Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Rapsfälten

Så kom också jag ut för att fotograferade rapsfälten, det hör liksom våren till. Denna gång var det mina lokala fält mellan Rydebäck och söder ut mot Ålabodarna i NV Skåne.

Postat 2020-05-06 06:13 | Läst 1540 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Rymden 2020-04-10

Bilderna är från 10 April och det är troligen de sista bilderna från rymden detta halvår, det börjar bli för ljust och när det mörknar så har mycket intressant redan försvunnit ner under horisonten. Närbilderna är tagna med Samyang 135/2. Att närbilderna är med endast 2 sekunder är troligen ett tecken på att det är väldigt ljust. Några av bilderna är dock stackade med 3-5 bilder (markerade med tif). Fastän det är spännande motiv som nebulosor så får jag inte fram detta i bilderna, det som man ser på andras bilder, troligen för jag ligger på tider på sekunder medan de ligger på kanske 20-30minuter. Troligen måste allt annat var kolsvart för att man ska kunna lyfta fram de små nyanserna i en nebulosa, med mitt ströljus så går det inte att fotografera med så långa tider som skulle behövas. Man behöver helt enkelt mörkare platser och mer mörker, jag får prova igen till hösten. Bilderna nedan är tagna från kolonin. 

Nedan, åt sydväst, till vänster om flaggan ser man Orion, mellan flaggan och Venus är Hyades (de spridda prickarna) och till höger om Venus är Pleiades (de täta prickarna)

Närbilder

Ovan, övre delen av Orion, stjärnan Betelgeuse till vänster och de prickar i linje till höger gruppen Ori      (3TIF)

Ovan ser man Orion Nebula (den större vita halvmånen). I överkant ser man de tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.     (1TIF)

Orion Nebula     (1TIF)

De tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.      (2TIF)

Här ser man också Orion Nebula (den större vita halvmånen). I överkant ser man de tre starka stjärnorna i Orion, Alnitak Alnilam samt Mitaka.

Nedan är åt väst, snett upp till vänster om Venus är stjärnbilden Auriga, man ser de nedre stärnorna och i stjärnbilden finns Flaming star Nebula. S formen man ser upp mot höger är en del i Perseus och Mirfak

Närbilder

I stjärnbilden Auriga, i mitten 16 Aur med Flaming Star Nebula, fast tyvärr inte mycket som syns   (6432)

Hyades ett stjärnkluster, ligger ner till vänster. Venus längst upp   (6535)

I stjärnbilden Auriga, stärnan Capella (en av de starkaste stjärnorna)

Nedan åt nordväst

Närbilder

I stjärnbilden Perseus Mirfalk Alpha Persei Cluster   (6447)

Double Cluster NGC 884 Längre upp till höger Heart Nebula IC1805 (6457)

Double Cluster

Mirfalk

Jag har ett trevägshuvud på stativet så jag kan ändra en riktning åt gången, detta underlättar vid närbildsfotografering (heter det närbild :), då jag kan svepa uppåt sedan ett steg höger och så ned igen osv, så det kan bli lite struktur på det. Hade man tänkt lite bättre när man fotograferade så hade jag noterat bildrutorna  på plats, nu gjorde jag inte det så jag gick igenom de flesta bilder hemma mot appen och fick lägga ett puzzel för att se vart varje ruta var tagen, det var ju lätt med tex Venus, men har man en bild med enbart massa småstjärnor utan någon signifikant mönster så var det inte så lätt. Efter några timmar hade jag fått ihop följande karta.

Postat 2020-05-05 07:02 | Läst 470 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Månen

Några blandade bilder på månen från balkongen i Rydebäck i den senaste månaden 

Postat 2020-05-04 06:09 | Läst 384 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Blåhake, ett nytt X

Det kom ett larm om vitstjärnig blåhake (blåhals) och jag var i närheten så jag vände bilen och var där på några minuter. Men men, igår visade jag bilder på berguv från några hundra meters avstånd, denna gång var det dock inte så långt kanske 100m, men fågeln är ju desto mindre. Det var några med tubkikare på fågelplattformen som lotsade mig rätt med att ropa till varje gång den förflyttade sig, så jag kunde hitta den i vassen för jag såg knappt det var en fågel på det avståndet. 

Så här såg blåhaken ut med motsvarande 750mm tele.

Jo då, zoomar man in i bilden så ser man något blått precis i mitten

Nedan några bilder som är beskurna, hoppas att komma närmare nästa gång.

Postat 2020-05-03 05:54 | Läst 493 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Berguvarna i Hardeberga

Det har blivit några besök hos berguvarna utanför Lund de senaste åren. Detta besök föranledes av att de nyligen hade fått ungar. Tyvärr så syntes inte ungarna så tydligt denna dag, men jag tycker man kan skymta något under honan i de första bilderna. Det är ganska långt över stenbrottet, kanske 300m, så bilderna är kraftigt beskurna

Bilderna nedan, är några timmar tidigare. Vad jag inte vet är vad som är till vänster, den var helt orörlig men det ser ändå inte ut som en unge tycker jag. Hoppas att det är något byte? Men på artportalen redovisades 3 ungar före mitt besök och endast 2 efter?

Så här ser deras boplats ut, inte den vackraste eller tystades plats på jorden. Det är precis att man med en kikare kan se över till andra sidan och skymta något. Ugglorna är översta randen till vänster om sockertoppshögen 

Postat 2020-05-02 07:14 | Läst 1389 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa