Brev från kolonien #31 2021

 Lite blandat från kolonin, och på slutet en del om tomater


bi vid alunrot 

när lavendeln blommade, den är överblommad nu

en riddarsporre 

blåverbena 

riddarsporre 

vacker solnedgång 

Persikor, men i år gick de från att vara stenhårda till ruttna så vi använde inga.

palmlilja 

lilja 

blåbär 

vallmokapslar 

grekisk oregano 

min dill, det är rekord på höjden på min dill i år 

och nu till allt man kan göra med tomater 

Börjar med det mest udda en tomatkaka. Vi fick en del plommon från en granne i Danmark, hade tänk göra glass av dem men det visade sig att det blev väldigt mycket glass, så jag frågade dottern om något tips och då skickade hon ett recept på en uppochnervänd plommonkaka. Nu hade jag kommit för långt med plommon så de passade inte riktigt till kakan så då tog jag tomater blush tiger, som jag nämnt tidigare är väldigt söta och smakar liknade plommon, så varför inte en tomatkaka tänkte jag. Recept enligt nedan men med tomater istället https://brinkenbakar.se/upp-och-nerkaka-med-plommon/

Hur blev det då, jag tror nog att både smaken och utseendet hade blivit bättre med plommon, men helt OK ändå. 


Så här blev det, två typer av plommonglass en med och en utan ägg samt tomatkaka i mitten 


det är faktiskt från en snabbplock i går, en del tomater hade spruckit pga temperaturväxlingar de senaste dygnen så det blev en icke planerad plockning

en hel del av ovan gick till en tomatpuré, det blev väldigt koncentrerat och tar inte så mycket plats, bra också att det är i kylen för frysen börjar bli full 
Puré 


tomat 100/1000, det är en fantastik planta med sin rikedom av tomater, det finns dock godare tomater 

jag frös in tomaterna hela som en test, tänkte kunde använda i foccaciabröd eller på pizza

här en plåt som ska in i ugnen för torkning, så fryser vi dem därefter 

pastasås har det blivit många portioner, troligen upp emot 50 portioner nu. Har också från pastasåsen gjort väldigt god tomatsoppa bara genom att tillsätta lite grädde. 


Vi har också gjort flera foccaciabröd, https://www.koket.se/leila-bakar/leila-lindholm/enkel-focaccia-leilas-recept/

Har testat brödet med både färska, torkade och frysta tomater, det fungerar bra alltihop 


och från våra amerikanska blåbären har det blivit blåbärsglass 

Inlagt 2021-08-20 06:36 | Läst 521 ggr. | Permalink
Oj vilka härligt färgsprakande bilder du bjuder på! Ni har ju underbara ställen att njuta på och förstår att kameran går varm!
Svar från pdahlen 2021-08-20 15:17
Tackar, som pensionär så ökade antal exponeringar med 10x, från en 7000 per år till 70000, så vet du vad du har framför dig :)
Första bilden på biet fastnar jag för direkt. Spännande med allt ni gjort med tomater. Jag har ju väntat på detta. Att frysa de torkade har jag inte tänkt på, det blir ju mycket i frysen ändå så jag testade med olja och i kyl. HUr gör du tomatpuren? Jag behöver något mer recept då man koncentrerar tomaterna pga platsbrist för lagring. Busken med de små tomaterna har jag hört talas om men jag tycker det är för jobbigt när man ska skörda att det är så smått. Vi ha också haft en del problem med sprickor nu och då blir det ju akutomhändertagande. Bilden med glassen och tomatkakan ser smaskigt ut men jag tror mer på brödet än kakan faktiskt :-) Tack för ett informativt inlägg med utmärkta bilder.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-08-20 13:45
Tackar, vi skördade de små tomaterna genom att klippa av gren för gren och plocka tomaterna. De mogna nästan samtidigt, men visst det är mest en kul buske.

Purén är från Den gröna syltboken , har du den? Annars kan jag skriva ner det
Håller med Dan om färgsprakande bilder och imponeras av tomatskörden, bilden på foccaciabrödet ser fantastiskt gott ut
Ha det gott/Stig
Svar från pdahlen 2021-08-20 15:19
Tackar, jo brödet blir gott har gjort ganska många nu, man kan variera med olika kryddor, med utan lök etc
Ja, persikorna är stenhårda ännu. Skördar skall ju tas till vara, även om det kan kännas övermäktigt ibland, men tomatkaka ser ju intressant ut, kanske med ost i kunde den ätits som lunch? Den första bibilden blev riktigt läcker.
Svar från pdahlen 2021-08-21 19:19
Alla våra persikor har ramlat av nu, får hoppas att det blir bättre nästa år. De tomater jag använde till kakan var ganska söta så vi använder det till kaffebröd. Foccacian är ju ett tomatbröd som går fint med ost
Hej Peter.
Der er så mange flotte billeder i dine serier, så det nærmest tager pusten fra én.
Jeg giver førsteprisen til nummer 1 denne gang - tæt forfulgt af nummer 6 og 7.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från pdahlen 2021-08-21 19:21
Tackar för din fina kommentar
Läckert med den vackra skymningen..
HaD/Gunte..
Svar från pdahlen 2021-08-21 19:27
Tackar, kul att du gillade den
Svar från pdahlen 2021-08-21 19:27
Tackar, kul att du gillade den
Helt otroligt! Nu studerade jag noga din blogg... och tomater! Livet utan tomater är fattigt ;-) Älskar tomater!
Många roliga tips och tomatkaka verkar väldigt spännande.
Mina tomater blev lite sena och jag har inte så många, men det räcker till olika måltider varje dag. Ja tar de ofta istället för godis, särskilt de svarta körsbärstomater eller små gula...
Jag är en stor beundrare av Er koloni, fantastiska växter och så fint planterade/planerade. Verkligen underbart och inspirerande.
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2021-08-27 07:27
Tackar, den godast tomat som vi hade för första gången i år var Blush Tiger, den smakar som typ plommon, den borde du testa något år