Astrofoto en resa från förtvivlan till hopp
Väderprognosen lovade helt klart väder natten mellan torsdag och fredag, det blev att packa ner fotoutrustningen (börjar bli en del, se sista bilden) och ta en tur till Danmark, där ligger vi i level 6 i ljusföroreningar. Utrustningen för astrofoto monterades upp, tänkte om det nu bara blir en kväll med klart väder så kan man väl lika bra köra på båda riggarna, Storklas EQ5 med GoTo och Lillklas startrackern.
Här är allt förberett så långt det nu gick, nu var det att vänta in mörkret. Det gröna till höger om Storklas är gräs, nytt gräs, jag röjde det området från växter förra gången vi var här och sådde gräs, gjorde samtidigt en plan yta för att sätta upp en rigg för astrofoto, men först får gräset växa upp. Parasollfoten stod beredd men användes inte denna natt.
Motvikten sätter man på efter att riggen är justerad in mot Polstjärnan.
Ungefär här uppkommer stadiet förtvivlan. Den lilla riggen som står nedanför och som tagit denna bild är i gång och producerar bilder, här på Vintergatan i bakgrunden med Samyang 14mm. Man ser tydligt Plejaderna ovanför tv-antennen.
Jag hade syftat in polinställningen på den lilla riggen så bra från början, att när jag tittade i inställningsröret så var Polstjärnan redan där, det var en liten justering i sidled och så var den riggen igång och det tog mindre än en minut att göra inställningen.
Men så till den stora riggen, hade aldrig gjort någon polinställningen på denna tidigare, det var svårt att se något genom röret och inte syntes det någon stjärna heller. Jag justerade riggen i både sidled och höjdvinkeln lite fram och tillbaka och inte syntes Polstjärnan. Jag tänkte att det kanske ändå är OK så jag började kalibrera mot några större stjärnor och inte hittade den några av dessa heller. Då var hoppet nere i botten och jag tänkte att jag hittar själv ett känt mål och ställer in kameran via kulhuvudet till objektet jag körde riggen till Plejaderna och ställde därefter in kameran på Plejaderna. Hade då gett upp polinställningen och tänkte att det var bättre att utnyttja natten med att fotografera. Det visade sig dock att bristen på polinställning gjorde att jag fick använda kortare tider runt 20 sekunder, men jag var iaf igång. Körde båda kamerorna till 00.30, då kom också månen upp så det var lika bra att sova på saken. Prognosen för nästa kväll var OK fram till 23.00
Nästa dag inledes med felsökning, kom att tänka på appen som Nini hade tipsat om, Polar Scope Align Pro, den är väldigt bra att få data som longitud och latitud som man ska mata in i handkontrollen, men den kan också peka ut riktning till olika planeter, stjärnor etc, så jag ställde in Polaris och la mobilen på huvudet till Startracken som jag visste var rätt inställd och den visade också rätt i höjdvinkeln, se den vänstra bilden ovan. Det är ett svävande kors som ska in över måltavlan. Att den inte visar rätt i sidled, där den använder kompassen var nog väntat, för jag tycker inte kompassen i mobilappen är så precis. Men jag kunde iaf få höjden, gick därefter till EQ5 och gjorde samma sak och den visade helt fel, den pekade troligen mer på 65˚ i istället för 56 ˚som det ska vara på min latitud. EQ5 har en fin skala för latituden, graderad i varannan grad, men det gäller ju då att stativet är i våg, den har en liten bubbla, men verkade ganska oprecis för jag justerade ner benet som vetter mot norr med 1dm och bubblan var fortfarande inom ringen! Man kan nästan se det på den första bilden i bloggen att det högra benet är för högt. Eftersom tomten lutar så är det inte så lätt att få det i våg, ett riktigt vattenpass ska med i packningen nästa gång. Jag justerade iaf in stativet så att värdena såg ut precis som för det lilla stativet med startrackern. Har en annan app i mobilen som är vattenpass och den verkar vara väldigt precis för efter inställningen med appen Polar Scope Align så visade båda kamerafästena 56˚, den högra bilden ovan.
Nästa steg var nu att se om det nu fungerade mot några synliga objekt i dagsljus, solen och även månen syntes. Matade in dessa objekt i handkontrollen och den fick nu bra träff på dessa objekt med GoTo, detta gav ju hopp till kvällens körning :). Nu var vi tillbaka på spåret igen.
Kvällen genomfördes precis som man hade hoppats, jag såg Polstjärnan i inställningsröret, dock var det väldigt mörkt att se skalan i röret, den för startrackern har belyst skala, men här var det mörkt. Men Polstjärnan var nästan i centrum så jag lät det vara. Det såg också ut som jag kunde använda skapligt långa tider, var uppe i 70 sekunder som längst, men gjorde inga tester på hur långa exponeringar jag kunde göra. Det gick också såpass bra att hitta objekt att jag efter några objekt som hamnade rätt, enbart klickade in nästa objekt och riggen ställde sig där och jag programmerade kameran att ta sina bilder och därefter vidare till nästa objekt, det var inte mer än någon minut mellan de olika körningarna när det flöt på bra.
Slutsatsen blir att är bara EQ5 rätt inställd så fungerar den hur bra som helst, men är det fel från start så blir det nästan svårare att hantera än den lilla startrackern. Att använda vattenpasset i mobilen för att ställa in 56˚var en utmärkt idé som jag kommer att använda i framtiden, att syfta in i höjdled är otroligt svårt där brukar jag missa när jag letar objekt, däremot är det enklare att syfta in riktningen i sidled. Att appen Polar Scope Align Pro fungerade så bra var också positivt, den var ju också väldigt precis i höjdled och kan hjälpa till om man manuellt vill hitta objekt i rymden, det går också att förbättra noggrannheten genom att korrigera resultaten, så lär den sig vilka fel kompassen i mobilen har så träffsäkerheten ökar för varje objekt.
Under torsdag och fredag kväll hann jag med dessa, det blev väl runt 40-50 exponeringar per objekt
- Plejaderna
- Andromedagalaxen
- Vintergatan
- Whirlpool galaxen
- Great Cluster in Hercules
- Pacman Nebula
- Veil Nebula
- California Nebula
- North America Nebula
Bilderna har sorterat men inte mer, nu kommer det vara mulet fram till torsdag så det finns tid till att redigera, blir troligen någon mer blogg med astrofoto
så här ser fotoutrustningen ut när den är för astrofoto, det blir en del
MvH
Johnny
Har inte lättat med moln å dimma..börjar tro att den bänkat sig för gott..men gör som du..hoppas
Hälsningar Lena
Det er og bliver spændende at følge.
Med mange venlige hilsener fra Erik.