Allt mellan himmel och jord / Peter
Rödbena
Jag och rödbena vaknade tidigt, klockan var nog 5 på morgonen när rödbenan beslutade att ta ett litet morgondopp i soluppgången vid Sandön Utvälinge.
Från balkongen i Rydebäck
En blandning med båtliv och fågel. Det har varit några sämre väderdagar de senaste veckorna så vi har ibland tagit någon dag i lägenheten i Rydebäck. Det verkade som sämre väder och tornseglare passar ihop, för det var otroligt många tornseglare utanför fönstret den här dagen.
Köpenhamn - Oslo färjan har ju börjat gå igen. StenaLine la ner turen Fredrikshamn till Oslo så nu går norgefärjan in i Fredrikshamn också på vägen upp och ner.
Ett fint skepp
Mörka skyar
Här är de svarta flugskitar tornseglare
denna ser ju ut som en Alien, undrar vad som hänt om den har flugit in i en fläkt eller om det är en sjukdom?
En hel del starar var det också utanför
så blev det kväll
Autofokus, 3D följning vs GrP hos Nikon
Jag har egentligen bara använt tre lägen; en punkt, d25 eller GrP på D500. Använder nog mest en punkt för att slippa få träff på bakgrund eller förgrund, för väldigt snabba fåglar typ svalor, tärnor har jag använt GrP blandat med d25 på D500. När Martin A nyligen testade Nikon D6 hade han testat i AF i 3D läge, ett läge jag inte använt sedan några tester för många många år sedan på en D90. 3D använder visst ljusmätaren och den hade 420 pixlar på D90 och på D500 är det nu 180000, det ger ju en förhoppning om att den har blivit bättre. Så jag gjorde ett beslut att använda 3D i en dag. Jag åkte till tornfalkarna men de var inte så flygvänliga så det blev mest duvorna som fick utgöra testmaterialet. Bilderna nedan är tagna i 3D läge och tider på 1/2500 samt 1/3200. En fördel med 3D är att man ser vilken punkt som används, och ser man då att detta går inte så kan man med D500 själv ta över och skifta till en punkt eller GrP, jag har dessa programmerade på de främre funktionsknapparna. Men för de bilder jag visar nedan är det ren 3D mätning.
Jag räknade igenom de flygande bilder jag tagit med 3D och det var 315st varav 267 är OK i fokus. Från Grupp så var det totalt 154 varav 125 är OK.
Var även ute i morse i 3D läge och visst ser sökaren ut som ett flipperspel, men det är ju en klar fördel att man vet vilken punkt som används och om den är rätt eller fel. På närmare håll ser det ändå ut att fungera bra, det är också ett ganska brett fält den mäter i, på långt håll, även upp mot himlen, så är det mer random ibland är det fågel ibland markeras ingenting. Fördelen är som sagt att man ser felen och kan korrigera dessa live, har inte tittat på dagens bilder men jag tror ändå att man kommer hem med fler träffar
Några exempelbilder i 3D läge, ganska nöjd med utdelningen, känslan är att det blev mer träffar än vad jag brukar få
Tornfalk
Grågäss
Havsörn med inslag av tornseglare
Trädkrypare
mer duva, tyckte den var ett bra träningsobjekt och så höll den sig nere mot marken
Här fungerade inte 3D den visade hela tiden på bakgrunden, kärrhöken var en 200m bort och det hade troligen inte gått med GrP heller. Jag hade svårt även med att sätta den med en punkt
Väldigt bra att den fortsätter att hålla fokus fastän gräset skymmer
Slutsaten med fågel var att det gick över förväntan. Jag tycker den satte fokus säkrare än GrP och duvan hade inte varit lätt att sätta med en punkt heller för den flög väldigt nära.
När jag kom hem så utmanade jag den med lite smått, nu med ett 70-200 objektiv.
Den lyckas faktiskt markera blomflygan rätt ett antal gånger, jag provade och GrP på insekter men jag fick då inga vettiga bilder, men det är också svårt att upprepa med samma förutsättningar
Nästa dag använde jag GrP och åkte igen till platsen för tornfalkar och duvor. GrP har ju den fördelen att den prioriterar nära objekt före bakomliggande, så den kan vara bättre än tex d25 för att inte låsa på bakgrunden, nackdelen brukar då vara att den låser på förgrunden. Det är många bilder som man missat när man tagit bilder med fåglar flygande precis över vassen och där AF har låst sig på vassen, med GrP så ser man inte detta så därför kan nog 3D vara ett bättre alternativ i lite krångligare läge. Det är ju tråkigt att komma hem och 70% av bilderna är ur fokus.
Slutsatsen blev ändå att den låste inte så ofta på förgrunden som jag hade fruktat, nu kom fågeln alltid flygande ner mot marken, så det är troligen därför som man klarat låsning på gräset i förgrunden.
Tärnor
Ytterligare några snabba fåglar, också fotograferade vid Utvälinge
Nedan fisktärna (fjordterne)
Här nedan några bilder på avstånd på svarttärna (sortterne)
Tillbaka till fisktärnan
Så äntligen lite fisk