Brev från kolonien #29 2021

Om tomater, tomater, tomater….

Våra 53 plantor har varje dag i några veckor gett oss tomater, igår blev det såpass stor skörd att det blev pastasås, men mer om det senare.

Vi börjar med en smakprovning i alla fall blind för två av deltagna. Från vänster 100/1000, Small Sweet Orange, Mei Wei, Santiam Sunrise, Artisan Blush Tiger, Artisan Sunrise Bumble Bee (längst ner i sista raden).

Resultatet från provsmakningen; full poäng till Blush Tiger 10 av 10 detta pga av dess otroliga sötma, i stil med plommon, delad andra plats blev Small Sweet Orange och Mei Wei som fick 7 av 10 också riktigt goda. På fjärde plats Santiam Sunrise och femte 100/1000 (men 100/1000 är en prydnad i sig med de små tomaterna och upp till 1000st på en planta, väl värd att odla för sin skönhet) och sist Sunrise Bumble Bee. Det kommer troligen fler provningar längre fram när andra sorter mognar, nu är det i huvudsak de tomater som är i växthuset som skördas.


Brandywine en stor bifftomat.

Alices Dreams, det lustiga med denna är att den blir gul när den är mogen. Denna har vi inte provsmakat än, men ser spännande ut. 

Blush Tiger, det är den som smakar plommon, mer frukt än grönsak 

På vågen ligger en 100/1000 bredvid ligger vår första Brandywine, vår minsta sort mot den största. En som vägde 300g, mot 100/1000 3g, dvs det går minst 300 st tomater av 100/1000 på en Brandywine

Vårt största exemplar av Brandywine som jag visade på planta tidigare, nu mogen och ska vägas in

En tomat 557g, inte illa för en tomat. Den hamnade igår i en hamburgare, den är värd att odlas för sin goda smak och storlek. En annan som vi provsmakade igår var Black Sea Man, en rysk busktomat och den var riktigt god och smakar mycket tomat. Dessa två sorter är dock inte så söta som de tomater som tidigare var med i provsmakningen ovan.


Så var det pastasåsen, jag använde Lenas recept från förra året, länk: https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/vad-ska-man-gora-med-alla-4.htm, gårdagens kok var i linje med Lenas men utan chili och att jag kokade bort lite vätska på slutet. Jag gillar när den är lite rustik så jag mixade den inte

Så här blev slutresultatet innan infrysning, det är från 2kg tomater från start

Denna lilla gubbe, slapp grytan för den skulle fotograferas 

Inlagt 2021-07-16 06:22 | Läst 713 ggr. | Permalink
Otroligt vilken känsla det måste vara att gå på sin tomt å skörda varje dag. Bra jobbat med alla olika sorter.
Skrattar gott åt sista. Enda gången jag odlat en tomatplanta fick jag just nåt liknande men med fantasi såg ut som något annat manligt. Den fotades också å finns i nåt album.
När tillfälle ges går jag på självplock. Bär å frukt förlitar jag mig på skog och mark. Får ju stora goda vildhallon.
Svar från pdahlen 2021-07-17 06:53
Jag tillåter fri tolkning av vad man ser. Naturen har mycket att erbjuda, särskilt svamp, det är väl det vi plockar
Imponerande med er odling och tomater passar ju till det mesta tycker jag! Vi kör lite mindre odling men det är roligt att provsmaka när det är dax! De blir ju även bra på bilder 👍📷
Svar från pdahlen 2021-07-17 06:51
Tackar, jo i år kommer det bli mycket tomat, frun håller i tomaterna och jag i fotograferingen
53 tomatplantor! Wow! Jag har bara 15 på friland och inga röda tomater ännu… så jag är lite avis på dina!

Hälsar
Eva
Svar från pdahlen 2021-07-17 06:45
Frun hade en större utprovning med 35 olika arter och totalt 53 plantor i år, hon säger iaf att det ska bli färre nästa år, eller om hon sa värre 🤔. Vi hade alla inne i växthuset med värme under nätterna i april, maj så de fick en tidig start. Men i den här värmen så kommer dina snart att bli röda
Mycket intressant att få ta del av. Mei wei har vi haft och den var helt OK. Brandywine är den godaste bifftomaten och att göra tomatsallad på den är oslagbart. Jag har också skördat brandywine som vägde över 500 g. Jag noterar eran favorit till kommande års planering. Den ser fin ut den gula och det var ett tag sedan vi hade gula tomater. Jag tror att ni kommer att få göra mycket tomatsås i år eller hitta på andra sätt att ta tillvara tomater :-)
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2021-07-17 06:41
Vi gjorde en lite beräkning med vår största och minsta tomat och de ser ut att ge en 3-5kg per planta. Om vi har 53 plantor så hamnar vi kanske på 200kg :). De gula tomaterna är nyttigare att äta kalla än de röda, de röda behöver uppvärmas.

Ett klipp
Lykopenet försvinner inte vid tillagning av tomater, utan dess effekt kan tvärtom öka i varm mat såsom en tomatsås. I ORANGEFÄRGADE tomater finns istället för lykopen färgämnet betakaroten, också det en antioxidant med cancerförebyggande effekt. Gula tomater innehåller lutein, som också finns i ringblommor.
Imponerande! Visste inte ens att det finns så många sorter. Undrar vilka sorter dom har i affärerna jag handlar , mkt lite sötma ör det….Hälsningar/ Björn
Svar från pdahlen 2021-07-17 06:37
Detta är bara en lite del av sorterna, frun har 35 sorter i år, det är ett stort utprovningsår och nästa år säger hon att det blir färre, kanske 34 då? Vet inte vilka sorter de har, i affären, men det största problemet med dem är att de inte är solmogna utan plockade gröna och mognat under transporter, värst är det på vintern då de kommer från typ Marocko eller liknade
OOOOOO! Jag älskar tomater! Odlar bara några "fiffiga" sorter för skojs skull, men det blir alltid något till salladen... Dina dessutom är avundsvärda och jag njuter bara av att titta på! Fantastiska! Grattis!
Hälsningar Halina
Svar från pdahlen 2021-07-19 06:57
Tackar, frun har en större utprovning av sorter i år, 35st. Av dessa kommer vi välja ut de vi vill fortsätta med kommande år, kanske med någon enstaka ny sort som får konkurrera om en plats