Allt mellan himmel och jord / Peter
Brev från kolonien #16 2021
Två sorters humlor på kolonin i nunneört
Vet inte om detta kan vara en åkerhumla? Den är lite speciell, den hovrar väldigt fint och ser elegant ut tycker jag, inte så vanlig som den längst ner i trädgården
Denna nedan, kanske kan det vara trädgårdshumla nä, visade sig vara mörk jordhumla, iaf mycket vanligare än den ovan
AF hastighet D500 vs Z6II vs D750 med 300/4pf eller 200-500/5,6
Tänkte det kunde vara intressant att testa AF hastighet i olika konfigurationer, om inte annat så får man kanske något onödigt vetande
Jag satte upp kameran på ett stativ med enbildstagning, 1/1000 sekund, AF-S och auto (samtliga punkter). Tänkte att auto är den snällaste moden för Z6. Målet låg några hundra meter bort. Ställde in avståndet på närgräns inför varje test, bild 1.
I test ”1” använde jag röstmemo i mobilen och sa ”nu” samtidigt som jag tryckte ner avtrycket, när bilden togs så registrerades det tillräckligt högt i ljudinspelningen själv men tyvärr inte när man startade testen där var jag tvungen att trigga starten manuellt, det blir då den störta felkällan. Jag gjorde denna test ett antal gånger per kombo och valde ut de 3-4 tester som var snarlika mätningar och mätte längden på ljudkurvan. Ungefär 15mm är 1sekund. Bäst hade ju varit om man kunde trigga ljudinspelaren och kameran från samma fjärrkontroll.
Vid den blå linjen sa jag ”nu” och slutaren registrerades i kurvan lite senare, så det som jag mätt nedan är avståndet mellan ljudpulserna.
D500
Med 300/4pf fick jag 8mm längd i den inspelade ljudkurvan
Med 200-500/5,6 fick jag 13mm
Z6II
Med 300/4pf fick jag 13mm
Med 200-500/5,6 fick jag 15mm
D750
Med 300/4pf fick jag 13mm
Slutsats, det kan vara felkällor i mätningen, men värdena är medelvärde av ett antal mätningar och felkälla borde vara snarlik för varje test. Men testen har sina brister i startpulsen, jag gick vidare och gjorde test ”2” nedan.
I test ”2” filmar jag avståndsskalan på objektivet, som kan ses i de första bilderna. Jag filmar med 60 bilder per sekund. Har sedan räknat antal bildrutor från när skalan börjar röra sig till den är klar och stannar. Tiden i själva förflyttningen blir säkrare i denna test, men denna test mäter endast tills skalan stannar, inte tills bilden tas, men man kan nog anta att det är väldigt kort tid från när skalan stannar tills bilden tas
D500
Med 300pf och TC1,4III fick jag 35 bildrutor från start till stopp
Med 300pf, blev det 27 bildrutor
Med 200-500/5,6, blev det 56 bildrutor
Z6II
Med 300pf och TC1,4III fick jag 53 bildrutor
Med 300pf, blev det 42 bildrutor
Har inte gjort denna test med D750, använde den kamera att filma avståndsskalan med
Slutsatsen, det är som förväntat, att D500 är snabbare än Z6II och D750 och att 300pf är snabbare än 200-500. Testen visar i huvudsak en extrem förflyttning, ett worst case senario från ett ändläge till det andra (hur fort kameran kan få linserna att förflytta sig) och visar egentligen inte hur olika AF modes fungerar i de olika kamerorna.
T.ex så tycker jag att Z6 AF-S en punkt är betydligt sämre är D500, särskilt i sämre ljus, så det hade varit kul att testa den med olika AF modes och ljus. Man skulle kunna rigga upp något mer realistiskt fall där man sätter in fokus när man startar på 5m och så har man målobjektet på 10m, att enbart titta på avståndsskalan ger ju inte hela bilden, man får inte med fördröjningen från avtryck tills skalan börjar röra sig och man får inte med tiden från den stannat tills bilden tas. Det känns därför bättre med någon typ av ljudinspelning där man kan trigga en startpuls och man får därefter ljudet från slutaren. Det borde inte vara så svårt att koppla fjärrkontrollen till något som också ger ett pip samtidigt som avtrycket triggas.
