Brev från kolonien #31 2021
Lite blandat från kolonin, och på slutet en del om tomater
bi vid alunrot
när lavendeln blommade, den är överblommad nu
en riddarsporre
blåverbena
riddarsporre
vacker solnedgång
Persikor, men i år gick de från att vara stenhårda till ruttna så vi använde inga.
palmlilja
lilja
blåbär
vallmokapslar
grekisk oregano
min dill, det är rekord på höjden på min dill i år
och nu till allt man kan göra med tomater
Börjar med det mest udda en tomatkaka. Vi fick en del plommon från en granne i Danmark, hade tänk göra glass av dem men det visade sig att det blev väldigt mycket glass, så jag frågade dottern om något tips och då skickade hon ett recept på en uppochnervänd plommonkaka. Nu hade jag kommit för långt med plommon så de passade inte riktigt till kakan så då tog jag tomater blush tiger, som jag nämnt tidigare är väldigt söta och smakar liknade plommon, så varför inte en tomatkaka tänkte jag. Recept enligt nedan men med tomater istället https://brinkenbakar.se/upp-och-nerkaka-med-plommon/
Hur blev det då, jag tror nog att både smaken och utseendet hade blivit bättre med plommon, men helt OK ändå.
Så här blev det, två typer av plommonglass en med och en utan ägg samt tomatkaka i mitten
det är faktiskt från en snabbplock i går, en del tomater hade spruckit pga temperaturväxlingar de senaste dygnen så det blev en icke planerad plockning
en hel del av ovan gick till en tomatpuré, det blev väldigt koncentrerat och tar inte så mycket plats, bra också att det är i kylen för frysen börjar bli full
Puré
tomat 100/1000, det är en fantastik planta med sin rikedom av tomater, det finns dock godare tomater
jag frös in tomaterna hela som en test, tänkte kunde använda i foccaciabröd eller på pizza
här en plåt som ska in i ugnen för torkning, så fryser vi dem därefter
pastasås har det blivit många portioner, troligen upp emot 50 portioner nu. Har också från pastasåsen gjort väldigt god tomatsoppa bara genom att tillsätta lite grädde.
Vi har också gjort flera foccaciabröd, https://www.koket.se/leila-bakar/leila-lindholm/enkel-focaccia-leilas-recept/
Har testat brödet med både färska, torkade och frysta tomater, det fungerar bra alltihop
och från våra amerikanska blåbären har det blivit blåbärsglass
Hälsningar Lena
Purén är från Den gröna syltboken , har du den? Annars kan jag skriva ner det
Ha det gott/Stig
Der er så mange flotte billeder i dine serier, så det nærmest tager pusten fra én.
Jeg giver førsteprisen til nummer 1 denne gang - tæt forfulgt af nummer 6 og 7.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
HaD/Gunte..
Många roliga tips och tomatkaka verkar väldigt spännande.
Mina tomater blev lite sena och jag har inte så många, men det räcker till olika måltider varje dag. Ja tar de ofta istället för godis, särskilt de svarta körsbärstomater eller små gula...
Jag är en stor beundrare av Er koloni, fantastiska växter och så fint planterade/planerade. Verkligen underbart och inspirerande.
Hälsningar Halina