Dammen i Rydebäck

Ibland blir det ett besök i närområdet. Dammen vi har i Rydebäck har en del fågelliv, grodor mm

Samtliga bilder är med D500 och 300/4pf samt TC1,4iii, även grodorna.


små grodorna små grodorna (om det nu är grodor). När jag var påväg ner mot dammen så såg jag att stenarna rörde sig, det var då inte stenarna utan grodorna som gjorde en massförflyttning. Det var säkert många hundra/tusen grodor? som korsade vägen. Det var ju svårt att hitta en plats att lägga sig på vägen utan att krossa några grodor, kan också säga att det var ganska hårt/vasst underlag att ligga på. Nu blev dessa fotograferade med tele som motsvarar 630mm så jag kunde täcka in ett större område. Det intressanta var här att alla dessa grodor flyttade sig från dammsidan till skogssidan, om jag var groda hade jag väl stannat vid dammen? I en kommande blogg så fotograferade jag en liknade förflyttning vid en annan damm men där gick alla grodorna mot dammen. De var ju ganska små dessa, 10mm så man undrar ju om de har någon överblick över läget

nere vid dammen så såg jag först sothönorna med ungar 

lite längre ner var gråhakedoppingarna med ungar. Ungarna satt fortfarande på ryggen 

och sothönorna igen på tillbakavägen 

Inlagt 2022-07-14 06:53 | Läst 352 ggr. | Permalink
Alltid bra att besöka närområde och du verkar ha ett bra sådant. Fina bilder och grodor verkar ha lite egna viljor men dom verkar bestämda i vart dom ska.
Svar från pdahlen 2022-07-14 08:05
Tackar, jo samtliga går åt samma håll men vad som styr deras orientering kan man undra. Här var det ändå ganska öppen terräng över stenarna, men vid den andra dammen så var det klippt gräs, men ändå en 5cm och för de små grodorna sävar det ju som att ta sig igenom en djungel men ändå gick samtliga rakt mot dammen med bestämda steg
Såååå vackra bilder! Som alltid från dina äventyr i naturen. Mest glädjande är kräldjursbilder! Här var det alltid så många och nu några år tillbaka inte en enda padda eller groda :-( bara mördarsniglar i vansinnigt antal!
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2022-07-15 07:04
Tackar, kanske har något vattendrag torkat ut? Jo mördarsniglar har vi i år mer än någonsin, tog kanske ett tjugotal förra året, i år är det minst 400, ändå har det varit ganska torrt tycker jag, lite konstigt
Riktigt fina bilder alltsammans, speciellt fåglarna. De små fyrbenta kan vara knepiga att ta bild på, stötte på en massförflyttning själv för någon månad sedan, men det var högt gräs, så det fick bli makrot.
Svar från pdahlen 2022-07-15 07:07
Tackar. Jo de var besvärliga att sätta skärpa på, det var många bilder som fick slängas. Idag blev det grodor i gräs med makro.
Många fina bilder. Bilder på ungar är alltid charmerande och söta.
/Ulla
Svar från pdahlen 2022-07-15 07:08
Tackar, jo riktigt söta och skiljer sig en hel del från föräldrarna i utseende. Doppingarna tex som ser ut som zebror. Sothönornas ungar ser ut som punkare i starten, väldigt speciella
Hej Peter.
Här tycker jag att bilderna på grodorna sticker ut lite extra – super.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från pdahlen 2022-07-15 07:10
Tackar, gillade också grodorna, fastän det var lite hårt att ligga på grusgången i shorts
Erik Madsen 2022-07-15 11:33
Man må lide for kunsten også for fotokunsten 😀
//ERIK//
Detta är små paddor (paddor kryper fram, grodor hoppar).
Såg samma fenomen här i Fredriksdalsskogen för ett par kvällar sedan. Små paddor som korsar grusgången från dammsidan inne på Fredriksdal till skogssidan bakom Olympia. Märkligt, då det är torrare i skogen.
Svar från pdahlen 2022-07-16 07:22
Tackar, det ska jag komma ihåg, jag brukar oftast gissa fel. Tror nog generellt att det är flest paddor man ser. Även förflyttningen i Rögle var då paddor. Ja det är lite konstigt att dessa går från vattnet in mot skogen medan de i Rögle vid samma tid på dagen gjorde tvärs om. De föds ju i vattnet och är fortfarande väldigt små så dessa kanske gör sin första promenad medan de i Rögle kanske ångrade sig ?
Johan Pihl 2022-07-16 12:42
Svårt att avgöra på bilderna från Rögle. Ser nästan ut som det är både paddor och grodor på de bilderna. Grodor är lite slätare och blankare, medan paddor är lite skrovliga och ojämna.
Ja. eller så söker de föda, och kanske skugga från solen, på lite olika platser, olika tider på dagen. Synd bara att de ofta blir påtrampade eller påkörda av cyklister då de förflyttar sig mellan olika platser. Man får vara noga och försiktg var man trampar när man går i såna här miljöer.