Månen
Testade några sätt att redigera månen. De stackade bilderna är centrerade i PS och stackade i PS
Detta är en enkel bild från den 2 April, precis som man brukar. D500, 300/4, f/5, ISO 125, 1/500 sek
Ovan ett antal bilder stackade från 2 april, tror de är ett tiotal. Tycker inte det förbättrade bilden som jag räknat med, ser också vara något registreringsproblem i nedkant av månen
Ovan en vanlig enkelbild från 3 April, samma förutsättningar som från den 2 april fast här blev det handhållen
Ovan är stackade bilder från 3 April, inte heller så bra och det ser ut att vara ett fel i nedkant
Ovan ett annat försök enligt Jans modell, en bild från 2 april och en bild från 3 april stackade ihop, men det blev heller inte helt rätt, detta är bara en stack av två bilder men ändå fel i centreringen
Ser man här så är månen lite vriden också, en bild från dag 2 och dag 3. Är det jag som vridit kameran mellan dag 2 och 3 eller vrider sig månen också? Om man ser till den serien som togs den 2/4, där jag tog 10 bilder på en sekund och på stativ så kan det inte ha varit så ocentrerat men ändå ser det det inte ut att passa in helt i stackningen.
Aprilväder över Rydebäck
I förrgår var det ett smörgåsbord av vädertyper här. På förmiddagen var jag ute på kolonin och solen sken, att det skulle komma snö senare såg man då inte skymten av, men på eftermiddagen så brakade det loss.
blåste gjorde det också så det snöade på tvären
men helt plötsligt klarnade det upp, det växlade på några minuter
man kunde se snön på andra sidan sundet
men så kom det igång igen, man kunde se hur det drog ihop sig i horisonten, nu laddade den om
och mer snö blev det
efter snö klarnade det upp igen
och avslutades med ett fyrverkeri av färger
Astrofoto
När vi var i kolonin under påsk så var det några klara nätter som inbjöd till astrofoto, nja kanske inte inbjöd när man väl stod där ute, det var förvånansvärt fuktigt i luften och endast några plusgrader samt en kall vind för att göra det ännu värre. Jag börjar mer och mer uppskatta fotograferingen från balkongen, där är det iaf inte den fukten som det är ute i verkligheten, ett tak är inte helt fel. Det börjar bli svårt att fotografera objekt nu, när det börjar bli tillräckligt mörkt på kvällen så börjar motiven försvinna ner mot horisonten. Jag satte igång en serie och gick in i värmen (+10C) i växthuset, det hjälpte lite iaf. Hur som helst några bilder blev det.
en beskuren bild från bilden nedan. Detta är Orion med bältet och nebulosan
här en stående bild på Orion totalt 628 sekunder, det är med 70-200/4. Den gula stjärnan i överkant är Betuelgeuse.
här försökte jag igen med Flaming Star Nebula, man ser den inte denna gången heller.
Typisk set-up med 300/4, har skaffat ett stativfäste från Kamda, fungerar riktigt bra och passar både mitt 300/4 och 70-200/4. Har gjort en ny vinkel mellan motor och huvud, den gamla blev lite vek, denna är bättre och är bara en enkel byggvinkel för 5:-.
vinkeln är till för att få ett horisontellt plan för stativhuvudet
jag testade att ställa skärpan med ett bathinov mask. Jag gjorde en mask själv från ett svart ark. När det är symmetri i strålarna så är man i fokus. Ställde skärpan på Sirius som är en stark stjärna, bilden nedan utan filter. Ska ta och testa lite mer med filtret hur säkert det är att ställa fokus med det jämfört med att se när stjärnorna blir som minst (skarpast).