 16:51
Måste erkänna att jag inte vet varför man/du tar 30 bilder som du 'stackar' här och vid samma tillfälle..? Vad kan det ge? Däremot ta en bild varje kväll vartefter de skarpa strukturerna/kratrarna dyker upp mot vänsterl, vartefter månen blir mer och mer 'full' och det dyker upp 'nya' kratrar.. så har jag gjort med månen nu under den här 'månperioden'. Nu måste jag se om det går att kanske få lite foton/kratrar även när månen är i nedan, men det kanske är fel tid på dygnet då.. kanske de bilder jag har räcker gott!? Jag tänker skapa olika lager på de olika bilderna/faserna och sedan använda 'suddverktyget' i PS och sudda fram underliggande lager som jag vill ha ihop med bilden/lagret ovan, och sedan lägga till ett nytt lager för varje ny version av månens strukturer/kratrar.. tycker att det borde fungera, vi får se..
Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-03-26 18:51
Jag antar det är samma princip som övriga rymdobjekt att samla in så stor exponeringstid som möjligt. Jag såg Stefans bild på månen på instagram, 4e bilden. Den består av bilder från en video på 2 minuter som är stackade, det är troligen många hundra bilder stackade. Jag ska prova när det är fullmåne nästa gång att ta en lång serie med motorn så att det enbart är att stacka dem, så får vi se hur det går

https://www.instagram.com/stefanliebermannphoto/
Khalad 2021-03-26 22:05
Hej Peter och Jan. Jag har alltid antagit att stackning är ett sätt att få långa exponeringstider utan att köra en lång sammanhängande exponering som jag tror ställer extremt stora krav på precision och stabilitet. Långa exponeringstider ger ju bättre signal till brusförhållande, avgörande för bra bilder på dom ljussvaga områdena/ objekten. Tror däremot att dom astronomiska laboratorierna med extremt exakta utrustningar ofta har exponeringstider på flera timmar.
En fin månbild är det, men jag tror det är mkt liten vinst med lång exponeringstid på ljusstarka objekt,/ Björn
Svar från pdahlen 2021-03-27 10:08
Björn o Jan. Håller med Björn i att det är i huvudsak för att få till en total lång exponeringstid utan att överexponera bilden man använder stackning för astro, men det finns också en variation i data mellan bilderna och denna skillnad plockas också ut. Det är intressant att se att när jag tex tar 30 bilder på Orion så skiljer sig bilderna något åt. Diskuterade detta med en astrofotograf, för jag hade den tanken att varför ta 30 likadana bilder på objektivet, kunde man inte lika gärna kopiera en bild 30 gånger och använda samma bild? Han svar var här nej, för de finns de små skillnader i tex gasmoln mm. Men kanske gäller detta inte månen?

Jag la in en bild tagen av annan fotograf med vanlig utrustning. Jag har då känslan att man inte lyckas ta en sådan bild med bara en exponering.

Nu är det snart fullmåne och om det blir någon klar natt så ska jag testa igen med stackning men jag kan också testa att stacka samma bild lika många gånger, kanske är det inte så stor skillnad med månen?
ehrsa 2021-03-27 11:08
Min tanke är att när man fotar en fullmåne så blir den alltid bara 'platt' och ointressant eftersom solen lyser ner på allt där.. det finns inga skuggor som ger konturer på kratrarna så att dom framstår bättre! Jag vill få foton när kratrarna/bergen är sidobelysta och ger en skuggeffekt som gör att kratrarna framträder bättre.. men det är bara en ganska smal remsa av månen som vartefter dagarna går har den belysningen, från nymåne på högersidan till fullmåne när även vänstra sidan då är fullt belyst! Jag kanske redan har dom bilderna jag behöver för att jobba med dom i PS, ska prova framöver men har för mycket andra bilder också.. dagarna är för korta!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2021-03-27 11:41
Jo jag förstår tanken, det är dock lite svårare att sprida ut bilderna på flera dagar och så har man bara klart väder någon enstaka dag (kväll/morgon). Jag har nog bara sett månen vid dessa två tillfällen som jag har bilder på ovan, därefter har den varit borta tills nu. Men nu ska den nog visa sig på morgonen åt väster, om det är klart. Jag tror att flera bilder också öka kontrasten på något sätt, men det blir att testa.
Den sista blev bra. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från pdahlen 2021-03-26 18:54
Tackar, det är en stackade bild. Ska prova på en ”hel” måne när det ges tillfällighet till det