Att ta sig över sundet

När Danmark stängde gränsen för någon månad sedan så blev vi avskurna från sommarstugan i Danmark. Frun som också är dansk medborgare hade fått åka över, men inte jag, men för någon vecka sedan ändrades reglerna så att även gifta/sambo hade en chans att få komma över, vi skulle bara ha ett tillräckligt giltigt skäl. Frun skrev till danska polisen och de ansåg att trädgårdsarbete var ett giltigt skäl för en tur över sundet. I veckan så tog vi med oss mat, för inte behövde handla i Danmark, vi liksom förflytta karantänen och tog båten över till Helsingör. Vi blev insläppta av den vänliga danska militären som bevakade gränsen, detta när vi visade mailet från den danska polisen :).

Vi hade inte gjort något åt trädgården i år, men en granne hade klippt gräset två gånger. Så här såg det ut när vi kom, det var ändå inte så hemskt som vi hade befarat


Vi var där i två och en halv dag och fick gjort en hel del, gräsklippning och ogräsrensning i rabatter och gångar

Nedan bilder hur det såg ut efter några dagars slit


Om någon undrar varför det ligger en slang i trädgårdslandet, så är det för att en slang på danska är en orm 🐍, detta för att fåglar är rädda för ormar. Vi har jordgubbsplantor här och för att skrämma bort fåglarna så är ju en slang perfekt, iaf i Danmark :)

Jag hade börjat klippa lavendeln, då kraften tog slut, i elsaxen alltså. Det var kanske tur för precis där jag hade slutat hade någon fågel sitt bo och ägg, vi får hoppas att föräldrarna nu hittar tillbaka till sina ägg fastän omgivningarna ser lite annorlunda ut.



Det blev tre turer till återvinningsstationen i Frederiksværk, fraktade trädgårdsavfallet i stora big bags. Som tur är så kommer man till två fågellokaler med lite omväg till återvinningen, men detta kommer i en annan blogg

Inlagt 2020-05-09 06:44 | Läst 460 ggr. | Permalink
Förstår att du längtat till stugan och göromålen där! Snäll granne! Det tacksamma med trädgårdsgöra tycker jag är att man så snabbt ser resultat och sedan kan njuta. Precis vad du visar här! Fina bilder! Ha det gott!
Svar från pdahlen 2020-05-09 13:33
Tackar, jo det är trevligt att man kan se att det ger resultat. Redan efter några timmar så såg det betydligt bättre och det stora jobbet är nu gjort, så resterande blir mer finlir
Jaha så frugan är dansk hon, därför som du skriver fågelarterna på danska också :)

Å sommarstugan i Danmark, trevligt och tur/skönt att ni fick komma dit ändå.

Fint ställe ser det ut som :)
Lycka till med arbetet
Erik Madsen 2020-05-09 12:32
Til Joakim:
Jeg tror da at de danske fuglenavne er skrevet for min skyld :-) :-)
Mvh. Erik/DK.
Svar från pdahlen 2020-05-09 13:29
Joakim; tackar jo det var skönt att komma över även om det var mest jobb. Men det blev några fritimmar också, jag fotograferade kärrhöken på mitt vanliga danska ställe och jag fick också möjlighet till fotografering i skog och kustlandskap, kommer att komma i en blogg

Erik; självklart är det för dig :), men jag delar också bloggen på FB för en del danska släktingar
Erik Madsen 2020-05-09 14:48
Til Peter: Jeg deler også min blog på FB, men de må altså læse det svenske og det er sjældent at jeg oversætter lidt til dansk. Nu er mange af min "venner" på FB også svenskere, så det gør det lidt nemmere.
Mvh. Erik.
Joakim88 2020-05-09 17:46
Jamen det är ju klart att det är så dansken :) nu har jag förstått det hehe
Joakim88 2020-05-09 17:47
Spännande Peter ser fram emot kärrhök :)
Hejsan - velkommen "hjem".
Fra naturgrund til fin sommerhusgrund. Jeg siger som Yvonne - det må være en stor tilfredshed at se resultatet efterhånden som arbejdet skrider frem.
Fin dokumentar.
Med mange venlige hilsener fra Erik/DK.
Svar från pdahlen 2020-05-09 13:39
Tackar, det gick lättare att komma in än vad vi hade fruktat. Fördelen att det ser lite vilt ut i trädgården är att det ganska snabbt gör en skillnad så man snabbt ser resultat vad man än gör, det är inte det där att rensa med pincett utan här är de större redskapen.